1e rit VJC: zomeravondkoers? Recordkoers! (update Jeugd)

De omstandigheden tijdens de eerste rit van de Peter Post Voorjaarscompetitie waren nog beter dan tijdens het clubkampioenschap van afgelopen zondag: nog hogere temperaturen en windstil terwijl tijdens het CK nog een licht briesje voelbaar was. Samen met een startveld van hoge kwaliteit ideale omstandigheden voor een snelle race (bijna 45 km/u gem.).

De eerste tien minuten leek het mee te vallen. Maar toen achterin door Koos Jeroen Kers, Tim Veldt en Man Man Ruitenbeek de laatste pelotonroddels waren uitgewisseld, Derk Abel Beckeringh eindelijk een transponder had geregeld, Lars van de Vall en Dennis Leliveld warm gereden waren en Man Man nog even gedemonstreerd had dat je best met één been langs het peloton naar voren kan fietsen, ging de lont in het kruitvat en werd het grootste deel van het peloton gereduceerd tot aanklampers.

Tot driekwart koers waren er geen serieuze uitlooppogingen waar te nemen, maar werden door het hoge tempo wel enkele renners tot opgave gedwongen. Anderen gaven niet op en lieten zich (meerdere malen) dubbelen. In deze fase pakte DAB de prijs voor de snelste ronde (01:10.570): de snelste tijd ooit op het clubparcours.

In het zicht van de finale begon het peloton te kraken en leek een zinloze ‘kopgroep’ te ontstaan. Zinloos, omdat de kopgroep groter was dan het ‘peloton’, dus geen bonuspunten bij een rondje voorsprong. Het ‘peloton’ herbergde echter nog DAB, de kersverse KOM-houder van het clubparcours en toen die zich enkele ronden op kop zette kwam het hele spul weer bij elkaar.

Na nog wat dappere – maar kansloze – pogingen van individuele renners of groepjes ging de laatste ronde in met Lars van de Vall 10 meter vóór het peloton. Het peloton reageerde echter niet (of te laat), want toen Lars uit de laatste bocht kwam had hij zijn voorsprong alleen maar vergroot. De tweede plek was voor Derk Abel Beckeringh, derde werd Koos Jeroen Kers. Voor de oude garde waren er nog enkele kruimels: Auke Broex vierde, Nico Kingma vijfde.

De volledige uitslag (Jeugd en senioren): klik. Verslag Jeugd volgt later.

Na afloop genoten de renners na (?) van deze koers. Niet in het minst door de snelste ronde ooit, maar ook door een trending-topic op Twitter. DAB bleek overdag al een snelste tijd gereden te hebben, en wel op het prestigieuze Kopje van Bloemendaal. Gegangmaakt door Dion Beukeboom en Jan Lof reed Derk de tijd van ene Niki T (die gisteren toch al geen leuke dag had) uit de boeken. Je moet doelen in je leven hebben, tenslotte. Dion en Jan waren daarna te moe om nog een clubritje te rijden. DAB niet. Vorm!

De Jeugd trapte uiteraard af. Om 18.15 stonden maar liefst 32 renners en rensters te trappelen om de eerste rit van de PPVJC te rijden. En ook daar was het een recordkoers. Begeleid door een trainer reed de groep met “kleintjes” zijn rondjes. Nieuwe gezichten als Gijs Pieters en Justin Plas lieten zien ijzer te willen vreten en reden geconcentreerd hun koers. Tegen de “ervaring”van Brit Buijs – de winnares – konden ze echter nog niet op. Ook de “middengroep” reed in een mooi lintje. Tristan Geleijn kon het langste mee met de groep groteren toen ze gedubbeld werden, hoewel Tristan er nog wel voor moest werken om Roos Markus en Tijmen van der Pijl voor te blijven.

In de groep oudste Jeugd/Nieuwelingen/Meiden –  zeg maar de Jongeren –  stonden ruim 20 renners (w.o. 7 rensters) aan de start met daarbij ook enkele nieuwkomers. Of het vanwege de in het vooruitzicht gestelde Leiderstrui van Megalos was, of omdat men gewoon gretig was: het ging gewoon de hele tijd hárd. Met een gemiddelde van 40 per uur raasde de grote groep rond en het was dan ook logisch dat er niemand kon ontsnappen. 18 overgeblevenen met daarbij alle meiden spurtten naar de laatste bocht. Victor Broex ging de sprint vroeg aan, nam twee meter, maar op de laatste 50 meter kwam Leon Buijs toch langszij én erover, en pakte zo de leiding in het klassement. Owen Geleijn volgde knap als derde en Femke Markus werd zesde en eerste meisje. De snelste ronde was hier trouwens voor een van de meiden: Bente van Teesseling deed het in de 2e ronde in een niet misselijke 1.22.

Volgende week na de tweede rit de eerste tussenstand.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑