ACC: De Kampioen brengt redding

Nadat UWTC zich terugtrok als organisator van de 10e rit in de Amsterdamse Crosscompetitie dichtte De Kampioen het gat dat ontstond in het wekelijkse verzetje voor jong & oud uit Amsterdam e.o. door de organisatie van een tweede wedstrijd in deze reeks op zich te nemen.

Met in het achterhoofd het derailleur-drama van twee jaar geleden werd na alle nattigheid van de voorbije weken besloten het parcours aan te passen ten opzichte van de eerste wedstrijd bij De Kampioen van dit seizoen. Het beruchte stuk met modder, steentjes en takjes lieten de renners dit keer links liggen. Daardoor ontstond een vrij kort rondje, maar dat gaf geen problemen want de deelnemersaantallen lijken ook iets minder te worden na weken van regen, regen, regen, sneeuw en kou.

Wat overbleef was een parcours met stukken waar goed te fietsen was (de grasstroken van de parkeerplaats), waar het glibberen en glijden was (langs de sloot) en waar beter gelopen kon worden (achter het juryhok). Het asfalt na de start richting de eerste bocht was in ieder geval tijdens de start van de eerste categorieën nog spekglad, maar dat werd opgelost door de start te verplaatsen naar de grasstrook na de eerste bocht.

Jeugd
Bij de jongste Jeugd de twee bekende moddervreters van De Amstel: Fabio Valerio en Max Baars. Fabio legde beslag op de 7e plek en Max kreeg een DNF achter de naam. Oorzaak: materiaal onbruikbaar door overdosis modder. (Bij de 40+ zou vader Sander ook opgeven: ‘kader boyleymis’.)
Bij de oudere Jeugd wederom een geheel Amstelpodium met Jelle Boonstra op de hoogste trede en met Mees van Duren op de tweede plaats en Viego Tijssen op drie. Jelle nam hiermee de leiding in het algemeen klassement over van thuisrijder Pelle van der Putte. Julian Vergouw werd 6e en Jesse de Vries 11e.

Masters 40+
Bij de 40+ scheidde een kwartet zich al vroeg af van de rest. Daarbij de teruggekeerde Hamish Morrin en klassementsleider Patrick Molenaars en natuurlijk ook de klassementstoppers Ron Vroom (HRC Excelsior) en Jeroen van der Vossen (De Noordbikers). Hamish moest halfkoers opgeven met derailleur-/kettingbreuk en Patrick probeerde lang aan te klampen bij Vroom, maar dat is dit jaar een bijna onmogelijke opgave. Winst dus voor Vroom, maar Patrick deed op plek twee prima zaken voor het klassement: als hij de boel de komende twee wedstrijden heel houdt ligt de eindzege binnen handbereik.

Waar rook is, is vuur? Dick Visser en Willard Gerritsen vastgelegd door Kristel Nijssen.

Achter het podium streden vooral veel andere Amstelrenners: Caspar Hermans (4), Pierre Deen (5), Jeroen van Hoeijen (6), Willard Gerritsen (die dit keer het handhaven van de orde vaardig wist te combineren met een prima optreden in de koers) (7) en Coen Emmer (9).

40-min, Nieuwelingen en Dames.
Bij de Nieuwelingen moest Tristan Geleijn de winst laten aan zijn concurrent Elian Lagendijk van Avanti, maar in het algemeen klassement houd Tristan de leiding. Zijn voorsprong op Elian is echter niet van dien aard dat hij de komende twee wedstrijden rustig achterover kan leunen: 3 punten… Maarten Holsbrink worstelde zich naar de 21e plek.
Bij de Dames stond Rosan Koper vandaag niet op het podium; een unicum, maar zij gaat nog wel ruimschoots aan de leiding in het algemeen klassement.
Bij de 40-min kon klassementsleider Niek Voogt goed uit de voeten op het zware parcours en reed hij zijn concurrent in het klassement, Dennis Souverein (HRC Excelsior), op ruime achterstand. Tweede werd de van een blessure herstelde Tony Stoffels. Roel Mouris werd 14e.
In deze categorie ontbrak een aantal bekende Amstel-namen: voor de Junioren stond er een Midwinter-wegtraining op het programma: onder leiding van Lars van de Vall en Koos Jeroen Kers ruim 100 kilometers door een ijzig Groene Hart.

Wie er niet waren kunnen niet winnen. Owen Geleijn reed in Wierden naar de 6e plaats in de landelijke Juniorencross en Michael Breedt deed hetzelfde bij de Masters. Rosan Koper reed en liep in de megamoddercross van Woerden naar een mooie 9e Damesplaats.

Volgende week start het tweeluik op Sloten: eerst de 11e rit bij ASC Olympia en dan op oudjaarsdag de finale van de ACC bij de WVA.

Een gedachte over “ACC: De Kampioen brengt redding

1. Ik weet zeker dat ik Rosan Koper ook bij De Kampioen zag rijden. Alleen de scherpte was er wel een beetje af. Door Woerden denk ik dan.