Veel zand in Hilversum

Mede vanwege de vele annuleringen van andere (landelijke én regionale) crossen trok de Janet Memorial Veldrit van Hilversum afgelopen zaterdag renners uit alle delen van het land aan. Ook veel Amstelrenners lieten het niet ongelegen om eens een nationale cross te rijden in eigen regio. In het glooiende bos achter de N525 tussen Hilversum en Laren wist de organisatie van GWC de Adelaar een aantrekkelijk parcours neer te leggen. Vooruit, de geldende coronaregels zorgden voor wat beperkingen: langer wachten bij nummer halen, geen publiek (in de praktijk merkte je dat nauwelijks, genoeg renners die dag met aanhang) en geen ‘koek-en-zopie’ na afloop. Maar alleen al het feit dat het kon maakte de wedstrijd vooraf al tot een succes!

In de vorm van een achtje werden snelle stroken afgewisseld met opeenvolgende links-rechts bochten. Scherprechter was de zandkuil waar de renners drie keer doorheen gingen. De eerste keer op snelheid, waarbij je moest oppassen niet tegen twee bomen aan te rijden. Bij de tweede keer schuin het zand in en weer omhoog. De kleine drop-off aan het begin werd steeds dieper en dieper. Bij de Vrouwenwedstrijd kwam Lisanne Immerzeel daar zo ongelukkig ten val, ze kreeg drie rensters over haar heen, dat ze daarna de strijd moest staken met een arm uit de kom. Beterschap Lisanne!

De derde keer de kuil in zorgde voor nog meer zandhappen. De drop-off werd snel heel diep en een nieuw spoor trekken was niet zo gemakkelijk. Daarna via diepe sporen naar beneden (foto onder) en weer steil omhoog fietsen/lopen.

In de achtergrond Stephan Scherpenisse door het zand naar beneden. Foto Eric Daams

Amateurs

De dag begon niet helemaal goed. Bij de Amateurs was een herstart noodzakelijk nadat direct na de start meer dan 15 renners tegen de grond waren gegaan. De tweede keer ging en goed, hoewel de twee switchback-bochten snel na de start voor de nodige opeenhoping zorgden. Stephan Scherpenisse kon door naar de volgende ronde, en hoewel achterhoede, was er mooie onderlinge strijd in een groepje. Alexander Evers gaf er na anderhalve ronde de brui aan na een lekke band.

Stephan uit de kuil omhoog. Alexander kijkt toe. Foto Hans Steekers

Masters

Met vier Amstelmasters aan het vertrek een race om naar uit te kijken. Michael Breedt, ziet een technisch bosparcours op zijn lijf geschreven, of zijn de snelle stroken toch te snel voor hem? Wat kan John Behrens? IJzersterk in de ACC, maar in deze wedstrijd moet hij vanuit het achterveld starten. Dolf Kloosterziel is onlangs verhuisd van 020 naar Hilversum. Hij kijkt nog steeds zijn ogen uit, ‘wat is het mooi hier!’ Voor Jan van Herwijnen een thuiscross, kan hij de druk aan? Het verdict naar ruim 40 minuten koers loog niet: Michael was met plek 15 veruit de beste Amstelrenner. Zijn rug had het gehouden, ook op de korte steile klimmetjes uit de kuil. John reed een prima race, plek 27. Dat zijn weer vier startpunten voor de (volgende?) nationale cross. Dolf had zich wat plaatsen daarachter uitstekend vermaakt in een onderlinge strijd. En Jan, die kende een offday, ondanks verwoede pogingen de snelheid erin te houden.

Nieuwelingen

Geldt voor bijna alle crossen, de Nieuwelingen stelen de show. Fietsen doe je nu en de toekomst is voor later. Vooral fysiek rijdt er klein en groot door elkaar en elke generatie wordt weer technischer lijkt het. En het soms slungelige lichaam vanwege de pubertijd, dat wordt weer gecompenseerd met kracht en souplesse. Dat Michiel Mouris zou winnen stond nog niet een twee drie vast. Het rondje kende tal van punten waarop je voorsprong teniet kon worden gedaan. Maar goed, we kennen Michiel. Hij won met ruim twintig seconden voorspong. Dikke proficiat! Ook Fabio Valerio stond weer zijn mannetje in deze lastige wedstrijd.

Bij de Nieuwelingen meisjes tekende Jente Koops weer de startlijst en noteerde een prima zestiende plaats.

Michiel vertelt zijn verhaal van de race. Foto Eric Daams

Junioren

Twee seizoen geleden reed zijn vader nog het hele land door, dit jaar lijkt het wat rustiger te zijn. We hebben het over Mees van Duren. Hij werd mooi 23e. Wat plaatsen daarachter nog Julian Vergouw.

Sluitstuk van de dag waren de Eliterenners. Met Owen Geleijn in de kleuren van Jumbo Visma. Hij was het crossen nog niet verleerd, een mooie dertiende plaats.

Foto Eric Daams

Foto’s

Via Facebookpagina De Adelaar

Via Facebookpagina Hans Steekers

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑