De 49e Plus Vreeswijk Ronde van Ouderkerk…de verhalen (en foto’s)

De uitslagen op mijnknwu.nl lijken even op zich te laten wachten, maar de verhalen van de 49e Ronde van Ouderkerk zijn er uiteraard wel. Vooral de slotkoers bood spektakel, maar ook in de andere koersen sterke winnaars. Voor De Amstel stonden Caspar Hermans, Edwin Commandeur, Roos Markus en Nick Luijten op het podium. Zeges waren er deze keer niet, althans van Amstelhuize.

Masters: koers “beslist” na 700 meter
Terwijl het langs de kant nog rustig was stelde een meerderheid van Amstelmasters zich op voor de Masterskoers. En meteen na de derde bocht een valpartijtje van een Alcmaria-renner, een fiets die de weg op stuiterde en een breukje….met vóór de breuk Caspar Hermans, Edwin Commandeur en Volendammer Cees Snoek, en de rest daarachter. Ze reden hard door want ze waren al snel uit beeld, terwijl daarachter niemand echt een jacht kon ontketenen. 50 ronden op kop rijden lijkt ver met drie, maar als je goed samenwerkt en hard doorrijdt, kan het. Dat bleek. Pas toen het gat 25 seconden was ontstond er een achtervolgende groep van zeven met de Amstelmasters Broex, Winthagen (ja ja!), Witte en de knap aansluitende Emmer. Daarachter was er de chasse patat van master Geeralt van den Ham (wel mooi gestorven), en de kaarten waren geschud. Want zelfs de zeven konden niet inlopen op de drie, sterker nog, de samenwerking werd minder en het gat groter.  De drie dubbelden het peloton dat zich gewonnen gaf en moest afsprinten om plaats 11. Romke van de Weerdt pakte die plaats voor de eer. Raul Woudstra werd 13, thuisfavoriet Wouter de Jonge 17e, Geeralt 20e en de pechprijs was voor Van Herwijnen: 21e. En Serge er net iets achter. U mist een andere thuisrijder? Dat klopt: de Buis bekeek de finale vanaf de zijkant.

Aan de voorkant ging de koers door en op twee ronden voor tijd knalde Caspar een versnelling eruit. Dat was te veel voor Edwin, en niet voor de Volendammer…dat was jammer. Want in de sprint was Snoek van kop af te sterk. 1 Snoek, 2 Caspar, 3 Commandeur. Daarachter viel de groep nog uit elkaar, met de Amstelmannen op 6 (Auke), 7 (Coen), 8 (Marcel) en 9 (Michiel). Zes man bij de eerste tien, niet slecht. Op naar het NK….komende week. De beelden van de Thuisfotograaf hier!

Dubbel dubbelen in de Dameskoers
In de Dameswedstrijd was er ook meteen uit een vertrek een kopgroep. Daarin de sterke Friezin Nicole Steigenga en onze eigen Roos Markus. Na enige tijd kwam er nog één renster aansluiten. Het was Demi Vollering van Swabo die knap de aansluiting met Roos en clubgenote Steigenga wist te maken. Gedrieën wisten ze het peloton te dubbelen met de nodige premies onderweg. In het peloton reden van De Amstel Rosan Koper, Fabiënne Kool en Aagtje Dijkman goed mee. Rosan moest na hinder door een val in de groep nog een serieus gat dichtrijden en dat lukte ook nog. Helaas kreeg ze in de laatste ronde kettingpech waardoor ze als 21e minder kreeg dan verdiend.
Bij die valpartij kwam Roos ten val,  maar ze kon toch door. Ondanks de schaafwonden wist Roos uiteindelijk derde te worden, terwijl Steigenga aan de voorkant nóg een rondje pakte! Knappe overwinning van de tijdrit specialiste. Het peloton sprintte voor plaats vier. In de groep de winnares van het Rechtstaeteklassement over twee wedstrijden, Hanneke de Goeje (5e). Roos ging daarmee net als eerder haar zussen in Ouderkerk deden het podium op. Sterk. De beelden hier!

Amateurkoers: spannend tot het laatst
Het was niet zo heet als vorig jaar in Ouderkerk maar de ronde is altijd zwaar, dat bleek ook dit jaar weer in het slotstuk van de dag, de koers voor Amateurs/Junioren. Daar geen vroege beslissing en een spannende koers met veel wisseling van kansen. De beuk ging er meteen in en renners die net iets minder er zijn….die gingen overboord. Zo moesten de Nessers Van Duren en Göbel al snel de rol lossen en ook Roel Mouris had niet zijn beste dag. Aan de voorkant verschillende ontsnappingen van o.a. Victor Broex (solo), een viertal, maar o.a. de grootste en sterkste man van het peloton (oud winnaar Frank Visser) reden het steeds dicht. Daarna weer een viertal weg en even later een drietal dat rondenlang een voorsprong van ca 15 seconden verdedigde: Victor, Imo de Pruijssenaere en Serginho Wilshaus. Victor deed het meeste werk en kon het op de zware finishstraat niet bolwerken toen in het peloton met name de mannen van de Bataaf gingen rijden om ook de belangen van Andantino klassementsleider Videler te beschermen. Met nog 8 ronden te gaan was toen alles weer samen. In de laatste drie ronden toch een ontsnapping van Imo met een ploegmaat (Christiaan de Rijk). Imo leek de minste en de zege aan De Rijk te laten, maar plots was er toch een sprint en won de Pruijssenare de koers, voor clubgenoot De Rijk en even later de sprint winst van de winnaar van Amstelveen Martin van Plateringen die de witte trui van Andantinoklassement Jorne Videler voorbleef. Victor, de sterk rijdende Niall Tilli en Bart Segers bolden nog net binnen de eerste 20 over de streep, net voor Sander Boerkamp. Zo mocht Imo het winaarsshirt (met hét gedicht van de Ronde), en Jorne de witte trui mee naar huis nemen. In beeld!

Met mooie koersen voor alle leeftijden, zonder ongelukken, was het een geslaagde wielerdag. De organisatie van de 49e ronde beraadt zich nu op een passend jubileum in 2019. De organisatie zou die jubileumronde graag in de Ronde Hoep laten plaatsvinden….wordt vervolgd!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑