Winst op alle niveaus

Afgelopen weekend was niet alleen het weekend van het grootste wielerfeest aller tijden, maar ook het weekend van mooie prestaties van onze (jonge) renners. Zo wist Michiel Mouris een rood-wit-blauwe trui toe te voegen aan zijn collectie truien door de Jeugdtitel te pakken in het Mountainbiken. Daarnaast waren zowel Julian Vergouw als Tobias Kool winnaars van een Nieuwelingenkoers. En er was meer.

MM wint de trui
Op het mountainbike parcours in Honselersdijk stond multisporter Michiel met ca 45 anderen aan de start in Cat 7. Een droog technisch parcours met draaien,  keren en rockgardens. Gestart vanaf de eerste startrij (hij was de favoriet) vloog de ketting er al snel af en toen moest Michiel gaan inhalen, en dat lukte ook. Uiteindelijk kwam hij met ruim 20 seconden voorsprong over de streep. Weer een straffe stoot van MM die nu de nationale veldritten in gaat.

Winst in echte klassieker (Julian) en in Schijndel (Tobias)
De Omloop van Noordwest Overijssel is ook al zo’n voorjaarsklassieker die nu plotseling een najaarsklassieker is geworden. Helaas voor de koers geen najaarsweer (maar dat is voor het overige best lekker). Dat betekende zenuwachtig koersen, dringen en geen serieuze verschillen. Zowel de Nieuwelingen als de Juniorenkoers waren daardoor gedoemd in een sprint van een grote groep te eindigen. Bij de Nieuwelingen liet Julian Vergouw weer zijn klasse zien. Op het juiste moment kwam hij er in de rechte lijn in Genemuiden uit en wist weer een zege aan zijn palmares (dat de laatste weken aardig groeit) toe te voegen. Viego Tijssen (13e) en Tobias Kool (27e) reden een attente koers, maar zaten iets verderop. Thomas Landman eindigde in het peloton en Luuk van Stuijvenberg had in zijn eerste klassieker met pech af te rekenen.
De Junioren reden in de middag hun “NWO”. Ook daar uiteindelijk te weinig wind voro waaiers en een grote groep die op de streep afdenderde met Jelle Boonstra (9e) en Mees van Duren (13e) voorin. Toch mooi: de afgelopen jaren staan er elk jaar Amstelrenners op het podium in deze klassieker. Vorig jaar nog Viego Tijssen, en daarvoor Enzo Leijnse, Owen Geleijn en Victor Broex.

Een dag later toog de NCK selectie op verkenning, maar enkele anderen gingen gewoon door met koersen: in de Omloop van Schijndel. Daar wist Tobias Kool zijn eerste seizoenszege te boeken. Tobias rijdt de hele tijd al goed voorin met enkele top-10 klasseringen, maar nu in één keer winst in Schijndel. In de sprint van het peloton ging Tobias als de brandweer door de laatste bocht en niemand kwam er meer overheen! Justin de Hart reed de frustratie van NWO eruit (dnf) en werd 13e bij de Junioren.

Meer koersen: Jeugd Interclub Ulysses en Ready2Race
Verder waren er voor de Jeugd weer mooie Interclubwedstrijden, deze keer bij Ulysses in Amsterdam-Noord. De redactie hoopt nog op een verslag die dit compleet maakt, maar noteert wel een mooie eerste plaats voor Quinten de Jong in de C-klasse en een tweede plaats voor Ravi van der Putten in de D-klasse.
Het parcours van De Amstel was zondagochtend intussen omgetoverd tot een “Ready2Race”parcours. Ready2Race is een laagdrempelige manier om kennis te maken met wielrennen (als in: koers!). Te beginnen met de instapklasse (klasse 5) waarin nieuwkomers gecoacht worden en oplopend tot de klasse 1/2. Vooral de lagere klasses waren populair met mooie startvelden op het door een buitje toch nog wat natte parcours. En met een enthousiaste speaker was het ook allemaal net echt. Veel renners in strakke kleding met mooie fietsen die nu toch iets van een koersgevoel kregen. In de hoogste klasse een kleiner peloton van een man of 20 en daar waren Caspar Hermans, Serge van der Putten en Auke Broex aanwezig om tussen het WK kijken door een uurtje te knallen. Caspar maakte in een poging om de winst te pakken nog een fraaie koprol-zonder-erg, en Auke profiteerde daarvan door 3e te worden.
Conclusie: lekker koersje, goede sfeer, anders dan anders, maar als we Ready2Race een suggestie mogen geven: ga vooral door met de drie laagste klasses (instapklasses/kennismaking) en houd aan het einde van de ochtend een “echte”koers voor Sportklasse of Amateurs of Masters. Daar kunnen dan ook de besten van onder af instromen.

Een groep Amateurs reed nog een meerdaagse in de Ardennen, maar of daar ook prijzen zijn gewonnen is niet bekend.

Langzaam gaat de blik op het najaar, met eerst volgende week: het NCK en ook nog een DK in Den Helder voor de Jeugd en Nieuwelingen en Junioren.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑