ACC De Weeren: zoals vroeger

Het parcours op Sportpark De Weeren kende in het pre-corona tijdperk qua parcoursbouw een aantal mindere jaren, maar dit jaar hadden de parcoursbouwers er wat moois van gemaakt. Ruim voldoende draaien en keren, heuveltjes, ‘trappetje’, zandbak, wasbord, een modderbak waar menig renners tijdelijk zijn Waterloo vond, een kuitenbijter (viaduct) én stroken waar vermogen omgezet kon worden in snelheid. Wat wil een deelnemer aan de Amsterdamse Crosscompetitie eigenlijk nog meer?

Jeugd
De wielersint was zaterdagmiddag aanwezig op Sloten voor de start van de cross aldaar. Die beelden werden enthousiast ontvangen in de jeugappgroep. Enkele jonge renners zien een opvallende gelijkenis tussen een van de jeugdtrainers en de sint. De wielersint had helaas geen tijd meer om zondag naar Amsterdam Noord te komen. Dat deert de jonge renners niet. De jonge Amstelrenners hebben er zin in. Veel modder en glibberen en glijden. Dat vinden ze mooi.

Onze crossjeugd zit in de leeftijdsgroep waarin Corona welig tiert. Veel jonge renners hebben Corona op bezoek gehad in hun gezin. De afgelopen weken kwam daar de meer ordinaire seizoenskwalen bij. Bijna iedereen heeft al een weekje moeten overslaan, of zit herstellend van fdrrrrrrrrrrrrxeen of ander virusje op de fiets. “Ja, dat is de cross he”, sprak een van de vele wijze crossvolgers langs de kant. De jonge renners balen vooral als zij (vaak onder lichte dwang van de jonge ouders) thuis gehouden worden en zijn blij als ze aan het vertrek staan.

Bij de jongste jeugd (A) de vaste Amstelgasten: Torben, Briek, Abe, Silvan en Teun. Twee verhalen springen eruit. Torben richt zijn koers succesvol op zijn grote rivaal in het klassement en Teun rijdt podium. Bij de jeugd B Gijs, Max, Arnau, Nikolai en Gregori. Deze jonge mannen moeten zich tevreden stellen met de plekken achter het podium. In jeugd C Phearoun en Quinten aan de start. Quinten eindigt net buiten de top 10. Van Phearoun geen spoor in de uitslag.

Hopelijk volgende week de jonge Amstelrenners weer fris en fruitig aan de start. De wielersint zien we vast volgend jaar weer.

Lekker lang voor de Nieuwelingen en Dames
De Nieuwelingen en Dames (en C-Jeugd) begonnen tegen kwart voor elf blij van zins aan hun koers van (normaal gesproken) een minuutje of 35. Maar dat werd wel wat langer voor iedereen: de winnaars werden na een minuut of 50 afgevlagd en een aantal anderen mocht een klein uur in de modder spelen. Maar goed, er waren winnaars en uiteindelijk stond Tessa Sandberg bij de Dames met bloemen (3e) op het podium.

Masters: opnieuw Breedt
Het parcours van De Weeren was een kolfje naar de hand van Michael Breedt; hij is zowel snel als technisch vaardig en daardoor moeilijk te kloppen. Het leverde hem in de 8e race van de Amsterdamse Crosscompetitie zijn zesde dagzege op. Op het podium trof Michael aan zijn rechterhand een goede bekende; clubgenoot John Behrens. Aan zijn andere zijde eveneens een vertrouwd gezicht dat altijd op of in de buurt van het podium eindigt: BBB van De Kampioen. Pierre Deen – vroeger een crosser van 12 wedstrijden 13 ongelukken – schurkt tegenwoordig wekelijks tegen het podium aan (en stond er één keer op) en eindigde op De Weeren als 5e. Deze stabiliteit wordt beloond met voorlopig de derde plek in de competitiestand. Serge van der Putten en Dick Visser rolden als 16e en 17e over de streep. Auke Broex – in normale doen een man voor de top 10 – wisselde deze race heel professioneel 3x van fiets, maar dat was minstens twee keer teveel: voor straf 24e.

Toppers bij de 45-
Bij de 45- stonden trainingsmaten Dylan Groenewegen en Victor Broex weer te trappelen om eens lekker te crossen. Beter dan blokken op de weg doen, zo’n uurtje crossen – want minder “saai”, zeker in deze donkere dagen voor kerst.
Victor en Dylan trokken dan ook fel van leer na het fluitsignaal en reden de rest, inclusief de winnaar van vorige week, al meteen op achterstand. In de tweede ronde bleek Dylan op de rechte stukken toch echt meer vermogen te trappen en sloeg hij een gaatje dat zich langzamerhand stabiliseerde op een seconde of veertig. Zo won Dylan met afstand weer een ACC-cross. Victor eindigde als tweede en Niek kwam met ruim verschil als derde over de streep. Sander Boerkamp reed weer steady, nu naar de vierde plaats. In de top-10 was er nog een mooie strijd tussen o.a. Joppe van de Weerdt, Koen Warnier en Max Bergsma. Uiteindelijk trok Koen als 7e aan het langste eind, voor Max en Joppe. De nestor van de 45- is Roel Gerritsen: op de lange macht-stukken kwam hij goed tot zijn recht, hij werd 13e.

Volgende week al weer de 9e rit van deze ACC, dan bij ASC Olympia op Sloten. Dat staat weer garant voor een mooi parcours met genoeg uitdaging.

Foto’s Dick Visser: https://dickvisser.nl/photos/acc/2021/08

Foto’s Kristel Nijssen: https://myalbum.com/album/vTcEMMmAnWnD?fbclid=IwAR1ulzVwEF7lfFekoOBauRMuPk5133_LU7O_xE-qqEw7zEGpcOor9kn7YF0

 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑