NK Veldrijden: Amstel-dozijn op avontuur in Hellendoorn

Komende weekend is voor de veldritfanaten het bijna-belangrijkste-weekend van het jaar (het CK en het WK volgt nog): het NK Veldrijden in Hellendoorn. De Amstel is daar met twaalftal renners vertegenwoordigd. Een kleine voorbeschouwing.

Het parcours is uitgezet in de bossen van de Sallandse Heuvelrug en bevat naast de te verwachten bomen en boomwortels een enorme zandkuil waarin de renners driemaal afdalen en waaruit ze vervolgens weer omhoog moeten krabbelen. (Filmpje van het parcours: klik.) Diepe modderbaden zoals bij het NK van vorig jaar in Veldhoven worden niet verwacht; hier zullen de afdalingen in het zand en de aansluitende beklimmingen de scherprechters zijn. Na dit weekend weten we of de Amstelrenners door de trainingen op het zandstrand van het ACXC aan de Ouderkerkerplas uitgegroeid zijn tot heuse zandhazen die in het verschil kunnen maken in de Sallandse zandkuil…

In de Nieuwelingenklasse start zaterdag maar liefst een Amstel-vijftal. De ACC-toppers Ruben van der Pijl, Niek Voogt en Menno Broex hebben enkele landelijke crossen gereden en gezien dat de ACC een mooie competitie is, maar dat de landelijke top nét even harder gaat. De ambities zijn in het startveld van bijna 80 renners dan ook wat diffuus, maar de onderlinge strijd is dan ook weer belangrijk. Voor Owen Geleijn en Victor Broex is dat anders: zij kennen hun plek na een aantal landelijke en Belgische koersen. Voor Owen zal de ambitie in de top-20 liggen en voor Victor is top-10 realistisch, hoewel balken ontbreken. Maar in de cross kan het ook fout gaan en alle renners hebben in de loop van het seizoen al eens met de pech te maken gehad; duimen dat het zaterdag niet zo is en dat ze hun doelen kunnen waarmaken.

Bij de Masters ook een vijftal van De Amstel, maar wel verdeeld over twee categorieën: 40+ en 50+. Als eerste vertonen de 50-plussers hun kunsten met daarbij de winnaar van de ACC, Patrick Molenaars. Hij weet zich gesteund – en achtervolgd – door de man die in de ACC af en toe verrassend sterk bleek, Auke Broex, en de man met de meeste dienstjaren in het veld, Jeroen van Hoeijen.  Van Patrick mag een plek bij de eerste 20 verwacht worden; voor Jeroen (matig seizoen) en Auke (geen ervaring met NK’s in het veld) wordt top 20 lastig.

Bij de 40-plussers een tweetal van De Amstel: Jan van Herwijnen, ook al zo’n renner met een lange staat van dienst in het veld, en de nog relatief onervaren Pierre Deen. Het eerste rijtje van de uitslag lijkt ook hier het hoogst haalbare.

Zondag bij de Profs en Beloften geen Amstelkleuren. Wel in de Dames en bij de Junioren. Junior Teun Mouris reed in een aantal crossen dit jaar top-10, en moet ergens tussen 15 en 20 kunnen finishen. Maar, ook Teun heeft wel eens pech, zoals ook afgelopen zondag toen hij in Sint Michielsgestel nog met framebreuk te maken kreeg. Het is te hopen dat hij zondag over het juiste en heel blijvende materiaal kan beschikken. Bij de Dames is ons eigen multitalent aanwezig met de winnares van de Dames-ACC: Judith van Maanen. Kenners zeggen dat Judith een (te) laat ontbolsterend talentje is, dus ze mag het zondag laten zien. Helaas is dat in het veld van specialisten niet makkelijk. Vooral genieten van de sport, is haar credo. En dat geldt uiteraard voor iedereen.

Alle info staat op http://www.nkveldrijden.nl/

 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑