Amstel Alpenweek: eerste etappe, zijn de kaarten geschud?

Klokslag 12.30 uur een massastart in La Paute, 13 km klimmen met 900 hoogtemeters, en wie als eerste de finishlijn in Villard Reymond passeert draagt de volgende dag het geel. Dat zijn de feiten van de eerste etappe. Het verhaal begon veel eerder op de ochtend, of eigenlijk al tijdens de briefing de avond ervoor.

Creatief met het kaderplaatje, maar wel volgens de regels van de jury. Daarmee begon zondagmorgen de vijfde Alpenweek. Zoveel renners zoveel varianten. Met een enkele corrigerende waarschuwing daargelaten konden de renners door naar de ‘preambule’ van de etappe: de verkenning van een deel van etappe 2. Een fraai rondje via La Garde over het ‘balcon’ en terug via de laatste dalende kilometers van de Lautaret. Nadrukkelijk gezegd, het was nog géén koers. Toch zorgde deze verkenning voor de nodige stress in de huisjes.

Een massastart met verplichte startopstelling: renners die opgeroepen worden door de jury. De sterksten van voren. Vijf man breed over de weg, zeven rijen lang. Waar doet dan aan denken…? De eerste 500 meter zijn vrijwel vlak en Roel Mouris pakte vanuit de achterhoede (sterk!) direct een kleine voorsprong. Dat ging verrassend lang goed, de favorieten keken naar elkaar in de aanloop op de Ornon. Nauwelijks opgemerkt maar ze waren van voren, de enige twee Amsteldames: Amber Kraak en Marike Veldhuis. Toproeisters met een internationaal wedstrijdprogramma in de benen. Vooral Amber bleef heel lang in de voorste gelederen, van haar gaan we zeker nog veel moois zien deze week. De premiesprint na vier kilometer werd gewonnen door Joris van Nieuwkerk, hij trok meteen flink door.

De smalle weg naar Villard Reymond kronkelde zich veel vele haarspeldbochten naar boven, pas in de laatste kilometer zag je het dorpje en de finishlocatie liggen. Handig die gele t-shirts van de jury! Dat de winst naar een ‘jongere renner’ zou gaan was evident. Maar daartussen zaten ook enkele hele sterke Masters. Niek Voogt was de man van de dag, en versnelde met overmacht op de steile stukken. Victor Broex probeerde aan te klampen, maar moest dat later bekopen. Alexander Evers kwam historisch geparkeerd te staan. Het was uiteindelijk Niek die als eerste renner en zonder enige twijfel de handen in de lucht mocht steken. Daarachter Koos Jeroen Kers, gevolgd Victor Broex. Eerste Master 40+ was Sander Boerkamp, oud-winnaar in 2016. De winnaar van de premiesprint Joris werd vijfde, sterke roeier. Amber Kraak wist zich uitstekend te handhaven in de gelederen. Als eerste dame werd ze 16e.

Een prachtige etappe, leuke groep renners in een fraaie omgeving. Wie wil dat nou niet zou je zeggen? Een inwoner van Villard Reymond. We houden het voorlopig maar op een misverstand, maar de lieve man vond het nodig om het 200 meter-bord voor het oog van de jury weg te halen en daarna te verdwijnen in het dorp. Een korte zoekactie leverde niets op. De Amstel Alpenweek laat zich hierdoor niet van stuk brengen. A demain! etappe1uitslag

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑