Laatste wegweekend: afzien op de VAM-berg

Wegwedstrijden in oktober, daar hoort herfstweer bij en dat kregen de renners en rensters tijdens het NK in Drenthe eindelijk. Vooral zaterdag maakten regen en wind het extra zwaar en kwamen de renners vies, bibberend en uitgewoond over de streep. Viego Tijssen was met een vijfde plaats na een sterke race zondag dichtbij het podium. Een overzicht van de laatste wegkoersen van het jaar.

Het parcours op de kale VAM-berg lag er beide dagen mooi bij voor een koers, maar met de straffe wind op kop in de (kasseien)klim was het weliswaar telkens een afvalrace, maar nooit werd een peloton in stukken gereden.
Zondag reden de Nieuwelingen in droog weer een relatief korte koers (9 rondjes van 6 km) en vooral Julian Vergouw en Viego Tijssen reden de hele koers zeer goed van voren en  aanvallend. Vooral Viego ging ogenschijnlijk het makkelijkste omhoog maar beslissende gaten werden niet geslagen. In de sprint van de grote groep zat Viego goed geplaatst, maar kwam toch even klem te zitten waardoor een medaille niet mogelijk was. Viego eindigde als vijfde, maar kan met een goed gevoel de winter in. Julian eindigde als 14e, Tobias Kool 19e en de van achteren steeds opschuivende Thomas Landman werd heel netjes 27e. Mooi koersje en mooie afsluiting. Later op de dag reed Koos Jeroen Kers zijn zoveelste NK. En hij is nog niet versleten: op het rondje met de extra klim bleef KJK van voren eindigde hij “gewoon” weer in de top-10: 9e.
De Junioren mochten zaterdag voor De Amstel het spits afbijten. Het regende, waaide en de VAM-berg lag er onvriendelijk bij. Alleen Jelle Boonstra handhaafde zich in de eerste groep die Justin de Hart in de een-na-laatste ronde moest laten gaan. Maar ook Jelle had te maken met rampen en onderkoeling….en kon niet meespelen voor de zege. Jelle werd 32e en Justin 33e. Op ruime achterstand. Verkleumd zochten ze daarna de warme autoverwarming op. Mees van Duren (val) en Sam Hutzezon hadden helaas een DNF, maar waren daarmee niet de enigen van de dag.
Ook bij de Dames Elite ZC was het een afvalrace. De zeven Amsteldames waren gemotiveerd, maar kwamen vrij snel aan het elastiek te zitten. Suzanne Mulder, Francien Looije en Tessa Sandberg (na een sterk begin) haalden de finish uiteindelijk niet. Wel in de uitslag stonden Lisanne Immerzeel (20e), Rosan Koper (27e), Marike Veldhuis (30e) en Frederieke Drost (35e) die de zeer zware koers wisten te finishen, en daar mochten ze zeker tevreden mee zijn. Het was een waar slagveld. De plannen voor het nieuwe seizoen worden al gesmeed.

Helemaal aan de andere kant van Nederland (Zeeuws Vlaanderen) reden de Beloften hun laatste (tweedaagse) koers in het kader van de U23-Road Series. Victor Broex (Metec) en Tristan Geleijn (WPGA) maakten daar hun opwachting in een echt tweedaags waaierfestival. Victor reed zich in etappe 1 naar de 4e plaats en in etappe 3 naar de 6e plaats na telkens heel lange aanvallen. Door een mindere tijdrit werd hij uiteindelijk 9e in het eindklassement, en 3e in de overall uitslag van de hele U23 Competitie. Tristan wist zich in etappe 1 en 2 wel naar de finish te knokken, maar in de slotrit ging ook voor hem het licht uit en had hij net als vele anderen een DNF.

MM scoort de dubbel
Vanuit het veld (en niet de ACC) kwam het mooie bericht dat Michiel Mouris wéér een kruisje kon zetten, en wel in Almelo. Michiel won daar de Nieuwelingencross. maar een dag eerder won hij ook al, in Alphen (NB). Daar weliswaar de “eerstejaars-cross” maar toch. Bij de Jeugd in Alphen reed ook Briek Pelgrim mee: hij werd daar 9e in cat II.