De koninginnerit in de Alpenweek zorgt voor vuurwerk

De Koninginnerit in de Amstel Alpenweek met drie cols stond bij veel renners omcirkeld. Zowel de lengte van 115 kilometers als de steile Parquetout moest de ultieme test worden voor veel  renners. Met acht startgroepen totaal, en zeven daarvan binnen de 40 minuten was het dé kans voor vroege starters om voor de dagzege te gaan.

Vanuit Bourg d’Oisans een lange (vals plat) afdaling naar de voet van Col de la Morte (14 km à 7%). Dan zigzag afdalen met wat verraderlijke hupjes erin. Na Valbonnais rechtsaf de benenbreker van de dag: Col de Parquetout (7,1 km, 9,4% maar veel stukken 11-13%). Daarna terug naar beneden, weer Valbonnais en linksaf de slotklim Col d’Ornon. Met 14 km lang en 4% gemiddeld op papier niet heel zwaar, maar het venijn zat in de laatste vijf kilometer én de warme föhnwind vanuit het dal.

Alex de Vos en Jan de Haan werden zoals eerder ver voor de troepen vooruit gestuurd. Ze hielden dapper stand. Op de Parquetout werden zij voor het eerst ingehaald door diverse ‘losgeslagen’ renners uit de startgroepen. De afdaling van de Parquetout (een brede meanderende weg door het fraaie Franse landschap – toch maar vermelden, de renners hebben alleen oog voor het achterwiel) kende een verrassing: vers grind. Goed voor het onderhoud van de weg, minder goed voor het zelfvertrouwen van de renners.

Dramatiek alom in de startgroepen. Van lekrijden in de beginfase, via volledig geparkeerd staan waar het andere dagen vanzelf ging, renners die door het ijs zakten vanwege de toegenomen warmte en de noodkreet vanuit de verzorgingspost om een inbussleutel voor een weigerende derailleur.

Bij de laatst vertrekkende startgroep met de gele trui van Niek Voogt was de druk hoog, al bij het uitrijden van Bourg was er een spervuur van demarrages. De apotheose van de etappe vond – ondanks alle cols en afdalingen – plaats in de laatste vier steile kilometers van de slotklim. Amber Kraak kon heel lang meegaan met Victor Broex, in de laatste bochten was eindelijk(!) haar bordje leeg. Vanuit de achterhoede kwamen Niek Voogt en Max van de Water nog rap dichterbij. Ergens daartussen de uitstekende Romke van der Weerdt en Peter Vermeulen (vroege starters) en Caspar Hermans (iets minder vroeg gestart), die vol inzette voor een Masterzege.

De ogen van de jury konden Victor, Niek en Max als top drie noteren.

Morgen een omloop en een tijdrit bij Allemont. De standenNieuwe kansen voor de renners. A demain!

Stand A klasse

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑