Regiokampioenschap: de Peter Postbaan liegt niet (met foto’s Jeugd)

Het Regiokampioenschap van Amstelland 2019 kende vandaag mooie goedgevulde wedstrijden met uiteindelijk prima koersweer. Thuisrijder Enzo Leijnse onderstreepte zijn klasse met een eclatante zege. Een mooie afsluiting van de wielerdag op het altijd zware rondje aan de Startbaan.

Na twee volstrekt verregende zondagen moest het regiokampioenschap van Amstelland het met wisselde weersomstandigheden doen. Na de nachtelijke regen volgde een aantal buien en werd het langzaam droog, en het parcours dus ook. De wind was ook een beetje minder, dus eigenlijk best lekker koersweer voor maart. Maar ons clubparcours is alleen voor de echte coureurs, en die wonnen dus ook vandaag.

Bij de Jeugd zoals steeds bij de regiokampioenschappen een mooie opkomst. In de jongste klasse zat het niveau dicht bij elkaar en moest een heel spannende sprint de beslissing brengen. Max Baars was daarbij op zijn thuisparcours de snelste voor Maxime Takken (Avanti) en Matz Kleijn (DTS). In de B – klasse was de strijd niet minder, maar het krachtsverschil groot. De winnaar Bodhi Kleijn dubbelde bijna iedereen. Tweede werd Filipo van Loon en 3e Hidde Schagen.
In de C en D mooie grote startvelden en vooral veel strijd. In Cat 7 maakte een grote kopgroep de dienst uit. Amstelmannen Viego Tijssen en Julian Vergouw deden hun best, maar Julian kwam nipt te kort voor de zege: 2e achter winnaar Joeri Schaper van WV Noord Holland 3e werd Mike Derogee van UWTC. Viego werd 4e en Tristan Stoelinga 13e.
In de C klasse (cat 5/6) maakte veldritkampioen  Michiel Mouris zijn opwachting. MM was er bij toen Kampioenrenners Emma Zoetmulder en Jaymz Lunenborg ontsnapten. Gedrieën reden ze bijna iedereen op ruime achterstand. In de sptrint kwam MM nog net te kort. 3e vandaag. In het uiteen geslagen peloton weerden Tom Landa en Ravi Heidstra zich kranig en finishten keurig als 19e en 21e.
Erik van Ravenzwaaij legde de strijd mooi vast: klik hier!

Bij de Nieuwelingen en de Dames een mooie groep. De mannen van WV Noord Holland maakten de dienst uit en zetten meteen het spel op de wagen. De meeste Dames gingen daardoor overboord en uiteindelijk was er een kopgroep van 7 met daarin vijf man van WV NH en Youp de Vos (Avanti) en Olav Wind van De Amstel. De Noord Hollanders hebben de meeste regiokampioenschappen tot nu toe gewonnen, maar de sterke De Vos had geen zin om zich daarbij neer te leggen. Hij ging rondenlang solo op avontuur en werd pas twee ronden voor het einde weer ingelopen. Uiteindelijk werd het toch een sprint en de man van Avanti was daarin verrassend nog de snelste, voor Noord Hollanders Schaper en Mouton. Olav Wind werd 7e, terwijl Taco Keijzer en Maarten Holsbrink als 10e en 11e over de streep kwamen. De Dames mochten nog een paar ronden door. Maaike Coljé van Restore was de sterkste dame. Amstelrenster Tessa Zandberg werd in een mooi sprintje nog tweede voor Maartje de Boer. Verder in de groep nog een aantal Amstelrensters als Franciel Looije, Mariska Jetten en Judith van Maanen.

Kwaliteit bij de A en B klasse
Bij de mannen Senioren een mooi peloton van 50 man met de nodige kwaliteit. Dat zorgde meteen voor een zeer langgerekte groep waarbij het echt nog wel op het “kantje” ging. Na een paar pogingen was het al heel snel Enzo Leijnse die met Owen Geleijn, Jorne Videler en de onvermijdelijke BBB er vandoor ging. Alleen Cees Snoek, Yentl Ruijmgaard en Bas Bervoets probeerden het nog, maar moesten na een rondenlange achtervolging het hoofd buigen. Het peloton was intussen in drie stevige groepen gebroken met in alle groepen de nodige Amstelmannen, van jong tot oud.
De ronde voorsprong werd daarna al snel gepakt door de vier. Het in stukken en brokken gegane peloton kon even ademen. Maar niet voor lang: toen trok Owen Geleijn met Wessel Mouris op avontuur. Op het moment dat ze bijna uit zicht waren besloot Enzo er naar toe te springen. Met grote moeite wist Jorne er met Jeroen Breewel ook nog heen te rijden zodat er weer drie aan de leiding waren. Het peloton mocht toen afsprinten voor plek zes omdat Breewel (4e) en Wessel (5e) er nog tussen reden. Michael den Toom liet zien nog een flinke sprint te kunnen trekken en eindigde als 6e, met Tristan Geleijn als 8e en Joris Maarleveld op 9. Verder nog een aantal sterke Junioren van De Amstel in een van de volgende groepjes.

In de finale gingen Enzo en Owen er nog vandoor en in de laatste twee ronden reed Enzo ook nog eens weg bij Owen. Grote klasse van beide Junioren. Enzo dus 1, Owen 2, Jorne Videler 3 en Wessel Mouris netjes op 5. In de Sportklasse was Brian al net zo ’n klasse apart als Enzo. Met een ronde voorsprong op Guido de Koning en Cees Snoek was hij de winnaar. Van de Amstelrenners was Bas Koster de snelste, maar er waren ook best veel moedige Masters die zich weerden: Deen, Polstra, Van der Weerdt, De Jonge en Winthagen in een groep, en hebben De Buis en Hermans nog wat tijd nodig.

Alle uitslagen staan op https://results.sporthive.com/events/PC1634920 
en de Jeugd Regiokamp Jeugd uitslagen

Vooral Jan Henk Holsbrink heeft gezorgd dat er een vrijwel vlekkeloze uitslagverwerking kon plaatsvinden. Maar uiteraard hebben weer veel vrijwilligers meegewerkt zodat het gezellig was op en rond het parcours. In de week van 2 april beginnen de Dinsdagavondcompetitie en de VJC op het parcours.
Komende week de Regiokampioenschappen bij De Kampioen (zaterdag) en op zondag bij DTS.

3 gedachten over “Regiokampioenschap: de Peter Postbaan liegt niet (met foto’s Jeugd)

  1. Voor het eerst bij WTC de Amstel, leuk kampioenschap en mooi rondje. Dank voor de organisatie.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑