Druk weekend voor de landelijke crossers

Dit weekend stond er zowel vrijdag, zaterdag én zondag cross op het programma voor de landelijke Amstelcrossers. Tevens probeerden enkele Amstelmasters een nieuwe trend te zetten: strandracen.

WK Masters

Na haar succes op het Masters EK cyclocross in Italië, lag het voor de hand dat het Masters WK in het Belgische Mol het volgende doel van Judith van Maanen zou zijn. Het bos- en zandparcours (veel lopen) rondom het Zilvermeer was gedurende de vrijdag en zaterdag wederom het parcours waarop het moest gebeuren voor de Masters heren & dames. Judith werd vrijdagmiddag knap zevende bij de Dames 45-49 jaar.

Oudewater

Geen Amstelmasters in België. Ze kozen in plaats van teleurstellingen uit het verleden te moeten herbeleven voor het oer-parcours van Oudewater. Een slecht onderhouden weide in een desolate omgeving aan de rand van het dorp, diepe sporen in de zware modder, constant duwen op de pedalen, renners met diepe grimassen. De cross zou er kunnen zijn uitgevonden. Marcel Witte en Sander Boerkamp ‘boerden’ er goed doorheen (soms mag een woordspeling – red). Sander geraakte zelf tot op het podium, klasse prestatie naast vaste klant voor het podium Micha de Vries. Marcel sloot de top-10.

Bij de Nieuwelingen stond wie anders, Mees van Duren aan het vertrek. Hij werd beloond met een 20ste plaats.

Foto Hans Steekers

Moergestel

Het eerste weekend van december is sinds mensenheugenis het crossweekend van het Brabantse Moergestel. Zaterdag stond de Jeugd te trappelen voor het bochtige bosrondje, waar het soms verraderlijk glad kan zijn. Michiel Mouris was wederom de sterkste in Categorie 6.

De Masters Sander en Marcel gingen voor een dubbel weekend; hoe ouder de renner, hoe beter deze de tweede dag rijdt (volgens een wijsheid van Sven Nys). Sander wederom in de subtop, 7e. Marcel nu net buiten de top-tien, 12e.

Soldaten van Oranje op het strand
Aan de voet van het beroemde Kurhaus verzamelde de creme de la creme van de Nederlandse strandracewereld zich voor de MTB race van Scheveningen. Iedereen die dé Klassieker onder de oorlogsfilms kent, ziet Rutger Hauer en Jeroen Krabbé in smoking de Duitse soldaten ontwijken in hun daden van verzet. Hier geen daden van verzet, maar een leger van een paar honderd strandracers dat zich willoos het strand op laat jagen voor twee ronden van 27,5 kilometer strand tussen Scheveningen en Katwijk. Tussendoor een paar mulle zandpassages, waarbij vooral de lange en steile strandopgang van Katwijk voor veel afzien zorgde.

In het peloton de dame in het Oranje: Riejanne Markus, die weer een keer een zege optekende bij de dames. Haar slotpassage vanaf de pier naar de finish was de concurrentie te machtig.
In het peloton ook een tweetal Amstelmasters dat aan de staart van het peloton aanschoof bij de start. Toch leuk als je als oude man naast je in het startvak kijkt en daar staat Tom Dumoulin in zijn eerste koers na de Dauphiné ontspannen te babbelen. De tegenstand van de Amstelmasters Broex en Van der Weerdt was te verwaarlozen: al na een paar honderd meter vonden zij zich terug in een groep op achterstand, terwijl het rode Sunweb-shirt zich een weg naar voren baande (om uiteindelijk 6e te worden).
Uw dappere soldaten Romke en Auke streden de hele koers in elkaars nabijheid en uiteindelijk wist Auke mede dankzij een lichte afloper (en daarmee betere grip in het zand) een paar plaatsen vóór Romke als 75e de finish te passeren. Volgende week gaan ze gewoon weer naar de ACC schijnt het.
Een mooi filmpje staat hier, met het commentaar van Riejanne:

JEEP MTB Beachrace Scheveningen.

De aftermovie van de Jeep MTB Beachrace Scheveningen. Bekijk hier het wedstrijdverslag en de interviews. Muziek in deze video komt van SoundstripeVideoproductie door Johnny DertienDen Haag Topsport Koerspret Schwalbe Fietsbanden 9th Wave Cycling Technolyt – superior gear. great experience. Theo Schilder Tweewielers mountainbiketeam.com Tom Dumoulin Riejanne Markus Giant Benelux

Geplaatst door Exventure op Zondag 1 december 2019

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑