ACC Spaarnwoude: niemand kopje onder (update)

Jaarlijks reist het ACC peloton met verschillende verwachting naar het Westhoffbos. Het ene jaar is het een snelheidskoers, en soms een waar modderfestijn. De regen van zaterdag had het parcours dat HSV de Kampioen dit jaar uitgedacht had voor de 5e rit van de Amsterdamse Crosscompetitie voorzien van twee ‘zwembaden’. Na enig lobbyen werd zwembad 1 (kniediep volgens ‘klokkenluiders’ rond het parcours) al voordat de Jeugd erin dook uit het parcours gehaald. Zwembad 2 werd nadat het door het gebruik van de Jeugd, Dames en Nieuwelingen flink was uitgediept geannuleerd voor de wedstrijden van de 45+ en daarna.

Het parcours had zonder de zwembaden genoeg te bieden: stukken asfalt om gas te geven, brede lussen op het gras van de parking waar het goed doorrijden was en de mooie, lange , maar uiterst glibberige single-tracks. Dit alles afgemaakt met zware modderstroken langs de sloot. Modder die gedurende het programma steeds dikker werd en aangevuld met bladeren muurvast kwam te zitten in het frame. Menigeen maakte een pitsstop om de kluiten uit zijn frame te trekken. Later op de dag droogde het parcours wat op en dat had funeste gevolgen voor een aantal onderdelen van de fietsen. Vooral tijdens de 45- sneuvelde er toch weer het nodige materiaal en kwamen veel renners in de gekende houding uit het bos tevoorschijn….

Jeugd: kent geen kou
Het is net iets boven het vriespunt wanneer de jongste jeugd zich rond 9 uur bij De Kampioen meldt. Het parcours blijkt ternauwernood ijsvrij. Klappertandend rijden de jonge renners zich warm. De diepe plassen in het parcours doet ze de kou even vergeten. “Prachtig! We gingen er dwars door heen!”. Dat was te zien aan de drijfnatte, modderige kleding. En dan moet de cross nog beginnen. De jonge ouders fronsen. Gaat dit wel goed?

Bij de jongste jeugd (A) Gijs en Max aan de start. Teun slaat een crossje over vandaag en richt zich vol overgaven op het aanmoedigen van zijn clubgenoten. Max wordt bij de start als een van de laatste opgeroepen, maar weet toch vanaf de eerste rij te starten, net als Gijs (die wel een officiële uitnodiging kreeg voorin te starten). De wedstrijd is zwaar en valt al snel in de plooi. Max wordt derde en Gijs zevende.

Tom start bij jeugd C. Voor de start staat Tom rillend van de kou langs de kant. Hij ziet bleek. “Heb je het koud Tom?”, “Nee hoor. Ik ga zo lekker warm rijden.”. Hier spreekt een crosser pur sang. Tom rijdt een sterke race en eindigt op plek 13. Na afloop geen woord van Tom over de kou of loodzware modder. Hij heeft gewoon lekker gereden. De zon is ondertussen gaan schijnen.

45+: Deen op drie 
Achter het gebruikelijke een-tweetje van Vroom en Behrens streden drie Amstelrenners om de laatste podiumplek. Na een matige start van Pierre Deen leek Auke Broex aanvankelijk aanspraak te kunnen maken op deze plek, maar uiteindelijk trok Deen aan het langste eind.
Dick Visser kende de overtreffende trap van ‘een slechte start’, maar eenmaal op stoom reikte hij nog naar plek 5. Op plek 8 en 9 – verrassend – Serge van der Putten (altijd pech, tegenslag of anders) en Romke van der Weerdt (veel potentie, maar wisselvallig).
Bijna vaste top 10-rijders Simon Polstra en Coen Emmer vielen er deze week net buiten. Simon kreeg door alle modder de pedalen niet meer rond en Coen struggelde met nieuw materiaal: de bij echte crossers geliefde ritsbroek voor schaatsers. (Let ook op de uiterst seksistische wijze waarop renner D. de geboden hulp recenseert…)

 

45-min, Nieuwelingen en Dames
Tegelijk met de C-Jeugd starten ook de Dames en de Nieuwelingen. Bij de Dames was Jip van de Bos weer de winnares;  Rosan Koper knokte zich deze keer naar de 3e plaats. Ellen Valk (4e), Iris van der Scheer (6e), Judith Jelsma (7e) reden ook de top-10 in..
Bij de Nieuwelingen waren de Amstel mannen deze keer niet opgewassen tegen de sterke Stef Koning. Jelle Boonstra werd op afstand 2e, terwijl Viego Tijssen net naast het podium eindigde.
In de weer grote 45- klasse waren er velen aan de start, maar veel minder aan de finish. Van het Amstel-contingent konden de sterk gestarte Roel Mouris, Jip de Moor, Niek Voogt, Alexander Evers, e.v.a. niet de finish halen. Pech of wat al te fanatiek blijven doortrappen met een haperende derailleur. Wesley Damiaans was weer ongenaakbaar, maar een sterke Sander Boerkamp (niet bepaald op rij 1 gestart) reed nog op beperkte afstand naar het zilver. In de top 20 zagen we ook nog  Devi Brands (10e), Tristan Geleijn (13e),  en Stephan Scherpenisse (11e).

Na afloop werd er nog driftig gepoetst en zal er nog wel wat gerepareerd moeten worden. Op Sloten is het (meestal) beter berijdbaar. Hoop doet leven. 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑