Weinig voorjaar bij de VJC-jeugd 29 april

Op de vijfde dag van de voorjaarscompetitie was er niet veel sprake van voorjaar! Maar een beetje koude wind en wat druppels hielden de meeste niet tegen om de strijd weer aan te gaan. Vandaag reden er ook twee nieuwe leden mee. Rosa sloot aan bij de 1ste categorie en Tim bij de 2de

Puntenkoers

De eerste wedstrijd is een aloude puntenkoers. 5 sprints voor de oudsten, 4 voor de middengroep en 3 voor de nieuwste leden. Veel sprints dus, maar de kou en de wind nodigde blijkbaar vooral uit tot aanvallen en een totaal uit elkaar geslagen veld bij alle drie de categorieën! De punten van de sprints werden bij elkaar opgeteld waarmee de winnaar van dit onderdeel bepaald werd.

Bij de oudsten bleef de groep nog min of meer met z’n zessen bij elkaar de eerste drie sprints. Daarna vertrokken Jente en Fabio om in Trofeo Baracchi stijl tot de finish door te rijden. Fabio pakte onderweg de meeste punten en won de puntenkoers (6pt), voor Ravi (5pt) die nipt Jente (4pt) voorbleef. Mimi (3pt) kon het wiel van Ravi houden en sprokkelde daardoor de nodige punten. Quinten (2pt) bleef al strijdend achtervolgen en Max geeft nooit op, net zolang tot zijn motor zo groot is als die van de andere in zijn groep (1pt).

De middengroep had een vergelijkbaar wedstrijdverloop. De eerste sprint zaten de acht renners nog ongeveer bij elkaar. In de tweede sprint trok Gijs hard door om zijn aanval op de leiderstrui in te zetten. Osher rook zijn kans, sprong in het wiel en reed vol mee in de aanval tot en met de finish. Met z’n tweeën dubbelde ze bijna de hele groep. Alleen Briek en Tim, die meteen in zijn eerste wedstrijd liet zien uit welk hout hij gesneden was, konden de twee aanvallers enigszins volgen. Gijs pakte in totaal de meeste punten en won daarmee deze puntenkoers (8pt). Osher en Briek haalde evenveel punten en deelde de tweede plaats (beide 7pt). Gevolgd door Tim (5pt), Elliot (4pt), Isaac en Micah deelde de 6de plaats (3pt), Yoav (terug na blessureleed) reed zijn rondjes om weer ritme op te doen (1pt).

Gijs en Osher rijden de rest op een hoop

De drie nieuwste leden gingen samen de strijd aan. Rosa liet daarbij meteen zien goed mee te kunnen. Het plezier spatte er ook hier vanaf. Kou of geen kou. Door het ontbreken van leider Arnau kon het gat wat gedicht worden. Daar ging Fien dan ook fel mee aan de slag. Moest ze in de eerste van drie sprints de duimen leggen tegen Rosa, daarna vloog ze weg om de race naar haar hand te zetten (3pt). Rosa werd 2de en pakte daarmee haar eerste 2pt. Joep werd derde en pakte het laatste punt.

Teambuilding

Na meerdere puntenkoersen en gewone wedstrijden de afgelopen vjc-dagen vonden meerdere renners het leuk om eens wat anders te doen. Fabio kwam met het inventieve idee om een ploegenrace te houden. Na wat overpeinzingen hoe de ploegen in te delen en hoe de race gereden moest worden kwam de volgende oplossing: Paolo verdeelde de renners in vijf groepjes (4×3 renners en 1×4). De groepjes moesten zo veel mogelijk samen blijven en de laatste van een groepje telt voor de uitslag. De winnaars van de race krijgen allemaal 5pt, de 2de groep 4pt en zo verder. Er werd een beetje chaos verwacht maar het werd juist een mooie open strijd tussen de teams die elkaar onderling heel goed hielpen! Het tempo lag ook erg hoog. Snelheden van boven de 35km/u werden door iedereen gehaald. Joep vloog zelfs met tegen de 40km/u soms over het parcours. Dat zit er dus en kan er in de toekomst ook weer uitkomen! Zo wat als iemand wel eens werd geduwd of aan een truitje hing. Zo ging dat vroeger ook, niks mis mee, Jan Raas is er ook groot mee geworden.

Na vier vliegende rondes bleek het team met vier renners, Mimi, Max, Gijs en Elliot het best op elkaar afgestemd (5pt). Vlak daar achter gevolgd door Ravi, Osher en Tim (4pt). De sprint om de 3de plaats werd gewonnen door Jente, Isaac en Fien (3pt) vlak voor Fabio, Briek en Joep (2pt) en Quinten, Micah en Rosa (1pt). Prachtige koers! Zulke inventieve ideeën zijn altijd welkom voor de volgende vier wedstrijddagen.

Strijders

Ook nu kwam al een beetje naar voren in het verslag wie er met de strijderstruien vandoor ging. Bij de 1ste categorie ging hij deze keer naar Joep. Met zulke snelheden verdien je dat ook wel! Osher pakte de strijderstrui bij de tweede categorie met verve. Quinten blijft doorbijten in elke race en daarom kreeg hij deze week de strijderstrui bij de grote motoren.

Leiders

Deze week wisselde er ook een leiders trui van schouders. Gijs nam die van Elliot over. Maar door een slecht geplande hoogte stage zal hij hem volgende week niet kunnen tonen. Het staat wel goed op de foto (van vader Jan, waarvoor weer dank voor de foto’s) en daarna zijn er nog genoeg kansen om de felbegeerde witte trui weer terug te pakken.