Dames en de Nieuwelingen: mooie koersen in Ouderkerk

Naast de Amateurs en de Koppels kwamen ook de Dames en de Nieuwelingen in het strijdperk…en hoe!

De Dameskoers had te maken met de enige regenbui van de dag. Daardoor was het oppassen geblazen in de bochten en dunde het peloton al snel uit. Na enkele DSC_2074schermutselingen ontstond een kopgroep van 9 dames met de grootste favorieten waaronder de steeds beter in vorm zijnde Femke Markus die ook enkele keren fel in de aanval trok. Ze was zelfs even in gevecht om de leidersprijs, maar moest het hoofd buigen voor de sterke Laura Gorter uit Utrecht.  Een sprint met negen dames moest uiteindelijk de beslissing brengen en daarin was de Mijdrechtse Lorena Wiebes ongenaakbaar. Met een lengte voorsprong klopte zij Femke Markus en Laura Gorter. Door haar zege won Lorena Wiebes na de Ronde van Amstelveen haar tweede koers in de regio, en ook won Wiebes het overkoepelende Rechtstaete-klassement waarbij zij van eigenaar Ton Oostenrijk een verse trui ontving. Amstelrensters Christien Pries en Judith van Maanen kozen even voor de veiligheid, maar Lieske Coumans en Ingrid Marges knokten goed door in een mooi groepje en werden 24e en 28e. RvO 2016 podium dames
Nieuwelingen maken er weer een show van
De organisatie van de wielerronde besloot na de Nieuwelingenwedstrijd van vorig jaar dat deze mannen wellicht wel eens de “hoofdact” zouden moeten zijn: altijd hard koersen, altijd aanvallen en veel deelnemers. Dus dat gebeurde nu dan ook: om 16.15 uur startten meer dan 60 gemotiveerde (bijna) mannen voor hun spetterende koers. Daaronder een twaalftal eigen renners, maar genoeg concurrentie van buitenaf. Met rondetijden waarmee ze ook bij de Amateurs van voren mee konden doen werd er meteen continu aangevallen. Onder impuls van o.a. Ruben van der Pijl (pakte het drierondenklassement), Enzo Leijnse (premies), Owen Geleijn (ontsnapte enige tijd), Daan Hoeks (superpremie) en ook Menno Broex brak het peloton regelmatig en waren er kopgroepjes of solo’s, zoals van Victor Broex.
Max Weijers, Sven Raats, Terence Brandse, Bart van Duren en ook Joppe van de Weerdt kwamen achter breuken in het peloton te zitten, maar reden toch in mooie groepjes hun koers uit: goede training mannen!  Even na de helft van de koers was er weer een breuk waarbij een man of 18 voorop kwamen. Enzo, Owen, Daan en Ruben zaten erbij en Menno wist nog de aansluiting te maken, maar Bart Segers lukte dat net niet. Wellicht belangrijker was het dat ook de leider in het overkoepelende Lynx-klassement (en winnaar van Amstelveen) Daan Kool in groep twee zat. Misschien daardoor was dat het signaal voor thuisrijder Victor om er vandoor te gaan. Nu moet gezegd worden dat de Amstel-équipe zich zeker niet met de achtervolging bemoeide en dat daardoor toppers als Perry Frijters, Sjoerd Bakker en Bram Prins geen vuist konden maken.
Kortom:  met een indrukwekkende solo waarin het tempo nooit onder de 40 km/u zakte liep Victor gestaag weg, en wist hij naar een heel fraaie thuiszege te soleren. Daarachter wist RvO 16 aanval Victor Broexde Daan nog mee te springen met Sam Gademan en de tweede plaats te behalen, voor Daan zijn eerste podiumplaats …. het is te merken dat het voetbalseizoen voorbij is. Met Enzo Leijnse (6e – in voorbereiding op het NK tijdrijden), Owen Geleijn (7e), Ruben van der Pijl (10e) en Menno Broex (20e) ook in de prijzen een mooie teamprestatie….de mannen hebben zin in de NK’s van volgende week!
De eindstanden in de overkoepelende klassementen staan: hier de Eindstand Lynx/Rechtstaeteklassement-DamesNwl-2016 . Dames die onverhoopt hun prijs niet hebben opgehaald kunnen even contact opnemen met de organisatie via amstelrondes@gmail.com
Lynx klassement met eigenaar Rogier Groen
Organisatie is tevreden
Met maar liefst twee thuiszeges, goed weer, mooie deelname en gezellig veel publiek bij de start en finish kijkt het organisatiecomité terug op een geslaagd evenement. Dat is uiteraard alleen maar mogelijk dankzij de sponsoren (en de Amstelrondeskrant) , maar vooral op de dag was er hulp van veel mensen en ouders bij allerlei klussen (op- en afbouw, jureren, beveiligen van het parcours….enz).
Er waren veel positieve reacties van renners, begeleiders en publiek en, dat mag zeker gezegd worden, de KNWU- jury zorgde ook voor een zeer soepel verloop van de koersen met heldere afsprintprocedures, opstellen op nummer enzovoort. En de straten, daar lag ook geen afval van de renners na afloop; mooi!
Het comité heeft er zondagavond in een plaatselijk etablissement op getoast: Volgend jaar de 48e edtitie!
En als je het even niet meer ziet zitten….lees dan het gedicht van de Ronde van Ouderkerk 2016 (Harry Oonk) nog een keer.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑