Amsteltoppers vooraan op de VAM-berg

Op het NK op de Drenthse Col du Vam reden de Amstelleden goed in beeld. Om het podium ging het uiteindelijk niet, maar alle 7 renners eindigden wel in de top-30. Daan Hoeks en Owen Gelijn eindigden bij de Beloften in de top -10.

Het parcours op en rond de VAM-berg staat garant voor zware koersen. De vlakke stukken zijn smal en het heuvelgedeelte kent twee steile klimmetjes met snelle afdalingen. Continu alles op een lint en moeilijk te controleren. Bij de Dames debuteerde Amber Kraak bij Jumbo-Visma. In haar 2e (!) echte koers ooit reed ze goed mee in het uitgedunde peloton en werd 23e. Riejanne Markus reed als koerskapitein (2 ploeggenotes streden om de winst) naar de 14e plek. Zus Femke reed een aantal ronden strijdend tussen kop en peloton en werd 26e. Wel mooi in beeld geweest!

In de Beloftenkoers werd er gestart alsof er geen morgen is. De broers Van Dijke (ook al 1 en 2 in de tijdrit) en consorten van Jumbo-Visma legden de rest op het rooster en reden met 5 anderen weg na een paar ronden weg. Enzo Leijnse, Owen Geleijn en Victor Broex probeerden enkele ronden in een groepje van 7 vergeefs het gat te dichten. Daarna gaf het peloton het min of meer op. Een peloton dat piepte en kraakte en in wisselende groepen over het parcours reed. Na een uur was er eindelijk tijd voor een hapje en drankje, want daarvoor ging het alleen maar hárd.
Uiteindelijk wist Owen nog met Daan Hoeks weg te rijden en beiden in de top 10 te rijden. Daan 8e, Owen 9e. Knap werk. Enzo werd 23e en Victor 29e. Een koers van nog geen drie uur…maar drie uur alleen maar hard!

Daan en Owen op weg naar top-10 (Foto wpga)

In de zondagmiddag sessie bij de Profs was er een zeer attractieve koers waarin een grote kopgroep zónder Van der Poel uiteindelijk om de winst streed. Daarin een mooie rol voor Dylan Groenewegen die de hele dag vooraan reed en nog een keer een belangrijk gat voor Timo Roosen dichtreed en uiteindelijk 11e werd. Sterk spel waarin op het oog de sterkste niet won, maar wel de sterkste ploeg.

De Beloften reden op hetzelfde parcours en dezelfde afstand liefst 20 minuten harder dan vorig jaar. Hier kunnen geen slechte winnaars zijn. Volgend jaar gaat het NK weer naar de VAM berg, dus maak je borst maar nat. En eind oktober voor de Elites ZC (m/v) en Junioren en Nieuwelingen ook een NK daar.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑