ACC Nieuwveen: warm modderbad

De kop is eraf: de Amsterdamse Crosscompetitie beleefde een broeierige en uiterst modderige start in Nieuwveen. Het materiaal werd in deze eerste wedstrijd uit de reeks van 11 zwaar op de proef gesteld; “Is dit de norm voor de rest van het seizoen? Of komen er betere tijden?” Het materiaal (de derailleur….) heel houden voelde na de koers al als een overwinning. Er waren ook renners die ook nog eens als eerste over de streep kwamen. Een soort dubbelslag.

De Jeugd: eindelijk#1
Eindelijk. Ze mochten weer. Al weken wordt hier naar uitgekeken. Een aantal jeugdleden begint in juni al te vragen: wanneer mag ik weer crossen? Vandaag was het zover. En hoe. Dikke vette modder. Glibberige blubber. Haakse bochten. Draaien en keren en een heus stukje zand. Dijkje op, dijkje af, dijkje langs. En natuurlijk de rood-witte linten. Die heerlijke cross. Vandaag de eerste wedstrijd van de ACC.

Dit jaar bij de jeugd ook enkele veranderingen. Categorie A bestaat dit jaar uit KNWU-categorie 1, 2 en 3. Categorie B uit KNWU-categorie 4 en 5 en categorie C uit 6 en 7. Voor de jeugd is dit ook het moment dat zij voor het eerst in een hogere categorie rijden. Zo rijden de categorie 7 renners van het wegseizoen vanaf het crossseizoen bij de Nieuwelingen.

In categorie A 3 jonge Amstelrenners aan de start. Teun en Gijs maken vandaag hun gezamenlijk ACC debuut. Wat rijden ze goed. Het plezier spat ervan af. Een aflopende ketting, valpartijen, steile dijkjes, de broertjes Teun en Gijs slaan zich er lachend doorheen. Na afloop poseren ze grijnzend voor de vele fotografen. Van deze jonge renners gaan we meer horen. Uitslag vandaag: oude broer Gijs wordt 7de en jonge broer Teun eindigt 14de.

Max mocht als winnaar van de competitie van vorig jaar als eerste opstellen bij de start van categorie A. Hij moest bij de eerste hindernis stoppen met misselijkheid en rugpijn (a.g.v. een ambitieuze trampoline sprong, eerder in de week). Een jonge Amstel-ouder vangt hem liefdevol op en Max stapt weer in de koers. De jury bespaart hem een DNF en plaatst hem laatste in de uitslag.

In categorie C starten Tom, Fabio en Djai. Deze jonge renners vrezen de modder voor de start. Ze zijn goed weg. Ook deze jonge renners rijden het kleine rondje. Het veld slaat al snel uiteen. Tom, Fabio en Djai draaien goed mee. In de tweede ronde slaat het modderlot toe bij Djai. Zijn derailleur breekt af. Helaas einde koers voor Djai. Tom en Fabio rijden door. Bij aanmoedigingen zetten ze nog een beetje extra aan. Ze glibberen en glijden door de blubber. Na afloop breed lachende gezichten. Wat was dit mooi! De moddervrees bleek ongegrond. Ze kunnen de top 10 bijna aanraken. Fabio wordt 11de en Tom 12de..

Masters: eindelijk#2
Ook bij de Masters werd reikhalzend uitgekeken naar de start van de ACC: 85 masters stonden te soppen op het startveld. Ook hier een verandering: Master ben je dit seizoen in de ACC pas vanaf 45 jaar. Een aantal piepjonge Masters van vorig seizoen keerden dus terug naar hun oude makkers van toen de 40-, nu de 45-. Het parcours kende weinig verrassingen: de enige verandering bestaat er om de paar jaar uit dat er weer eens andersom wordt gereden. Dit was zo’n jaar. Veel bleef ook hetzelfde: de grote inbreng van Amstelrenners en de al jaren durende dominantie in deze categorie van Ron Vroom de renner van HRC Excelsior. Nummer twee, onze eigen Pierre Deen, volgde op eerbiedige afstand, maar voor Deen toch een revanche na een offday de dag ervoor in Rhoon, waar hij maar net de laatsten in koers voor kon blijven. Verder in de top 10 vanaf plek 6: Auke Broex, Caspar Hermans, Coen Emmer en Simon Polstra.

Nieuwelingen, oudste Jeugd en Dames en de jonkies: eindelijk#3
Behoudens in een enkel wellness centrum zie je zelden zo veel dames een modderbad nemen. In de ACC kan het. Onder die dames een aantal Amstel debutantes die soms onherkenbaar uit de modder kwamen opduiken. Aan het einde was het wel duidelijk dat Rosan Koper de koers had verloren aan Marianne van Leeuwen. Iris van der Scheer dartelde naar de vierde plaats, terwijl een ander Amsteldame- Ellen Valk – zesde werd. Jelle Boonstra stak met kop en schouders boven de rest uit bij de Nieuwelingen. Ploegmaat Viego Tijssen werd 2e en op de 3e plaats leek Julian Vergouw te eindigen, maar Julian reed op het einde lek.

In de 45- was dan toch weer een groot startveld. De onherkenbare Masters deed hen niet besluiten niet te starten, hoewel een enkeling al heel snel met panne had af te rekenen. Zo moesten o.a. Sander Boerkamp, Roel Gerritsen en Niek Voogt om meerdere redenen de koers staken. Beste Amstel was nu Owen Geleijn die tegen de specialisten van de Amateurcrossers van UWTC het onderspit dolf. Owen werd 5e. Wessel Mouris werd 12e en bleef concurrent Tristan Geleijn (14e) voor.
Uitslagen (hoewel nog under construction), foto’s etc zijn te vinden op de site van de Amsterdamse Crosscompetitie. Als iedereen weer zijn spulletjes schoon heeft kan er volgende week gestart worden ronde de manege in de Waarderpolder.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑