Zonovergoten wielerdag in Amstelveen- Westwijk (met uitslagen Jeugd)

Vandaag was de 15e Nicooz Ronde van Amstelveen-Westwijk. Gelukkig weer (m.m.v. de gemeente Amstelveen) op het zware stratenparcours met mooie startvelden en veel eigen renners aan de start. Voor Jeugdrenners Nick Luijten en Michiel Mouris was er een fraaie zege en Richard Louman werd tweede bij de Masters. Maar de liefhebbers van mooie harde koersen waren de echte winnaars: het waren spectaculaire en spannende wedstrijden. 

Het was warm koersweer aan de Sacharovlaan. Aan de kant was het in ieder  geval goed toeven.
De dag startte met de Jeugd. De Redactie zag onze bekende Michiel Mouris bij de renners van 11 en 12 jaar ongenaakbaar wegsoleren en met ruime voorsprong de zege pakken. Sterk! Bij de iets oudere renners (van 13 en 14 jaar) maakten 7 renners kans op de zege. In de eindsprint was Amstelrenner Nick Luijten heel nipt te sterk voor zijn concurrenten. Mees van Duren (4e) en Jelle Boonstra (3e) hebben er een geduchte concurrent als clubgenoot bij. Mooi natuurlijk: daar worden ze allemaal beter van. Al met al was de Jeugd Interclub een zeer geslaagde toevoeging aan het programma: voor de Noord Hollandse Jeugd die veel te weinig stratencircuits voor de wielen krijgt een prima aanvulling. Mooie foto’s volgen. In Ouderkerk (gelijk met het NK) mogen de categorieën 5/6 en 7 en Nieuwelingen het ook weer op de weg doen.
Uitslagen staan hier!. Niet helemaal compleet, maar de jury leek nog niet helemaal de juiste focus te hebben.

Nieuwelingen vliegen er in
Daarna was het de beurt aan de Nieuwelingen, de jongens van 15 en 16 jaar. Bijna 70 starters die er flink in vlogen. Ondanks pogingen van o.a. Wessel Mouris en Tijmen van der Pijl bleef de eerste groep toch bij elkaar. In de eerste groep ook nog Tristan Geleijn en Maurits Kool. Niet meer Maarten Holsbrink (die bleef niet opgeven en ging goed door) en Benjamin Wessels die zijn dag niet had. Alexander Kok leek goed voorin te zitten, maar moest door een val opgeven. In de laatste ronden wist een tweetal toch het peloton te ontvluchten en het was Bram Braat uit Zutphen die verrassend de zege pakte nadat hij met Matthijs de Blom was ontsnapt. Leon Ellerman werd 3e. Tijmen werd 12e en Wessel Mouris 15e.

Masters buffelen door
In de categorie van de Masters 40+ had  De Amstel veel ijzers in het vuur. Men moest afrekenen met de dit jaar iets minder in vorm zijn de BBB, maar ook met Nederlansds kampioen André van Reek uit Lisse en nog een aantal sterke oude mannen. Nadat o.a. Renner Deen een paar sprintjes deed reden er vijf man weg: Van Reek was de gangmaker, met allemaal andere sterke oude kerels: Auke Broex, Richard Louman, Ronald de Waal en Tonny Berends. Die laatste vier deden allemaal hun beurtjes terwijl Van Reek beurten deed. Daarmee liepen ze langzaam uit op het peloton om dat uiteindelijk ook te dubbelen. In het afsprinten van het peloton pakte Raul Woudstra verrassend (debuterend op Masters niveau, en dat gaat goed, de zesde plaats. Renners Emmer (14e), en Van de Weerdt (20e) pakten daarin ook nog een envelopje. Andere bekenden hadden met wat pech (Witte-lek) en val-zonder-erg (Buisman) af te rekenen. De kopgroep had daarna slechts drie rondjes voor een eigen finale en dat leende zich niet meer voor allerlei aanvallen, helaas. Van Reek was de sterkste voor Richard, Tonny Berends (2e), Ronald (met een afbrekend stuur), en Auke. Maar de mannen zijn nog fit, dat is het goed nieuws.

40- klasse: altijd spektakel, maar de Amateurs zijn het meest gehaaid
Het slotstuk was de altijd aantrekkelijke wedstrijd van de Junioren en de Amateurs/Sportklasse. Daarin van aanvang een spervuur van aanvallen. Groepen en groepjes reden weg en werden weer teruggepakt. Vooral de jonge Amstelrenners waren vaak actief. Zo schoven Victor en Menno Broex, Niek Voogt en Daan Hoeks steeds mee, terwijl in het peloton meerdere Amstelmannen hun plekje zochten. O.a. Roel Mouris, Jesse Stam, Bas Koster, Sander Boerkamp (kampioen gaten dichten), Joppe van de Weerdt en de op het aller-allerlaatste moment aankomende Joris van Nieuwkerk reden mee. Uiteindelijk moest Menno door pech opgeven (stond op dat moment eerste in de Leidersprijs),  en Joppe, Jesse en Joris regulier de rol lossen. Voor in de koers was het de toch de ervaring van enkele gehaaide Amateurs die de doorslag gaf. Steeds waren er groepjes weg met met name de broers Beuker, Jorne Videler, Henk de Jong, en Robbert Schaap. Victor moest enkele keren heel diep tasten om de boel recht te zetten. Mede daardoor lukte het hem ook niet meer het laatste gaatje te dichten toen oud-winnaar (’16) Martin van Plateringen en Jorne Videler in de finale wegreden en om de zege sprintten. Almeerder Van Plateringen was daarin nipt de snelste voor Jorne. Victor moest in de sprint om plek drie zijn meerdere erkennen in Robbert Schaap die vakkundig het gat dichthield toen Victor wilde aandringen. Daan werd na een lange achtervolging vijfde en ook Niek Voogt leek top-10 te gaan rijden, Van Plateringen pakte daarmee meteen de witte  trui van de leider in het overkoepelende Andantino klassement. Voor dat klassement tellen ook de rondes van Nes aan de Amstel (25 mei) en Ouderkerk (17 juni) mee. Stand volgt nog. In het Andantino klassement in ieder geval 10 extra eindprijzen.

De organisatie kan terugkijken op een geslaagde wielerdag met prachtig weer en geen ongelukken. De sponsoring van een aantal bedrijven was van grote waarde, maar zonder de ondersteuning van de Gemeente Amstelveen was deze wielerronde niet mogelijk geweest. Uiteraard was het vele werk van het comité met hun vrijwilligers ook niet zo maar vanzelfsprekend. Daarvoor dank. Volgende halte van de Amstelrondes: Nes aan de Amstel. Vrijdag 25 mei.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑