Blubberen rondom de manege, ACC #5

Wie dacht dat na een week van weinig neerslag het vocht wel in de bodem rondom de ‘Mooie Nel’ was gezakt kwam bedrogen uit. Echte kenners wisten het natuurlijk al: bij Excelsior in Haarlem blijven je voeten niet droog. En de fans van de Netflixserie ‘Undercover’ voelden daarnaast aan hun water dat uitpakken met een cross rondom een manege weleens verkeerd zou kunnen aflopen. Kortom, er stond wat te gebeuren bij deze vijfde ACC-wedstrijd. Het parcours rondom manage Schooter Oog is kort en krachtig. Gezond blubberig, héél veel  korte bochtjes (waar zou lopen sneller zijn om je tegenstander voor te zijn?), enkele lange stukken om snelheid te maken en voor de finish het zwaartepunt van de cross: een kletsnat stuk dijk annex veenweide en een pittig klimmetje terug naar het dijkje. Kortom een cross waar het vooral aankwam op slim sturen en vermogen trappen.

Jeugd
De legende gaat dat je hier vroeger door de manegebak van Schoter Oog mocht crossen. Twee jaar geleden ging dat feestje al niet meer door en helaas ook vandaag niet.

Met nieuwe COVID maatregelen hadden we een stevig deelnemersveld in categorieën A en B. Geen landelijke cross en dat deed de ACC goed. De organisatie en aanwezige begeleiding vermoedt dat alle deelnemers nu weer het licht gezien hebben en inzien dat er niets gaat boven de ACC.

De Amstel was in alle categorieën ruim vertegenwoordigd, met later op de dag in de heren categorieën 5 van de 6 podiumplekken. Uw razende reporter had dit keer beter zicht op de koers en zag Torben en Briek bij de jongsten in A dapper strijden. Podium zat er net niet in. In B had Max de kopstart, deed Nicolai weer mee voor de prijzen aan het einde, stoomde Gijs ronde per ronde door naar voren, onderhield Arnau de hele cross een strak tempo en trof Rosa een parcours dat zich minder voor haar MTB leende maar reed desondanks lekker mee. Wellicht mis ik een paar Amstelcoureurs, uw reporter was niet voorbereid op zo’n overweldigende Amstel-deelname na de ietwat karige vertoning vorige week.
In de oudste Jeugdklasse reden Davin Huisjes en de debuterende Quinten de Jong hun moddercross. Quinten wist de strijd om de 15e plaats in zijn voordeel te beslissen.

Kortom een prachtige ochtend weer. De goed heiligman zal de dappere strijders ongetwijfeld treffend belonen. Volgende week in Zwanenburg een uitdaging met de bandendruk. Een flink asfalt stuk in het parcours waar verschillen gemaakt kunnen worden. Helaas zonder publiek maar met kundige begeleiding en de nodige fotografen voor het thuisfront.

Nieuwelingen en Dames
Thomas Landman, zoon van voormalig marathonschaatser, is een talent waar we nog veel van gaan zien en horen. Afgetekend liet hij zien dat hij vandaag de sterkste was. Ravi van der Putten, zoon van Serge, tekende voor een prima twaalfde plaats bij de Nieuwelingen. Jente Koops, dochter van Arie, eindigde net naast het podium, op uitstekende vierde plek. Ook in de uitslag Ellen Valk, Josefien van Beek en Renée van Hout.

45+
Als vanouds een flink pak renners aan het vertrek in deze categorie. Direct vanuit het vertrek ging het gas erop bij competitie-koploper Michael Breedt. Zware modder is niet (meer) zijn ding, en elke voorsprong kan je dan het beste in de beginfase pakken. Daarachter Brian Burggraaf (zou later terugvallen met materiaalpech), omringd door het witrood van veel Amstelmannen. De rug van Michael besloot na verloop van tijd dat het goed genoeg was geweest. Het moment voor John Behrens om toe te slaan. John was ook al zaterdag actief geweest op het geaccidenteerde parcours van de Zuid-Hollandcompetitie in Delft. Een oude crosswet luidt immers dat je op dag 2 vaak beter bent. Het zwaardere werk is aan hem welbesteed. Michael had genoeg marge om zijn tweede plek veilig te stellen. Daarachter een vermakelijke strijd voor plek drie. Pierre ging ‘met het mes tussen de tanden’ de strijd aan met Frank Nijssen. Pierre won. Daarachter Marcel  Witte, Dick Visser en Simon Polstra ook nog in de top tien.

45 –
Bij de categorie waar de leeftijdsgrenzen het meest uit elkaar liggen leek de zege in de eerste ronde al beslecht door Niek Voogt. Maar dan moet je wel op je fiets blijven zitten. Niek kwam met kleine voorsprong uit de eerste ronde. De handschoenen konden in de achterzak. Een vervelend randje op de strook net na de finish deed z’n stuur wegklappen. Het kostte Niek enkele plekken, maar van panikeren was geen sprake, binnen twee rondes lag hij weer op kop. Gestaag wist hij zijn voorsprong uit te bouwen tot een ruime halve minuut aan de finish op Menno van Capel van UWTC. Sander Boerkamp ging mee op het podium. Pechvogel van de dag werd Tristan Geleijn (15e): een gescheurde zitbuis. Max Bergsman tiende, Roel Gerritsen zestiende en Miguel Overzier op plek negentien nog mooi bij de eerste twintig.

 

 

 

Opmerkelijk
We noemden het al even in het begin. Een wedstrijd rondom een manege zou wel eens voor problemen kunnen zorgen. Neem de stroomdraden die her en der als ‘natuurlijke’ afrastering dienden. De stroom was bij de 45+ nog keurig uitgeschakeld. Daarna gaat het verhaal dat een trouwe bezoeker van de manage vermoedelijk achteloos de stekker er weer in gedaan, met alle mogelijke gevolgen van dien… Want, Roel Gerritsens val op een van die stroomdraden was zonder meer bedenkelijk.

 Roel gezien door de lens van Dick Visser

Deze verslaggever heeft het putdeksel voor de laatste bocht voor de finish niet gezien, maar plots stond deze open. Is ook een manier om de sprint te winnen…

Telefoons zijn tegenwoordig meest waterdicht, maar voor hoe lang? Fotograaf/renner Dick Visser verloor zijn telefoon op de plek waar Niek eerder viel. Op de bodem van een plas lag het toestel enige tijd te wachten op zijn eigenaar. Netjes van de 45- om er niet overheen te rijden.

Foto’s Dick Visser, 45 -: https://dickvisser.nl/photos/acc/2021/05

Foto’s Kristel Nijssen (Facebookgroep, lid worden): https://www.facebook.com/groups/466657660371168/permalink/1498323520537905/

Uitslag Mylaps: https://results.sporthive.com/events/PC1935702

Uitslagen op ACC-site zijn na dinsdag definitief: https://amscrosscomp.nl/uitslagen2021/

Een gedachte over “Blubberen rondom de manege, ACC #5

  1. Dank, weet ik eindelijk waar mijn favoriete pils naar vernoemd is!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑