Keuzes maken: de Strandklassieker

Afgelopen winterzaterdag werd er flink gekoerst op het NK Cross in Rucphen, was er ook een NK Baan voor de Jeugd (uitslagen n.n.b.) en stond een groot aantal mensen aan de start van de klassieker onder de strandraces: Egmond-Pier-Egmond.

Daar waar (m.u.v. Hoek van Holland – Den Helder), slechts een paar honderd mensen de stoute strandschoenen aantrekken heeft EPE een gouden formule. Liefst 3300 mensen startten in verschillende categorieën voor het gevecht in verschillende categorieën. Het mooie is dat iedereen dezelfde afstand aflegt zodat elke deelnemer zich kan “meten” met de winnaar (i.c. Sebastiaan Langeveld). In het grote veld een aantal Amstel liefhebbers waaronder Femke Markus (4e bij de Dames), Koos Jeroen Kers (voorin de Businessrace), maar ook jongeren als Joppe van de Weerdt, Ivo Zwaans en Jip de Moor (waarbij Jip en Joppe hun eerste strandkilometers maakten). En zo waren er meer bekende gezichten.
Is dat nou leuk, en niet saai,  vragen sommigen zich af. Tsja: na een pittige start is het zaak om op het strand snel te schuilen in een liefst groot peloton. Windkracht 5 á 6 tegen op het open strand, nodigt niet uit tot aanvallen. Als een zwerm spreeuwen meandert het peloton over het strand en daarin kan met wind tegen een groot deel wel mee.
Dat wordt anders op de terugweg. Na het keerpunt in Wijk aan Zee volgen er topsnelheden en drie “duinenpassages”. De eerste over een trap de duinen in, een klim in Wijk aan Zee en een trap af in Castricum aan Zee, waar het verschil gemaakt wordt. Maar dat geldt eigenlijk ook voor het stuk wind mee. Op de brede zachte banden (0,5 – 0,8 bar) worden er desondanks snelheden tot de 60 km/u bereikt. Kan je daarin niet mee, of heb je eenvoudigweg niet groter dan een 40 of 42 voorblad, dan ga je er af.

Na afloop na 5 kwartier koers, veel blije tevreden gezichten. Ook leuk om te doen in de winter die weigert te winteren.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑