Het heilige weekend-update

Het was weer een mooi weekend om te koersen: van Groningen tot Limburg en van Den Helder tot De Peel: het was koers. Vooral de oppermachtige zege van Enzo Leijnse (en het sterke Junioren-collectief) in de Omloop van Noord West Overijssel sprak tot de verbeelding. Solo naar de zege!

Het was het weekend van De Ronde, en in Nederland is dat meestal het weekend van “NWO”. De Junioren en Nieuwelingen stonden te popelen om te knallen.

Juniorenovermacht
Met zes man starten en dan met zes man finishen als er maar 30 man (van 150 starters) aan de streep komen: dat is pas echt sterk. Ploegleider Joost Mouris mag tevreden zijn. Op de WPGA-Junioren site werd het als volgt omschreven.

“De eerste Nederlandse klassieker van het seizoen werd gisteren verreden; de Omloop van Noordwest Overijssel. Vele renners kijken uit naar deze wedstrijd, iedereen staat gespannen aan de start, waarbij de vraag rees: “staat er genoeg wind?”

Dat de spanning hoog was bleek al in de eerste 5 km. Na een grote valpartij, met gelukkig niet teveel schade, werd overgegaan tot een herstart van de koers. Na diverse schermutselingen brak het peloton na 40 km in drie stukken. Helaas betekende dit voor Niels dat zijn wedstrijd voorbij was. De 2e groep met daarbij Nick werd na ruim 90 km uit koers gehaald. Ondertussen was de eerste groep van een man of 50 opgesplitst in meerdere groepen. In de kopgroep van 12 waren we zeer goed vertegenwoordigd met Jim, Niek, Owen, Enzo en Roy. De 2e groep van 20 man met daarbij Sten kon lang binnen een minuut blijven. Richting de finale werd er zeer aanvallend gereden, waarbij Jim en Niek de kopgroep moesten laten lopen en Enzo aan een solo van 15 km begon die hij met succes af weet te zien ronden! In de achtervolgende groep bleven 6 renners over, waarbij Owen en Roy naar een 3e en 5e plaats konden sprinten.

28. Jim Kes“

Het is duidelijk: De Amstel-Juniorenploeg is een van de sterksten van het land dit seizoen.
Rosan Koper bolde net buiten de top-30 bij de Junior-Vrouwen over de streep. Mees van Duren was de enige van de drie Nieuwelingen (allen debutanten) die de streep haalde. Olav Wind kwam tot bijna 50 km en Maarten Holsbrink tot de helft van de koers. Een mooie ervaring rijker en goed positioneren heeft alvast een andere betekenins gekregen.

Jeugd in Hoorn
In de Jeugdcategorieën tot 14 jaar komt ook een mooi groepje renners aan. In Hoorn was de eerste van een serie selectie wedstrijden richting NK. In  cat II reed Max Baars naar het podium: 3e.  Bij de 12-jarigen staat er al jaren geen maat op Nederlands kampioen Tyler Eyk (en in zijn kielzog Nederlands kampioen veldrijden Michiel Mouris). Ook dit weekend mocht Eyk weer twee zeges optekenen: in Zwolle en in Hoorn. In Hoorn ging Michiel Mouris mee het podium op als tweede. Bij de 14- jarigen hebben de Amstel renners zich ook goed laten zien: in Hoorn grepen ze net naast de overwinning, maar met een 2e plaats (Jesse de Vries), 3E plaats (Julian Vergouw) en 4e plaats (Viego Tijssen) is hier ook sprake van een mooi koppel renners en hoopgevend voor de toekomst. Misschien nog iets meer koerstaktiek toepassen om elkaar in winnende positie te brengen, maar het seizoen is nog lang.
Maar naast de prijsrijders waren er natuurlijk nog veel meer Amstel-coureurs aanwezig, want het gaat niet alleen om de winnaars, want op elk niveau zijn er winnaars.  Mogelijk dat er nog een verslagje van de Jeugd volgt.

Slag om Westerland
Er werd ook gekoerst in het Noordhollandse Westerland. Stofwegen, wind, lekke banden. Een forse delegatie “Amstel 19+”was erbij. Joris Maarleveld (7e) en Max van de Water (9e) reden zich de top-10 in, de Redactie hoopt nog een verhaal te krijgen van deze Slag om Westerland. Altijd mooi.

Roel en Joost door het stof (foto Wielersport Wieringen)

Dames en Elite/Beloften
Beloften Daan Hoeks, Ruben van der Pijl en Menno Broex trokken naar de Clubcompetitie-opener in de Veenkoloniën. De koers bleef lang gesloten, hoewel de wind later wel nog het peloton in stukken deed breken. Menno moest in de laatste 20 km het hoofd buigen, terwijl Daan (38e) en Ruben de koers wel uitreden. Niall Tilli reed in Oploo naar een keurige 20e plaats. Voor een aantal anderen gaat het seizoen volgende week pas echt beginnen.
Ploegleider René Markus had een aantal Dames aan de start in de sterkbezette Volta Limburg Classic. Tegen de professionele Dames kwam de Amstel-équipe nog wat te kort en na een aantal ronden moest men de koers verlaten. Blijven leren is het devies; elke koers is weer een leermomentje.