NK Veldrijden in Rucphen en generale voor de Jeugd in Uden [Update foto’s]

Het zal de wielervolgers niet zijn ontgaan: dit weekend was het NK veldrijden in het Brabantse Rucphen. En natuurlijk, ook een reguliere veldrit voor de Jeugd in Uden, want die heeft volgende week NK.
De organisatie in Rucphen pakte groots uit. Het parcours werd grondig vernieuwd na de vorige edities. Veel extra lussen rondom de pas geopende atletiek- en wieler(skeeler)baan. Zo kregen de renners 2 keer een viaduct/brug voor de kiezen, een listige schuine kant, meer dan tien keer korte klimmetjes met draaien en keren, lange rechte stukken, enkele verraderlijk diepe moddersporen, balkjes en een prachtig brede start/finishstraat. Publiekstrekker was de carrousel – ooit bedacht door ex-crosser Camiel van den Bergh, de parcoursbouwer. Vooral van boven en op Strava moet het er fraai uit hebben gezien: naar het middelpunt van de concentrische cirkel fietsende renners, in het hart draaien en dan weer naar buiten rijden. Als rijder neem je het voor lief.

De weerverwachting: zaterdag droog, zondag lichte regen gedurende de dag.

De kopgroep van de Masters 40+ maakt de draai in het hart van de carrousel.

Zaterdag

Na ingereden te hebben in de ochtendschemering mochten om 9.30 uur de Masters 50+ het bal openen. Erik Dekker won naar verwachting met overmacht. Daarachter veel strijd om de ereplaatsen en de eigen race. Pierre Deen en Jan van Herwijnen vertegenwoordigde de Amstelkleuren. Marcel Witte was helaas ziek. Na het gedrang in de eerste bochten en twee smalle schuine kanten schoof Pierre zijn wiel voor Jan. Een poging van Pierre om weg te geraken uit het groepje lukte niet. Gaande weg kreeg Pierre problemen met zijn pedalen en verloor terrein. Jan moest op zijn beurt afrekenen met een hardnekkige hardrijder op de rechte stukken. Net voor het draaien & keren en de klimmetjes in de laatste kilometer kon hij passeren en wist voor te blijven tot op de streep. En al die moeite voor plek 31. Pierre werd 36e.

Pierre en Jan reden lang bij elkaar. Foto Luc Wilms

Michael Breedt en Sander Boerkamp waren de Amstelmannen bij de Masters 40+. Snelstarter Michael was Sander gedurende de eerste ronde voor. Daarna kreeg Sander de snelheid goed te pakken. Heel langzaam naderde hij op de eerste renners achter de kopgroep. Top-10 zat er dus in, hoe ver zou hij komen? De kopgroep van zes viel niet stil. De enige renner daarachter ook niet. Status quo dus. Sander maakte geen fouten en presteerde naar eigen zeggen het maximale. Een uitstekende achtste plaats was zijn beloning! Michael had kreeg het steeds zwaarder, zijn motor haperde. Opgave was spijtig genoeg de beste keuze om goed te herstellen voor zijn laatste cross volgende week in Huijbergen.

Sander op de schuine kant. Foto Kristel Nijssen

Bij de Amateurs stonden net als vorige week Jort de Boer en Stephan Scherpenisse aan het vertrek. Achterin, maar op een NK rijd je je eigen race tot het maximale, of je vooraan of in het achterveld rijdt. Jort was goed weggekomen. De snelheid lag hoog op de droge ondergrond, lastig om plaatsen goed te maken. Hij werd 57e. Stephan kende erg veel pech. Vorige week bloemen op het clubkampioenschap, zaterdag kreeg hij na zo’n tien minuten race een kettingblad in zijn knie. DNF.

De jeugd heeft de toekomst, en zeker de Nieuwelingen. Bijna honderd renners aan de start. Mees van Duren kon zijn startpositie goed verdedigen tijdens de race. Hij reed naar een prima 37e plaats. Daarachter op een ruimte halve minuut Julian Vergouw, plek 51.

Zondag

Zou de voorspelde en uitgekomen regen het parcours veranderen in een modderpoel. Op de tv-beelden van later die middag viel het mee. Maar het zal er voor de renners zeker ‘s ochtends wat gladder hebben bijgelegen dan zaterdag.

Bij de Junioren snelde Tristan Geleijn naar de 33e plaats. Rosan Koper ging haar resultaten uit de ACC ‘verzilveren’ bij de de Belofte vrouwen. Dat was geen eenvoudige opgave. Vanwege de 80 procent-regel moest zij een ronde eerder stoppen. Ze werd 23e.

Owen Geleijn (in Jumbo Visma-tenue) liet bij de Belofte mannen zien dat hij het crossen nog altijd niet verleerd is. Hij werd heel knap 10e.

Het sluitstuk van de zondag waren de Elite vrouwen, uitgezonden via de livestream van het AD. Judith van Maanen en Iris van der Scheer waren na de start goed in beeld, zeker de gele Canyon van Iris. Ook tijdens de koers bleven ze in elkaars buurt. Na ruim 50 minuten strijd was het verdict 23 Judith, 24 Iris.

Volgend jaar staat het NK-circus in de uiterwaarden van Zaltbommel. Als de …(juist, de Waal) maar niet buiten de oevers treedt.

Meer foto’s

Voor een overzicht alle categorieën, website Jurgen Soffers.

Kristel Nijssen: Masters 50+, Masters 40+,

Kristel Nijssen: Amateurs, Junior Vrouwen, Vrouwen, Elite Belofte

WATT IMAGE: via Facebook

Ronny Wormgoor: via Facebook

LW-Foto: via Facebook

Jeugd in Uden

De Jeugdrenners had zondag in Uden de generale voor hun NK volgende week. Michiel Mouris is er klaar voor. Hij won wederom in Categorie 6.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑