Tour de l’Ain Cadets: Winst voor Viego in eerste etappe

Donderdag werd de eerste etappe verreden van de Tour de l’Ain voor Nieuwelingen; een koers waar De Amstel enkele jaren terug al haar sporen heeft verdiend. Donderdag werd er meteen toegeslagen: Viego Tijssen soleerde naar winst in de 85 km lange etappe en Julian Vergouw reed naar een knappe vierde plaats.

Het was rustig de afgelopen tijd – qua koersen dan – en vandaar even geen update. Goed, Viego Tijssen reed naar een mooie podiumplaats in Phillippine en Mees van Duren reed naar top-10 in de eerste Juniorenklassieker, maar verder was het erg kalm. Nu wordt er internationaal weer aan de weg getimmerd, vooral in Frankrijk, te beginnen in de Ain waar de Nieuwelingenploeg lang naar uit heeft gezien. En niet voor niets: koersen in eenKlaar bij het Chateau superprofessionele omgeving op het parcours van de profs, waarvan de Nieuwelingen steeds de finales rijden. Vijf renners en begeleiding zijn neergestreken in een fraai chateau om van daaruit de Ain te doorkruisen in drie etappes. De eerste rit was een vlakke (iets glooiende), met finish in Bourg-en-Bresse.

Lekker koersweer en Viego en Julian waren met hun koersmaten Max Bergsma, Tobias Kool en Thomas Landman gebrand op een goede prestatie. Zeker hier waar het ploegenklassement (op punten) het belangrijkste is om te winnen. Ploegleider Auke Broex en de directeurs-sportives in opleiding, Emiel Vergouw en Rutger Tijssen, hadden een en ander goed voorbereid, maar er gebeurt altijd wat onverwacht. Zo was er meteen een val en fietswissel voor Max die vervolgens kilometers lang tussen de auto’s knokte om terug te komen. Verschillende keren leek dat onmogelijk, maar toch kwam hij terug. Net te laat om te weten dat Viego aan de voorkant naar een tweetal vluchters was toegereden. Daarachter werd hij wel geïnformeerd en werd er met name door Tobias en Thomas een paar keer mee gesprongen met tegenaanvallers.
Viego’s groep liep even uit naar twee minuten, maar toen het verschilt erugliep tot 40 seconden vond Viego het welletjes en met nog 20 en 10 km te gaan loste hij zijn metgezellen om uiteindelijk met ca 30 seconden voorsprong fraai te winnen.
Julian ondertussen, was met nog 15 km te gaan weggesprongen, terwijl Thomas en Max afstopten. Voor Max werden alle inspanningen te veel en met kramp kwam hij zelfs nog even in de berm terecht. Tobias zat helaas ook in een val en kwam op achterstand over de streep.
Thomas was onze enige overgebleven man in het peloton, maar die kon zich niet in de sprintdebatten mengen. Daardoor staat de ploeg na dag 1 helaas (nog) niet in het geel. Maar het scheelt niets; maar twee puntjes achter de Zwitsers en dat geel, dat kán nog komen. Alle renners en fietsen zijn weer opgelapt en morgen eerst 17 km klimmen, daarna afdalen en vlak, en zaterdag de steile Col de Menthieres. Voor de klimmers dus.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑