IC Jeugd: de koers van de vallende bladeren (en de verhalen)

Het heeft stevig gestormd zaterdagavond. Het parcours ligt er zondag “rullig” bij. Met de bezem worden de bochten schoongeveegd. De eerste renners melden zich al om 09:15. We gaan beginnen: koers! Interclub voor de jeugd bij WV de Amstel. Maar wat is dat eigenlijk, koers? Een wedstrijd op een fiets. Maar vooral verhalen.

Ook bij de allerjongsten. Maar liefst 21 jonge renners aan de start in categorie 1/2. Wielrennen is geen hard fietsen, maar in deze categorie heeft het er veel van weg. Twee prachtige namen namens De Amstel aan de start: Brieck en Romain (dit is geen redactionele vrijheid). Brieck heeft de afgelopen dagen iedere denkbare strategie met zijn vader besproken, of beter, aan zijn vader verteld. Hij wordt zesde. Romain rijdt zijn allereerste koers en finisht keurig in de top tien. Dat zijn verhalen om mee thuis te komen.

In categorie 3/4 is het echt koers. Onze jonge renners maken een plan, “Dit is ons parcours!”. Druk zetten in de bochten, is vermoedelijk de kern van dit plan. Ze vinden het jammer dat het niet meer regent.  Alles verloopt redelijk volgens “het plan”. Alleen het wegrijden lukt niet. Dan maar snoeihard door de laatste bochten. Dat lukt ook. Maar dan gebeurt er iets ongepland. Max wordt onderuitgereden in de laatste bocht. Davin weet er nog net langs te glippen. Quinten en Gijs moeten in de remmen knijpen. Max eindigt op de EHBO. Weer een verhaal. “Podium of jodium”, roept iemand terwijl 3 jonge renners door de EHBO behandelt worden. Davin weet het podium nog net te halen. Yoav finisht knap zijn eerste wedstrijd.  Een mooi stel.

Vooraf een plan maken is ook een poging vooraf het verhaal te schrijven. Vaak verandert er toch iets tussen het plan vooraf en het verhaal achteraf. Onze jonge renners in de oudste categorieën tonen dat dat helemaal niet hoeft. Het plan blijkt het verhaal van de winnaars.

In categorie 5 en 6 hebben Ravi en Fabio bedacht mee te zitten in de ontsnapping. Dat lukt. Er komt dan natuurlijk een moment dat men binnen de kopgroep naar elkaar gaat zitten kijken voor de winst. Typisch zo’n moment waarop een verhaal een nieuwe wending krijgt. Maar niet over onze jonge renners. Fabio neemt niet meer over in de laatste ronde. Ravi draait rustig mee. Ravi gaat vervolgens als eerste de laatste bocht in, met Fabio in zijn wiel. En in deze volgorde komen ze ook over de finish.

In categorie 7/Nieuwelingen hebben onze renners een krachtige reputatie. Onze Nieuwelingen zijn vaak oppermachtig. Enkele Nieuwelingen hebben vooraf afgesproken om hun makker Justin te laten winnen. Dat lijkt hoogmoed. Bepalen wie er wint, zonder dat je dat zelf bent. Maar dit is een reality soap. Viego sprint als eerst weg en stap voor stap sluiten de jonge Amstel renners aan. Onze jonge renners doen vrijwel al het werk in de kopgroep. “We hebben 22 van de 30 rondes op kop gereden”. Maar dat moet je het nog wel afmaken: Justin wint. Echt.

Het was een prachtige dag. We delen hier slechts een samenvatting van de verhalen van onze jonge renners. Deze dag zijn er meer dan 80 renners gestart. Dat levert evenzoveel mooie verhalen op. Dat is koers.

Met de aankondiging van de nieuwe Corona maatregelen was dit voor veel van onze jonge renners de laatste koers van het seizoen op de weg. Op naar de mooie verhalen uit de cross en van de baan.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑