ACC ‘t Twiske: snel en schoon

De derde rit van de Amsterdamse Crosscompetitie was de eerste schone koers na de modder van Nieuwveen en de Waarderpolder. De omstandigheden maakten het, ondanks de klimmetjes en afdalingen op de technische single tracks,  tot een koers voor de mannen met snelheid.

Jeugd
De vaste Jeugdverslaggever was er deze keer niet, maar de Redactie heeft de ogen niet in de zak zitten. Zo zag men tevreden dat de broertjes Dijstelbloem er weer waren en met een 7e (Gijs) en 12e (Teun) plaats naar huis reden. In de B Jeugd geen Amstel maar in de C wel een rood wit blauw tricot van Michiel. MM mag nog in de B rijden, maar in de druk- en goedbezette C -klasse reed hij desondanks naar de zege. Tom Landa werd 16e en Thijmen Drexhage knokte zich naar plaats 24.
Tegelijk met de C-Jeugd starten ook de Dames en de Nieuwelingen. Bij de Dames komt Iris van der Scheer steeds dichter bij de winst. Samen met een dame van Alcmaria was het tot op de streep strijd, waarbij “good old” Marianne van Leeuwen toch weer de winst pakte.
Bij de Nieuwelingen ook zo’n drietal dat streed, maar niet om de zege: die was voor Stef Koning van WV Noord Holland. Jelle Boonstra, Viego Tijssen en Julian Vergouw waren aan elkaar gewaagd, en Jelle was nipt goed voor de tweede plaats, nét voor Viego en Julian. Pelel van der Putten werd 9e.

Masters: niemand op het podium
Voor het eerst in deze serie stond er geen AmstelMaster aan de zijde van Ron Vroom op het podium. Hoewel ze er getuige de foto’s alles aan deden: ze gingen bekkentrekkenddiep om het maximale uit zichzelf te halen of dachten tijdwinst te boeken met het verwaarlozen van de (draag)techniek, maar niks mocht baten. Caspar Hermans kwam het dichtst in de buurt van het podium (4) gevolgd door Simon Polstra, Pierre Deen en Coen Emmer op plek 5 t/m 7. Dick Visser was op 10 de vijfde Amstelrenner in de top 10. Vaste klant Auke Broex viel en reed lek, maar wist de schade met behulp van twee leenfietsen te beperken tot plek 13. Debutant Jan van Herwijnen stoomde vanuit de achterhoede nog op naar plek 15.

45-
In de 45- ging Wesley Damiaans er net als vorige week meteen vandoor. Niek Voogt leek nog aanstalten te maken tot een remonte, maar maakte een aantal foutjes waardoor hij terugviel naar plaats vijf. Nu kon Wessel Mouris wel op het podium plaatsnemen. Op 30 seconden van de winnaar werd Wessel 2e. Na Niek was het even wachten op de volgende Amstelrenner: dat was deze keer Maurits Kool: hij werd 17e in het ook in de 45- heel erg grote startveld. Het was mooi om te zien hoe er gestreden werd om elke plaats.
Na afloop konden de fietsen weer na een klein stofdoek-beurtje de schuur in. Dat was ook wel eens lekker voor de ACC-ers. Volgende week wordt De Bataaf in Zwanenburg aangedaan; men is vooral benieuwd welk parcours er tussen de BMX-baan en de handbalvelden wordt aangelegd.