Route Amstel Alpenweek 2016 nu al bekend!

Je moest er even op wachten, maar dan heb je ook wat: de route van de Amstel Alpenweek. Die is nu al – vrijwel – bekend! De Directie AAW 2016 heeft lang vergaderd, gepuzzeld, overleg gevoerd en de route voor dit jaar al in concept vastgesteld.

De cyclosportieve wielerweek vindt dit jaar plaats in Juni, en wel van zondag 19 – vrijdag 24 juni. Een week waarin je je kunt onderdompelen in een bijna echte koers in de bergen, en dan hoef je niet eens vele honderden euro’s neer te leggen zoals in bijvoorbeeld de Transalp of de Haute Route.

Zes dagen, zeven etappes
Net als de edities 2012 en 2014 wordt het weer een week zwaar afzien: zeven etappes in zes dagen, met – logisch – veel klimwerk. Net als in 2014 is het een afwisseling van korte en lange etappes. AmstelAlpenweekStandplaats is en blijft Bourg d’Oisans. In tegenstelling tot de eerdere edities zit de Galibier (weg afgesloten) én de Alpe d’Huez er niet in: verrassend! Wat staat de renners dan wel te wachten?

De opener is dit jaar een klimrit (massastart) van Rochetaillée naar het skidorpje Oz-en-Oisans. Dat is 12,5 km met bijna 700 hoogtemeters om de eerste verschillen te maken. Daarnaast finishen nog vier van de zes andere etappes op een bergtop.

De tweede rit in lijn is meteen de langste en inmiddels klassieke rit met de Col de la Morte, le Désert en de finish op de Ornon: klik hier. De derde rit is een korte met een paar vlakke stukken en een tweetal klims waarbij toch een deel van de Alpe (tot La Garde) beklommen wordt om vervolgens door te trekken naar het nietige La Maronne: hier te zien!

De vierde dag is dan de dag van “L’étape reine”, de Koninginnenrit, met vier cols. Daarin  de door de AAW nog niet bereden Parquetout (alles geparkeerd?) en de finish in het bergdorpje Les Oulles. Niet lang: maar 93 km, maar wel bijna 3000 hoogtemeters en wellicht de grootste tijdverschillen: afzien!.

De vijfde dag kent twee etappes, net als in 2014, bestaande uit een individuele Tijdrit van ruim 11 km, gevolgd door een korte explosieve omloop rond Allemont. Voor sommigen een relatieve rustdag (?), maar niemand zit meer fris als we de slotdag bekijken met de finish bovenop de Croix de Fer (na een lange aanloop), waarin ook nog eens het “uitstapje”naar Vaujany zit. Voorzover nog niet gebeurd wordt hier het verschil gemaakt. De laatste routes volgen nog.

Het peloton vult zich
Inmiddels hebben bijna 30 deelnemers zich gemeld, dus gaat er sowieso een mooi peloton van start.  Er is nog een aantal twijfelaars dat bij het zien van deze route wellicht over de streep getrokken wordt. Een week koersen in een prachtige omgeving over enkele beroemde cols, wie wil dat niet? Minimumleeftijd is 18 jaar. Maximum aantal deelnemers is 40. Wees er snel bij dus.

Het is nadrukkelijk de opzet dat zowel de betere renners als ook de “mindere goden” aan hun trekken komen. Het handicapsysteem zorgt daarvoor, en opnieuw is er ook de “mediofondo” gecreëerd, waarin in een aantal etappes een kortere route met minder hoogtemeters wordt gereden. Natuurlijk is het programma zo ingericht dat er ook tijd voor soigneren en hersteldrankjes aan de bar is. De avondbriefing vormt weer een belangrijk onderdeel van de Alpenweek!

Opgave
Opgeven kan nog steeds (en informatie inwinnen ook) door je tot de directie te wenden. Deelname kost je slechts € 75,- . Door middel van een mail naar amstelalpenweek@gmail.com. De uiterste inschrijfdatum is 31 maart 2016 (tenzij het al eerder vol zit….). Je krijgt dan een bericht over de betaling en je krijgt de reglementen toegezonden. Je inschrijving is pas definitief na betaling. De reis- en verblijfskosten zijn daarnaast voor eigen rekening. Er zal zoveel mogelijk gezamenlijk gereisd en in een gezamenlijke accommodatie overnacht worden. Begin juni is er met alle deelnemers een kick-off avond.

4 gedachten over “Route Amstel Alpenweek 2016 nu al bekend!

  1. Mooi parcours mannen! Dag 4 ziet er pittig uit, geen meter vlak! Mooie etappe voor de avonturiers.

    En de Croix de Fer is ook veel mooier dan Alp d’Huez, zou je altijd voor moeten kiezen 😉

    Ik had trouwens vernomen dat er een noodbrug gebouwd zou worden over het meer bij de tunnel waardoor de Marmotte in iedere geval weer teruggaat naar de traditionele route.

  2. Een brug heb ik niets over gehoord maar wel dat er inmiddels een noodweg is aangelegd aan de andere kant van het stuwmeer.

  3. We hebben het over hetzelfde, ik ben vorig jaar met het pondje naar de overkant gegaan en ging er denk ik automatisch van uit dat er een brug nodig was.

  4. Er is inderdaad een noodweg aangelegd. Met stoplichten: ongeschikt voor de koers dus ;-(

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑