ACC Ouderkerkerplas: spanning en sensatie

Voor De Amstel is november dè crossmaand: drie weken geleden de Nessercross en zondag de  8e Ouderkerker Cross aan de Ouderkerkerplas. Er werd aan de oevers van de recreatieplas in alle categorieën op het scherpst van de snede gestreden, met als absoluut hoogtepunt de finale van de 40-min. Helaas met – na de finish – een lelijke valpartij van de hoofdrolspelers. Het lijkt gelukkig allemaal met een sisser afgelopen……de verslagen.

De grootste verrassing aan het parcours was dat er andersom gereden werd, maar verder ging de wedstrijd over bekend terrein: de dijk op en af, draaien en keren tussen de bomen op het talud, over de rotonde, tweemaal over het strand en tweemaal over een balk. Meer dan drie kilometer genieten. Eerst even inschrijven in de boerderij en je voelt je meteen een echte veldrijder.

Jeugd: Amstel gebruikt parcourskennis
De Jeugd reed op een iets ingekort parcours; de dijk en de grote parkeerplaats mochten zij rechts laten liggen. Bij de Jongste Jeugd wist Fabio Valerio de tweestrijd met Max Baars ditmaal in zijn voordeel te beslissen; zij werden respectievelijk 10e en 15e. Daarna reden Fabio en Max nog vele rondjes en vergaapten zij zich aan de strijd in de andere categorieën.
Bij de oudste Jeugd waren de Amsteltoppers tot op het bot gemotiveerd om zich in deze thuiswedstrijd van de beste kant te laten zien. Het resultaat was indrukwekkend: De Amstel op plek 1 t/m 5! Mees van Duren stond op de hoogste trede met aan zijn zijde Jelle Boonstra en Michiel Mouris. Viego Tijssen en Julian Vergouw moesten het doen met een plekje net naast het podium. Enigszins in de schaduw van dit machtsvertoon rolden Jesse de Vries en Wouter Beekman als 12e en 24e over de streep. Mees had dit jaar nog niet kunnen winnen en was dan ook zichtbaar blij met deze fraaie zege.

40+: Vroom klopt de thuisrijders
In deze categorie had De Amstel zijn landelijke toppers Michael Breedt en Marcel Witte ingezet om de winst in eigen huis te houden. Dat was echter buiten Ron Vroom gerekend, de revelatie van dit seizoen. De eerste ronde ging voor Vroom nog met vallen en opstaan, maar toen hij zijn draai had gevonden en op stoom kwam wist hij de opgelopen achterstand om te zetten in een duidelijke voorsprong. Michael Breedt reed lang aan de leiding, maar  moest genoegen nemen met de tweede plaats en Danny Zuiderduin van MBC de Noordbikers – als het hele seizoen in de voorhoede – boekte met de derde plek zijn eerste podiumplek van dit seizoen.
Patrick Molenaars wist de doem van de 5e plek eindelijk af te schudden en werd vandaag 4e. Witte en ook klassementsleider Hamish Morrin hadden vandaag ‘niet de benen’ en werden respectievelijk 6 en 7. Hamish wist zelfs te vertellen dat er “te veel” bochten in het parcours zaten voor hem (?). Op plek 10 wist Jeroen van Hoeijen de fel aandringende Pierre Deen en Jan van Herwijnen nipt voor te blijven. Opvallend was dat een aantal toppers van de manegecross van vorige week, er nu helemaal niet aan te pas kwamen. Elke week anders dat crossen.

Nieuwelingen en Dames: Opnieuw Rosan en Tristan
Dat Rosan Koper en Tristan Geleijn dit seizoen de meeste ACC wedstrijden winnen is wel duidelijk, en ook in Ouderkerk gebeurde dat. Dit keer na een heel lange koers, dat was even wennen. Tristan moest  dan ook nog wel enige tijd hard werken om zijn belager Lucas Keuning van de Noordbikers zich af te schudden. De Nieuwelingen-winnaar van vorig jaar, Wessel Mouris, moest deze keer genoegen nemen met de vierde plaats. Tijmen van der Pijl werd 10e en Sander Brandse 14e, en Maarten Holsbrink 29e. Rosan Koper reed op de 1e plaats naar de dameszege, terwijl Judith Jelsma steeds “druk” hield op plaats 12.

De finale: Dylan en Victor op en over het randje
En dan was er nog de finale van de 40-. Eigenlijk moet je er bij geweest zijn om te weten wat er gebeurde….het laatste uur van de Ouderkerker Cross 2017:

12.13 u: Ruim 60 renners stellen zich op voor de 40- klasse van de 8e Ouderkerker Cross. Onder hen de “usuals” van de ACC, maar ook Dylan Groenewegen en enkele Japangangers als Koos Jeroen Kers (nét terug), maar ook de nummers 1 en 2 van de Ouderkerker Cross van 2016: Victor Broex en Teun Mouris. Zij kunnen pas op stellen op rij 5 en 6. Een korte felle bui en een aantal stukken van het parcours wordt extra glibberig.
12.15 u: Het peloton start richting de rotonde. Victor schiet meteen alle veertig man voor hem voorbij en zit na de aanlooppassages bij de eerste doorkomst al op kop. Klassementsleider Dennis Soeverein achter hem en Dylan rond de 10e plaats.
12.25 u: Doorkomst na één volle ronde. Victor op kop, op een kleine 100 meter Dylan met in zijn wiel Sunweb-Belofte Nilss Eekhoff die er ineens ook zin in heeft.
12.28 u: Teun maakt een slipper en kan KJK die op 4 ligt niet volgen.
12.35 u:  Dylan maakt na ruim twee ronden achtervolgen de aansluiting bij Victor. Dylan rijdt zichtbaar met meer power door het zand. Victor wint in de bochten steeds terrein op Dylan.
12.40 u: Victor springt over de balken. Dylan sluit weer aan en samen vervolgen ze hun weg. Nils op forse achterstand.
12.47 u: Op de dijk trekt Dylan nog eens extra door. Victor komt in de fietsenstalling makkelijk terug
12.55 u: Fabio en Max roepen: “Hup Dylan” en trekken nog eens een sprintje op het gras, terwijl Dylan en Victor door het zand speren
12.56 u:  Zelfs aandachtig toeschouwer  en baanliefhebber Tim Veldt zegt het best leuk te vinden
12.57 u: KJK komt niet bij Nils, sterker nog: Teun komt er aan.
12.58 u: Victor maakt met nog iets meer dan een ronde te gaan een foutje bij de rotonde. Zijn fiets ligt boven en valt zelf naar beneden. Dylan gaat er vandoor.
13.00 u: De bel. Dylan op kop, Victor kijkt moeilijk, ligt op 60 meter. De koers lijkt beslist; Victor springt niet over de balken.
13.04 u: Victor doet een laatste inspanning op de dijk. Weet het gat op 60 meter te houden.
13.05 u: Een donkere wolk nadert. Een beetje regen valt uit de lucht
13.06 u: Dylan loopt een beetje vast in het zand, Victor komt op 30 meter.
13.07 u:  Het hagelt en regent. Hard. Alles wordt spekglad
13.08 u: Victor maakt op het laatste talud, voor de ogen van het publiek de aansluiting. Dylan springt af, Victor fietst, gaat iets sneller om de bocht. Linksaf, Victor wurmt zich naast, en voor Dylan. Dylan springt af en rent Victor weer voorbij. Victor blijft fietsen, en gaat links op het schuine kantje weer voorbij Dylan. Naar de laatste bocht. Dylan springt af en gaat wéér binnendoor, rechtsaf, nog 60 meter het schelpenpad op.
Victor zit op de fiets, zet aan, maar blijft achter de elleboog van de opspringende Dylan hangen. Victor is sneller in gang, neemt een lengte. Dylan wil er rechts langs; kan niet…dan naar links. Komt er naast: samen op de streep af. Beiden gooien hun fiets naar voren….Victor houdt 20 cm over. Ze komen met elkaar in aanraking. Valpartij!
13.10 u.: Beiden liggen op de grond. Bloed op het been van Victor. Dylan grijpt naar zijn schouder. Dit ziet er niet goed uit. Victor wint de 8e Ouderkerker Cross, en Dylan Groenewegen wint niet. Wat een bizarre finale.
13.11 u: Nils Eekhoff is 3e geworden, voor Teun en KJK. Menno Broex en Niek Voogt hadden ook een scherpe strijd om plaats 8 (Niek haalde het) en Nils Wolffenbuttel reed ook verrassend sterk naar plaats 11. Ruben van der Pijl wordt 15e.

13.20 u: De rust keert weer. Dylan en Nils halen hun bloemen op. Victor is zijn wonden aan het verzorgen. Wat een einde van de dag.

Met het afbouwen van het parcours en het opruimen van alle zaken eindigde zo een bijzondere 8e Ouderkerker Cross. Over de dag gezien met goed weer (ook op zaterdag bij de opbouw) en dat is ook wat waard. Dank aan de vele vrijwilligers, want zonder hulp is zo’n evenement niet mogelijk. Ruim 280 deelnemers, spanning en sensatie en goede sfeer, en daar gaat het om.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑