Grasmaaien en ploegen in Nieuwveen

De nationale crosskalender (die van de KNWU) is dit seizoen een stuk kleiner. De reden weten we. Toch springt er af en toe een verrassende nieuwe cross uit. Afgelopen weekend lieten de organisatoren zien dat je in de klei van Nieuwveen een volwaardige cross kan organiseren. Op zaterdag nationaal gecombineerd met het Regiokampioenschap. Op zondag de ACC. Beide dagen veel Amstelrenners aan het vertrek.Dijkje op dijkje af, daar kwam grofweg het parcours rond zwembad Aarweide nabij Nieuwveen op neer. Gecombineerd met enkele schuine kanten, draai- en keerpassages, zigzag door een zandbak, een modderstrook met diepe sporen en een finishstraat van slechts 50 meter. De plannen om van de ACC-cross een nationale wedstrijd te maken waren niet nieuw. Helaas ging vorig jaar niet door. Dit jaar geen verrassingen: mede dankzij extra sponsoren waren de dijken midweeks geschoond van overtollig gras. Prikstokken, linten en hekken, waarna het feest kon beginnen.

Zaterdag: nationale cross en Regiokampioenschap
De nationale wedstrijd werd gecombineerd met de Regiokampioenschappen (RK) voor renners uit de regio’s Noord- en Zuid-Holland en Midden. Eén klassement, wel twee podiums. De Masters werden verdeeld in twee starts, 40+ en een minuut later de 50+. Bij de veertigers waren de Amstelogen gericht op Michael Breedt. Dat het met zijn vorm wel goed zit bewees hij in de ACC. Hoe zou dit uitpakken op een omloop als Nieuwveen?

(Foto’s Hans Steekers)

Verbeten vocht Michael zich een plek naar voren. Helaas, het parcours vroeg te veel van zijn onderrug. Op renners die hij op een technisch draai- en keerrondje ruim voor zou blijven, moest hij nu minuten toegeven. Geen RK-podium, wel opgewarmd voor zondag.

Bij de 50+ stonden 30 man aan het vertrek. Waaronder vier ‘Jannen’. Ook vier Amstelmasters (één Jan), waaronder één debuterend nieuw lid, John Behrens (bijna Jan). De debutant was ook direct favoriet bij de Amstelbookmakers. Terecht, want in de ACC liet hij al zien dat hij zijn krachten goed kon combineren met een steeds beter wordende crosstechniek. Geen podium voor John, wel een knappe toptien-notering. Daarachter Marcel Witte, Pierre Deen en Jan van Herwijnen. Pierre ging de eerste ronde lelijk onderuit in een van de dijkjes-af, maar kon daarna nog goed verdapperen. Jan ging voor halfkoers de materiaalpost in vanwege een aflopende voorband. Later bleek het ventiel niet goed te zijn dichtgedraaid…

Bij de Amateurs mocht Stephan Scherpenisse (foto onder) als enige de kleuren van de Amstel laten zien. Hij reed een prima wedstrijd.

Daarna het klapstuk, althans wat aantal deelnemers betrof. Ruim 50 Nieuwelingen denderden over de eerste grasstrook. Michiel Mouris, eerstejaars, pakte fraai de kopstart en stond deze niet meer af. Bijna een halve minuut voor de nummer twee kon hij zijn handen in de lucht steken. Dubbelpodium, want hij werd ook regiokampioen! Een dag later begaf MM zich ook voorzichtig (want maar nét over de grens in Arendonk) in de Belgische crossen. En als een ware Lars van der Haar liet hij álle Belgen zeer ruim achter zich.

Fabio Valerio reed wat verder naar achteren zijn wedstrijd, man tegen man. (Foto onder)

Bij de Dames verdedigde Lisanne Immerzeel de clubkleuren. En Tristan Geleijn stapt nog altijd graag op de crosser. Hij liet zich zien bij de Elites, het sluitstuk van de dag.

Voor de zondag was er regen voorspeld. Wat zou dat met het parcours doen, en welke renners gingen voor de dubbel?

Zondag: Amsterdamse Crosscompetite
Zondag was het dan de beurt aan de ACC, de “HOV Automobielen Cyclocross”, toch een klassiekertje binnen de ACC en “normaal” de opener. Dus weer grote startvelden die dan ook weer op Nieuwveense tijden starten. Alles leek dus weer gewoon. Het parcours lag er aangestampt bij, alleen een paar kleine buitjes maakten dat het parcours er af en toe glibberiger bij lag.

Jeugd
De tegenstelling in de naam van de cross (was het nu een cross voor gemotoriseerd vervoer of toch echt voor de stalen ros, of ging dat dwars door elkaar heen?) loste zich bij aankomst snel op. De organisatie had een prachtig parcours neergelegd dat flink anders was dan de herinnering aan de laatste editie in het pre-corona tijdperk. Een uitgestrekte ronde met een razend snelle start, een toffe zandbak en dan de beruchte schuine kant naast de N-weg. In de auto heen, ging het vooral over de staat van die schuine kant: “de regen viel toch best mee de afgelopen dagen?!”en “het waait toch heel hard dus misschien ligt het best wel droog!”, “nee die schuine kant ligt volledig in de schaduw en beschut dus zal wel nat zijn, dat wordt lopen!”. Kortom aan de nodige voorpret geen gebrek.

Het parcours lag er prachtig bij. Een flink deelnemersveld bij de jongste categorieën, met deelnemers die we vorige week in Spaarndam niet zagen en geduchte concurrenten die nu ontbraken. Dromen, hoop op podium, verwachtingen buitelden over elkaar heen voor de start. De start, toch altijd weer een cruciaal deel van een race. Het blijft belangrijk om daar te zijn, zonder te starten is het immers moeilijk winnen. Helaas lukte dat niet iedereen en zagen we de gebroken derailleurs alweer langskomen voor het feest überhaupt begon. Hoort er allemaal bij, maar in de huidige tijd van vastgelopen productielijnen en logistieke stagnatie kan zo’n gedoetje gevolgen hebben voor meer dan alleen de race en komen klassementen wel eens in gevaar.

Uiteindelijk klonk het aftellen van de wedstrijdleiding en werden de jonge coureurs losgelaten voor een prachtige cross. Een cross die zich grotendeels uit het zicht van de enthousiaste begeleiders afspeelde (gelukkig hebben we de foto’s van Erik nog!). De uitgestrektheid van het parcours en het feit dat het middenterrein net opnieuw was ingezaaid maakte het lastig een strategische plek te vinden en enig overzicht op wedstrijdverloop te krijgen. Maakt ook niet zoveel uit. Want net als elke week werden enkele dromen vooraf in de koers keihard teniet gedaan en werden, net als elke week, sommige verwachting glansrijk overtroffen. Dat maakt de koers de koers en nergens komt dat zo tot uiting als in het veld.

De Amstel deed het geweldig in Nieuwveen, de eerste voorwaarde van succes (deelnemen) werd door flink wat jong talent ingevuld. Voorwaarde 2, op je fiets blijven, niet altijd maar dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet in de cross. De rest is voor later.

Op naar de volgende ronde bij een manege in Haarlem, tot nu toe geen geruchten van een landelijke cross op hetzelfde moment, dus daar zal het ongetwijfeld nog drukker zijn met Amstel deelnemers.

We kijken ernaar uit!

45-min: vier-op-een-rij voor Breedt
Kennelijk gebrand door het licht tegenvallende resultaat van zaterdag liet Michael Breedt zondag geen spaan heel van ijn ‘concurrenten’ en pakte hij zijn vierde winst in de ACC. Waar hij vorige week bij de Kampioen nog beweerde dat hij flink zijn best had moeten doen, ging het hem in Nieuwveen ogenschijnlijk gemakkelijk af: ruim voor clubgenoot John Behrens ging hij over de streep. BBB bleef deze week zonder pech en werd 3e: gezien de resultaten van de afgelopen drie wedstrijden geen verassende podiumbezetting. Met Marcel Witte net naast het podium (4) en Pierre Deen en Auke Broex op resp. 6 en 8 deed De Amstel het ook in de breedte goed. Op plek 13 nog Serge van der Putten die pechvrij bleef (of de reservefiets wist te vinden; niet alles kan uw verslaggever bijhouden) en nog net binnen de top 20 Simon Polstra (19)

In de 45- klasse was er weer een groot startveld dat inmiddels niet onderdoet voor de 45+ klasse. In de eerste ronde moest Niek Voogt (winnaar vorige week) nog een aantal mensen inhalen, maar daarna was iedereen eraan voor de moeite: opnieuw soleerde Niek met groot verschil naar de winst. Achter hem stoomde ook de sterke Sander Boerkamp op zijn opgepimpte fiets naar de tweede plaats en de bloemen. In de top-tien verder nog de steeds beter koersende Alexander Evers (7e) en Koen Warnier (10e). Op de 14e plaats eindigde Max Bergsma. Als we ons niet vergissen gaat Max ook nog wel een keer top-10 rijden: hij gaat steeds beter.

Eerder reden de Dames nog een aparte wedstrijd. De jonge Jenthe Koops reed een bijna-thuiswedstrijd en na een 10e plaats in de nationale op zaterdag reed ze zondag naar een mooie vierde plaats. Vaste ACC waarde Ellen Valk knokte zich naar de 8e plaats.

Veel foto’s, uitslagen en verslag ook bij de Amscrosscomp: https://amscrosscomp.nl/2021/11/07/de-fotos-van-nieuwveen/

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑