NK baan duur en sprint

Afgelopen weekeinde vond in het overdekte Omnisport in Apeldoorn het NK baanwielrennen duur en sprint plaats. Voor De Amstel stonden gekende baantoppers Marc Veldt en Yorick en Patrick Bos aan de start.

De vorm van Patrick lijkt wekelijks beter te worden. Vrijdagavond reed hij een scratch; een rit in lijn over 40 km. Wie als eerste over de meet gaat is winnaar. Simpeler kan het niet zijn, maar voor het zover is moet er hard, maar ook oerhard gereden worden. Bij de Elite liggen de snelheden op 60+ km/u. Zes man pakten een ronde, waaronder Patrick.
Met nog zo’n 10 ronde te gaan had de latere winnaar Melvin van Zijl een groepje verzameld dat voor hem wilde rijden waaronder twee renners in WPGA outfit! Patrick stond er alleen voor, maar wist nog net brons te halen.
Marc Veldt hield kranig stand en werd uiteindelijk 12e.

Vrijdag was ook een dag voor de sprinters, dus een dag voor Yorick. Op de 200m kreeg hij helaas een DSQ achter zijn naam door boven rood te komen in het sprinters vak. Zonde, winst lag voor het oprapen. Donderdag gaat Yorick onder het mes en is hij voor een aantal maanden uitgeschakeld.

Op zaterdagavond stond de Puntenkoers op het programma; 160 ronden en na elke 10 ronden sprinten voor 5, 3, 2 en 1 punt. Een ronde pakken levert 20 punten extra op.

De puntenkoers is niet echt het favoriete nummer van Patrick, maar het liep lekker en hij zat zowat bij elke sprint in de punten. Het is dat het Michel Kreder, prof bij Roompot, lukte om een ronde te pakken, want door die ronde had Kreder uiteindelijk 43 punten en Patrick, zonder een ronde te pakken, 41 punten. Toch weer zilver in de pocket.

Zondag stond de Keirin op het programma met aan de start Patrick en Yorick. Beide mannen wisten zich via de series te plaatsen voor de halve finale. De finale haalde Yorick net niet, maar hij liet in de strijd om plek 7-12 zien dat sprinten toch echt zijn ding is. In een geweldige move verraste hij zijn kompanen en werd 7e.

Ondertussen was het Omnisport zondagmiddag lekker vol gelopen en de toeschouwers zaten op het puntje van hun stoel voor de Keirin finale. Patrick stond aan de start tussen 5 sprinters van de nationale sprintselectie. Een utopie natuurlijk dat hij goud zou gaan winnen. Zeker met Jeffrey Hoogland aan de start, maar verder is alles mogelijk bij de Keirin nieuwe stijl. De derny gaat er eerder uit, waardoor de renners een halve ronde langer moeten sprinten. In de praktijk komt het er op neer dat men langer wacht met de aanval. Uiteindelijk werd Patrick 5e. Geen plak, maarwel een goed gevoel. Vanaf 2e jaars junior heeft hij elke keer op een podium gestaan bij een NK. Wie doet hem dat na?

Bij elke NK baan is de Koppelkoers altijd het laatste onderdeel. Helaas stonden er slechts 9 koppels aan de start. In één daarvan Marc Veldt; hij trad aan met Ocko Geserick. Beide mannen konden zich niet mengen in de strijd om de punten. Ze kregen zelfs minpunten door op twee ronde gezet te worden. Maar Marc moet nog groeien en hij zorgt er toch voor dat de Amstel meedoet op de baan. Het is te hopen dat er op korte termijn renners zijn die naast hun wegprogramma ook voor de baan kiezen. Het is een prachtige leerschool.