ACC nr. 6: Zonnige zondag bij WVA

Onder een stralende herfstzonnetje werd de 6e rit van de Amsterdamse Crosscompetitie afgewerkt op Sportpark Sloten. Gastheer WVA had weer een bekend en lekker bollend parcours uitgezet. Een paar droge dagen deed het parcours verder goed: lekker doorrijden dus.

Snel en technisch; precies wat de moderne veldrijder verlangt. Er waren genoeg “stuur” momentjes en uiteraard weer een lastige passage op de flanken van het talud waar vooral de 45 minners veelvuldig omhoog wisten te fietsen. De Amstel leden waren opvallend succesvol.

Jeugd
De redactie moet het nog even zonder verslag doen, en zag een enkele Amstelrenner langsflitsen. Vooral in de C-Jeugd hielden Fabio Valerio en Tom Landa elkaar nauw in het oog.

Nieuwelingen en Dames
In de Nieuwelingenklasse startte ook Michiel Mouris. MM is eigenlijk nog Jeugd, maar kan uiteraard prima een categorie hoger mee. MM ging lang mee voor het podium, maar werd uiteindelijk 4e, net voor Viego Tijssen. Winnaar werd deze keer weer Jelle Boonstra. Jelle reed soeverein naar de zege. Julian Vergouw had een wat mindere dag en werd 7e; Pelle van der Putte 14e.
Tussen de Nieuwelingen door was er ook weer een mooie dames strijd. Jip van de Bos was als we het goed gezien hebben de snelste, maar de Amsteldames Ellen Valk (rijdt elke week beter – inmiddels klassementsleider) en Rosan Koper reden zich ook het podium op.

Massale starts in de 45+ en 45-

Masters 45+
De categorieën 45+ en 45_ houden elkaar inmiddels mooi in evenwicht en wat dat betreft is de ophoging van de Masters leeftijd een goede zet geweest. Twee massale pelotons van ca 70 renners storten zich na het fluitsignaal het veld in. Constante: Ron Vroom en John Behrens gaan voorop en rijden langzamerhand (ver) weg van de rest waarbij Vroom altijd de zege pakt.
Daarachter is dan strijd gaande om de andere top-10 plaatsen met veel Amstelkleuren voorin. Simon Polstra, Auke Broex en Pierre Deen lagen na een ronde op plek drie, maar nadat Auke en Simon (lek) afhaakten kon Pierre weer de bloemen aan zijn eega schenken. Auke verloor in de laatste meters nog een paar plekken en Dick Visser reed gretig naar zijn beste klassering tot nu toe: 4e. Auke 7e, Coen Emmer 9e.

45-: op gepaste afstand van Dylan
In de 45- klasse maakte Dylan Groenewegen weer zijn jaarlijkse entree in het veld. Altijd leuk als hij meedoet. Vanaf de vierde startrij flitste Dylan op de eerste 150 meter al een groot dele van het veld langs om na een kwart ronde de kop van Wesley Damiaans over te nemen en onbedreigd door te stampen en menig renner sneller dan verwacht te dubbelen. Damiaans reed daarachter sterk door en werd 2e.
Na Damiaans waren er nogal wat positiewisselingen. Victor Broex was net als Koos Jeroen Kers net terug uit zomers Japan en reden de jetlag er lekker uit. Beiden deden dat met old-school crossers waar hier en daar nog aan gesleuteld kan worden. Allebei hadden ze wat kettingproblemen: Koos in het begin, Victor aan het eind. Victor, gestart vanaf de achterste rijen reed na de tweede ronde als 3e, maar zakte daarna door dat kettinggedoe langzaam weg. Koos hervond zich juist en stoomde met een supersnelle laatste ronde naar de 3e plek op. Er was meer materiaalgedoe binnen het Amstelkampement: Wessel Mouris wisselde na een halve ronde al van fiets en begon aan een lange lange inhaalrace: van plek 70 naar 21. Niek Voogt had ook “iets” met zijn fiets en jojode door de top-10 om uiteindelijk als 6e te finishen.
Voor alle Amstelmannen geldt: deze week een goede materiaalcheck, want in het zand van het Ouderkerker Strand moet alles in orde zijn.
Volgende week de battle van de Ouderkerker Plas. Altijd mooi.