Samenwerking bij de VJC Jeugd

Alweer de negende dag van de VJC 2021 stond afgelopen donderdag op het programma. De VJC werd verreden bij warme temperaturen, dus misschien was het al het begin van de zomercompetitie. Heerlijk koersweer in ieder geval!

Puntenkoers
De jury was teruggevallen op een aloude puntenkoers waarbij alle behaalde punten onderweg mee tellen voor het klassement. De drie groepen waren behoorlijk bezet dus het ging een flinke uitdaging worden om alle punten goed bij te houden. Met wat hulp van de vaders van Isaac en Elliot ging dat prima. Al was het voor de jury harder werken dan voor de renners leek het wel. Maar dat kan aan mij liggen.

Bij de jongste groep gingen de vijf coureurs de strijd aan in drie sprints. De negen uit de middelste groep vier sprints. De grote motoren met z’n zevenen vijf sprints, wat er uiteindelijk in de ontstane wanorde vier werden. Maar dat doet aan de uitslagen niks af natuurlijk!

Het zal wel aan de hitte hebben gelegen maar al snel lag het hele veld van alle drie de groep uit elkaar. Reed door elkaar. Vormden nieuwe groepjes. Vielen elkaar aan. Rust was er in ieder geval niet bij. Uiteindelijk ontstond er bij de grootste en de middengroep een soort koppelkoers waarbij de koppels steeds verder uit elkaar kwamen te liggen. Wat het uitdelen van de punten weer makkelijker maakte.

De eerste sprint werd bij de grootsten sterk gewonnen door Davin. Vervolgens viel de groep een beetje uit elkaar en reden Fabio met Jente weg. Gevolgd door Ravi en Mimi. Jente bleek uiteindelijk over de grootste motor te beschikken en loste Fabio om de laatste sprint te winnen. De totale puntenverdeling was als volgt: Fabio 26pt, Ravi 21pt, Jente 20pt, Mimi 16pt, Davin 13pt, Samuel 10pt en Max 5pt. Max zal blij zijn als hij binnenkort weer eens eigen leeftijdsgenoten op een hoop kan rijden, denk dat deze harde koersen hem daarbij zeker geholpen hebben!

Bij de middengroep ontstond al snel een kopgroep van zes man. Kort daarachter gevold door de overige drie. Moos won de eerste sprint voor Elliot, Isaac en Gijs. Daarna reden die vier weg om vervolgens zich in de koppels Gijs en Moos en Elliot en Isaac te splitsen. Gijs zette de aanval op de leiderstrui van Elliot vol in door alle drie de daarop volgende sprints te winnen. Osher volgde niet ver achter de twee koppels en raapte daardoor de nodige punten op. Shai reed daar weer achter. In de achtergrond streden Briek, Micah en Romain om de overige punten. Puntenverdeling aan het eind: Gijs 33pt, Moos 32pt, Elliot 28pt, Isaac 27pt, Osher 20pt, Shai 16pt, Briek 11pt, Micah 9pt en Romain 4pt.

Het verloop bij de kleinsten was grilliger. Hoewel Arnau weer aantoonde daar iedereen de maat te kunnen nemen bleek Rosa steeds beter te worden en maakte ze het Arnau nog redelijk lastig. Fien won dan wel weer de eerste sprint waardoor de verschillen uiteindelijk klein bleven. Torben en Joep streden dapper door in de hitte. Zulke lange koersen helpt om beter te worden. De verdeling van de punten: Arnau 14pt, Fien 11pt, Rosa 10pt, Torben 7pt, Joep 3pt.

Tactische ploegenrace
Fabio kwam met het idee van een tactische ploegenrace. Daarvoor werd gehele groep in drieën gedeeld door Paolo. Elk team van 7 of 8 renners koos een kopman of kopvrouw. Deze moest als eerste over de streep komen. De andere ploegen wisten niet van elkaar wie de ander als kopman/vrouw hadden aangewezen. De ploegindeling was als volgt: Joep (kopman), Fien, Gijs, Moos, Osher, Fabio en Mimi. Rosa (kopvrouw), Arnau, Isaac, Briek, Micah, Jente, Davin en Samuel. Het laatste team bestond uit Romain (kopman), Torben, Elliot, Shai, Yoav (die wat later pas kon aansluiten door materiaalpech), Ravi en Max. Er werden vier rondes gereden. De renners van de winnende ploeg krijgen 6pt, de tweede 4pt en de derde 2pt.

Vanaf de start ontstond er direct een tactisch steekspel. Shai sloop langzaam weg uit het peloton waardoor de andere ploegen ook iemand vooruit stuurden, want wie was de kopman of vrouw bij de andere immers? Het tempo in de grote groep werd langzaam opgeschroefd en tevens werd hier en daar weer aan shirtjes gehangen of geduwd. Maar waren dat dan de kopmannen? In de laatste ronde lag het tempo zo hoog dat er ook wat knechten gelost werden, maar die hadden hun werk immers gedaan. De sprint tussen de kopmannen en kopvrouw, al dan niet geduwd, was goed te volgen voor de jury. Op de streep bleef Joep (6pt voor zijn team) Rosa (4pt voor haar team) ternauwernood voor. Rosa deed de sprint geheel op eigen kracht wat meer dan lovenswaardig is, wat een strijder! Romain kon in de drukte zijn normaal zo sterke sprint niet helemaal uitspelen en pakte de laatste twee punten voor zijn team.  Zo’n ploegenkoers is goed voor de sfeer en goed om samen in een peloton te rijden. Zeker voor de nieuwste leden is dat een hele ervaring. Dat rijdt veel makkelijker als je dicht in iemands wiel kan zitten!

Strijders
Bij de kleinste was voor de jury al snel duidelijk dat de strijders trui naar Rosa zou gaan. In de middengroep was de trui voor Isaac die hoe langer de koers duurt steeds beter wordt, klasse! Samuel was de strijder bij de grote motoren. Hij was wel al vertrokken voordat hij de trui in ontvangst kon nemen. Bij de komende training wordt de trui alsnog uitgereikt!

Leiders
Wederom blijven de leiders, de leiders. Fabio staat nog steeds stijf bovenaan. Bij de middengroep is alles weer in elkaar geschoven. Het gat tussen Elliot en Gijs is nog maar 4 punten, en daar weer 4 punten achter staat Isaac… Arnau loopt een puntje uit op Fien.

Huidige stand na 9 dagen (aantal wedstrijden aanwezig):

Categorie 1:
Arnau 86pt (7 op 9)
Fien 76pt (7 op 9)
Torben 58pt (8 op 9)
Rosa 39pt (4 op 9)
Joep 35pt (7 op 9)
Abe 16pt (3 op 9)
Lennox 13pt (1 op 9)

Categorie 2:
Elliot 194pt (9 op 9)
Gijs 190pt (8 op 9)
Isaac 186pt (9 op 9)
Briek 153pt (9 op 9)
Shai 123pt (7 op 9)
Moos 114pt (4 op 9)
Osher 97pt (7 op 9)
Micah 71pt (8 op 9)
Romain 68pt (7 op 9)
Yoav 29pt (5 op 9)
Tim 27pt (2 op 9)
Silvan 27pt (4 op 9)

Categorie 3:
Fabio 209pt (9 op 9)
Jente 168pt (9 op 9)
Ravi 166pt (8 op 9)
Mimi 132pt (7 op 9)
Quinten 97pt (6 op 9)
Davin 90pt (5 op 9)
Max 84pt (8 op 9)
Samuel 32pt (3 op 9)

Door het versoepelen van de corona-maatregelen zijn er de komende tijd weer interclub wedstrijden op de zondagen. De VJC gaat misschien nog even door op de donderdagen. De jury is in overleg over de vorm. Meer info volgt. Voor nu, komende training, de truien aan, en wassen daarna!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑