ACC Ouderkerk: droog, snel, technisch

De 7e Ouderkerkercross – tevens de 7e rit van de Amsterdamse Crosscompetitie – is een mooie editie geworden. Waar de afgelopen twee jaar de weer- en windgoden de deelnemers en de organisatie nogal op de proef stelden, was het dit jaar voor iedereen aangenaam toeven aan de plas.

Zaterdagmiddag was er door jong en oud gebouwd aan een mooi parcours van ruim 3 kilometer (senioren) met een paar nieuwe varianten ten opzichte van eerdere edities. Door de droogte van de afgelopen dagen lag het parcours er snel bij, maar de parcoursbouwers hadden al hun inventiviteit ingezet om het de deelnemers niet te makkelijk te maken met een tweetal balken, veel draaien en keren, op en af het grote en het kleine talud en twee (voor velen) lastige passages over het strand, waarvan eentje vlak voor de finish.

De permanence en kleedruimte hadden een sfeervol onderkomen gevonden in de ‘Elisabeth hoeve’ waar ook een elisabethhoevekoek en zopie was met alles waar een hongerige/dorstige veldrijder en zijn supporter(s) behoefte aan zouden kunnen hebben.

Jeugd: mooie strijd!
De Jeugd mocht het spits afbijten en zoals altijd werd er weer enorme strijd geleverd. In de jongste Jeugd was het tot op de streep spannend: Kai van Niekerk (MTB Twiske) won ook deze keer, maar Veerle Muller (Kampioen) zat hem op de hielen. Maar ook in de B-Jeugd was er een schitterende koers met vele positiewisselingen. Maar het knappe was: iedereen ging gewoon door, ook als er even pech of een valpartijtje was. Thuisrijder Jelle Boonstra liet zijn crosstalent zien en reed op kop de laatste zandbak in met Mees van Duren in het wiel: Mees bleek een goede hardloper en sprintte Jelle er in jeugd-startde finishstrook toch nog uit. Achter deze kemphanen reden Julian Vergouw, Viego Tijssen, Michiel Mouris en Sander Brandse ook een sterke koers. MM bleek het sterkst in het koppie: zonder noemenswaardige pech bleef hij overeind en pakte het brons voor Chris Oosenbrug van DTS. Julian werd 5e en Viego werd 6e en Sander 8e.

Er was ook een Schooljeugd wedstrijd, en hoewel de twee ronden voor sommigen héél ver was, kwamen ze toch allemaal aan de streep (de jongste deelnemer was 6 jaar!). Remco van ‘t Schip won hier voor Wietse Hilarides en Mattias Boerrigter. De uitslag staat hier.

Masters: oefenen voor WK?
Bij de Amstelrenners, oververtegenwoordigd bij de Masters, stond 27 november met een uitroepteken in de agenda; iedereen wilde in eigen huis natuurlijk goed voor de dag komen. Enigszins verrassend was het Michael Breedt die kort na de start resoluut de leiding nam, waar mannen als Patrick Molenaars, Marcel Witte en natuurlijk Hamish zandMorrin verwacht werden. Hamish was vandaag echter niet 100% en deed niet mee voor de podiumplaatsen. Michael schakelde zichzelf – aan de leiding rijdend – uit voor het podium door een foutje in een constructie die hij nota bene gisteren zelf in elkaar had gestoken.

De strijd om het podium kwam daarna in handen van Marcel Witte, Patrick Molenaars en Danny Zuiderduin op zijn mountainbike. Patrick, vorig jaar eindwinnaar van de ACC, is ook dit jaar de meest stabiele renner van het hele spul: nooit een ‘jour sans’, nooit pech, nooit zijn transponder vergeten, altijd op de huldiging, geen fouten, geen DNF en altijd strijden in de voorste gelederen. Vandaag moest hij alleen Marcel Witte voor laten gaan die daarmee de Ouderkerker Cross voor de derde keer op zijn naam schreef. Zuiderduin werd derde, maar kreeg wel de prijs voor de mooiste balkensprong. Caspar Hermans reed ook weer sterk: hij klopte Michael nog nipt op de streep voor de 4e plaats. Na afloop werd duidelijk dat de Masters vooral oefenden op het zand. Volgende week WK (!) Masters in België, met ook daar veel zand.

In het zog van de Masters was er ook een mooie groep van de Funklassers: een dertigtal toppers uit de regio waagde het erop. Frank Nederveen was verreweg de sterkste en won met ruime voorsprong op trainingsmaten Paul Kuijer en Gijs de Nooij. De uitslag volgt nog.

Broex en Mouris op zoek naar de dubbel in de 40-
Tenslotte was er in het prettige zonlicht nog de start van de 40- , gevolgd door de Nieuwelingen en Damesklasse. Victor Broex wilde na zijn zege in ‘t Twiske maar één ding, en dat was winnen. Zijn trainingsmakker Teun Mouris wilde dat eigenlijk ook. Half koers reden beide Ouderkerkers dan ook aan de leiding nadat ze Dennis Souverein (3e) gelost hadden en was het de vraag wie zou gaan winnen. Uiteindelijk werd de strijd in de laatste honderden meters drukbeslist in het stukje ná de balken. Beiden sprongen uiteraard, maar Teun maakte een foutje en Victor won na de Ronde in Juni (maar die won Teun ook) de dubbel!
Achter Teun en Victor reden Tony Stoffels (4e), de van achter opstomende Koos Jeroen Kers (5e), Ruben van der Pijl (7e), Max van de Water (8e) en Koen Warnier (10e) een sterke koers: de thuisrijders waren duidelijk gemotiveerd.

Bij de Nieuwelingen zou Niek Voogt de favoriet zijn, maar meervoudige materiaalproblemen (Niek wisselde drie keer van fiets) zorgden ervoor dat Niek achterin eindigde. Het was Wessel Mouris die verrassend ruim en sterk de kop nam en niet meer afstond en toch maar mooi de Ouderkerker Cross op zijn naam schreef. tweede werd na een millimetersprint Tijmen van der Pijl voor Serginho Wilshaus. De eerste dame was Laura Gorter die de regelmatig vallende Judith van Maanen voorbleef. Verderop in het veld enkele wegtoppers als Riejanne Markus en Maaike Boogaard die nog moesten wennen aan het technische deel van de cross. De senioren uitslagen staan hier!

Er volgen nog meer foto’s en beelden van deze mooie wielerdag.

Een dag die weer door veel vrijwilligers is mogelijk gemaakt: op- en afbouwers, inschrijvers, barbezetting, jury, parcoursbewakers, en iedereen die geholpen heeft: Veel dank!

dsc_3242

Een gedachte over “ACC Ouderkerk: droog, snel, technisch

  1. Leuk evenement met mooi parcours dat ook heel goed geschikt was voor de MTB. Leuk dat jullie een eigen wedstrijd voor de MTB/funklasse hadden!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑