Etappe 2 AAW: nu al in een plooi?

De tweede etappe stond wederom in het teken van veel klimmen. Maar naast de 2166 hoogtemeters over 83 km waren er ook genoeg ‘vlakke’ stukken waar de renners naar elkaar konden loeren. Maar liefst acht startgroepen (!) stonden maandagmorgen tussen 10 en 11 uur te trappelen voor vertrek van de etappe Bourg-d’Oisans naar Val du Veneon via Allemont over Villard-Reculas, ‘Balcon’ en de klim richting La Bérarde, vijf kilometer na Venosc . Had de winnaar van de eerste etappe Niek Voogt genoeg pijlen bij zich om er met de winst vandoor te gaan?

Niek startte klokslag 11 uur in de groep der favorieten. Zouden zijn ploeggenoten ‘het werk’ door hem laten doen. Ze hadden minimaal vier, zeven en elf minuten achterstand op de groepen met de andere favorieten voor de dagzege.

In alle vroegte (een renner merkte op: “wanneer zij starten lig ik nog in bed …”.) waren Jan de Haan en Alex de Vos vertrokken voor hun gezamenlijke rit. De premiesprint na La Garde in de klim naar het balcon was hun doel. Dapper streden zij voort, door velen ingehaald, maar nooit opgeven. In de laatste steile klim voor de finish wist Jan de Haan Alex voor te blijven.

Elke startgroep kende ongetwijfeld weer heroïsche verhalen met ups en down. Renners die boven zichzelf uitstaken, renners die constant waren, renners die zich konden herpakken, renners bij wie het licht uit ging en renners die wanhopig op zoek waren naar de goede benen. Een enkeling kreeg te maken met materiaalpech en fysieke malheur.

De strijd voor de zege ging tussen Victor Broex, Teun Mouris en Niek Voogt. Een voor een werden groepen en delen van groepen ingehaald door Niek & Co. Op de steile slotklim, met 2 kilometer stukken van 11% lag Teun Mouris (4 minuten voor Niek gestart) nog ogenschijnlijk soeverein op kop. Vlak voor de laatste kilometers vals plat wist Niek bij Teun aan te sluiten en ging er direct overheen.

Overwinning nummer twee voor Niek. Teun op twee, Victor drie. Debutante Amber Kraak liet zien er ook de tweede dag te staan! En passant pakte zij nog een KOM op een Stravasegment. We houden haar nauwlettend in de gaten. (Wat is dat toch, die opkomende talenten bij WV de Amstel :)). Ondertussen pakte Marike Veldhuis de leiding in de B klasse.

Dinsdag volgt een ‘vlakke’ ploegentijdrit. De server van het algoritme van de startgroepen en de wedstrijdformule draait op volle toeren. Wie weet is morgen alles weer anders. A demain!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑