Regiokampioenschap van Amstelland ’20: verhalen en uitslagen

Meestal worden de regiokampioenschappen gebruikt als voorbereidende trainingskoersen met vaak typisch maartweer. Dit keer een voorjaarskampioenschap midden juli en gelukkig met heerlijk koersweer. Een graadje of 20, lekker zonnetje en weinig wind. Ideaal om als een van de eerste koersen van het seizoen te gelden. Met veel blije gezichten, gedisciplineerde deelnemers en publiek en vooral mooie koersen was het een geslaagde dag met goede winnaars.
Elites raffelen de 80 rondjes af

De dag werd afgesloten met de koers voor de mannen. Twee categorieën startten om stipt 13 uur voor hun koers over 80 rondjes (de A-klasse). In de beginfase was het even aftasten, met enkele speldenprikken waardoor het peloton af en toe op een lint getrokken werd. Na een klein half uurtje ontstonden er dan toch breuken en breukjes waardoor de eerste groep fors uitdunde en er een groot tweede peloton geformeerd werd met vooral veel B- klasse renners (Masters en Sportklasse).
Voor thuisrijders Koos Jeroen Kers en Victor Broex ging het niet hard genoeg en zij trokken met HRTC’ er Berend Bervoets op avontuur en reden rondenlang vooruit. Zij ringeloorden het (tweede) peloton en namen 25 seconden voorsprong. In het eerste peloton waren het echter de mannen van Swabo die de handen ineen sloegen en ronde per ronde werd het gat weer kleiner waardoor er met nog 15 ronden te gaan toch weer een hergroepering was. In de finale waren er nog meerdere pogingen van o.a. KJK en ook Jasper Ockeloen met Stijn Ruiter van West Frisia. Niemand kwam echter weg en een sprint met 17 moest de beslissing brengen. Swabo-renner Roy Hoogendoorn ging als eerste door de laatste bocht met Victor Broex in het wiel. Victor kwam er nog even naast, maar Roy wist hem op te vangen en ook de opkomende Jasper Ockeloen voor te blijven: Hoogendoorn 1, Ockeloen 2, Broex 3 in een koers waar niemand zich verveelde (renners en publiek).
Uitslag Elite-Beloften-Amateurs-Junioren

Thuiswinst!
In de B-klasse, de Nieuwelingen en de Dames waren de eerste plaatsen wel voor De Amstel. Masters Raul Woudstra, Sander Boerkamp en Edwin Commandeur waren de enige “zwarte nummers” die stand wisten te houden tussen de Elites. Alle B-klassers in het tweede peloton reden dus vanaf plek 4 (en dat met evengoed 44 k/u gemiddeld!).
Ook in de laatste rondjes van de masters was wegkomen niet echt een optie omdat het peloton aan het jagen was op 3 vluchters. Edwin hield zich achterin het peloton op en leek geen ambities meer te hebben. Sander had zich al een paar rondjes bij Raul in het wiel gezet om er in de laatste ronde na de eerste bocht onder door te komen. Hij keek nog 1x over zijn schouder en dacht een gaatje te hebben maar Raul zat of zo strak in het wiel dat hij hem niet gezien had of hij heeft ergens het gaatje nog gedicht maar feit is dat hij er richting de finishlijn nog overtuigend overheen kwam en dat Sander inmiddels niets meer over had voor de sprint. Sterk die Raul. Uitslag Master 40+ en Sportklasse

In de gecombineerde Nieuwelingen en Dames koers werd er apart gestart, maar de snelle jongens hadden de meiden al snel te pakken. Daarvan waren er uiteindelijk zes sterker dan de rest en die reden dus door. Daarbij thuisrijders Mees van Duren, Jorrit Wynia en Viego Tijssen

Roos en Amber rijden het gaatje dicht

die keer op keer ten aanval trokken. Ook aangesloten was Sofie van Rooijen (Pavé), en leek de dameskoers beslist. Niet voor Roos Markus en debutante Amber Kraak van De Amstel. Zij moesten een paar ronden heel hard rijden, maar wisten het gat toch te dichten. Roos had het daarna zichtbaar moeilijk, terwijl Van Rooijen alsnog moest lossen. Amber (afkomstig uit het roeien) liet zien talentvol te zijn en won met overmacht voor Roos, terwijl Sofie van Rooijen (Pave ’76) plek 3 veroverde.
In de Nieuwelingen sprint met zes was Mees de snelste vóór Daan de Jong (Wielerzone) en Viego, terwijl Jorrit daar vlak achter binnenkwam. De Amstel Nieuwelingen doen het goed, net als de Dames overigens.
Uitslag Dames Uitslag Nieuwelingen

Jeugd leeft zich uit
De dag was al om 10.00 uur begonnen met de allerkleinste renners en rensters die er mooie koersjes van maakten. In cat A was er de tweeling- Linders (De Kampioen) het snelste met Semme Weber (Olympia) op 3. Plek 4 was voor een nieuwe Amstelrenner: Briek Pelgrim die zich heel mooi leegknokte en op een wieltje van brons finishte. Mooie koersnaam ook, Briek!
In de B-klasse was Jayden Lampen (Adelaar Apeldoorn) de snelste voro Ben van Schaik en Davin Huisjes van De Amstel.Uitslag Categorie A Uitslag Categorie B

Jeugd
MM was de sterke winnaar in de C klasse

De C en D Jeugd hadden grote startvelden met volop koers. In de C-klasse werd flink aangevallen, maar uiteindelijk was het Michiel Mouris die met een vaste concurrent, Thomas Huitema uit Drenthe(!) op avontuur trok. MM wist in de spint á deux ook nog eens te winnen. Goed in vorm die Michiel. 3e werd hier Bodhi Kleijn van Olympia. Djai Denneboom werd hier 7e, Ravi Heidstra 12e en Fabio Valerio 14e.
In de D-klasse werd in het begin aangevallen, maar later viel het wat stil. In de sprint maakten de mannen van DTS het mooi af: Jan van Schaik (DTS) voor Job Nievelsteijn (Spartaan) en Ilja Bosschieter (DTS). De Amstelrenners eindigden in het peloton, zoals Tyler Eyk (geen transponder),.Uitslag Categorie C Uitslag Categorie D

De grove mylaps uitslag staat hier!.
De organisatie was blij dat deze koers (“even tussendoor”) georganiseerd is. Publiek en deelnemers hebben zich gedragen en ondanks de sobere huldigingen was het allemaal erg geslaagd. Blijft mooi dat koersen.
Hans Steekers was de hele dag aanwezig en op zijn facebookpagina zijn hele mooie sets foto’s te vinden.