ACC Olympia: regenpak mee

Via de site van de ACC wreef Olympia de deelnemers de COVID richtlijnen nog maar eens in: inschrijving betalen met PIN, geen kantine, geen kleedkamer, geen spuitplek en na afloop wegwezen. De spuitplek, een gekend superspread event, ontbrak inderdaad, maar de batterij van het pinapparaat was halverwege het programma al leeg en wat betreft de overige maatregelen werd de soep ook niet zo heet gegeten.

Dat kwam goed uit, want het was veruit de natste en smerigste cross van het seizoen met na afloop onherkenbare fietsen en renners. Het parcours van Sloten heeft de – terechte – reputatie ‘snel op te drogen’, maar deze dag was het dweilen met de kraan open. Er werd op alle niveaus naar hartenlust gegleden, geglibberd, gelopen en gevallen in de smeuïge modderbrij die het parcours bedekte; vooral de passages met hoogteverschil en/of schuine kantjes waren toplocaties voor de fotografen!

Jeugd: grenzeloos enthousiast
Zondagochtend in de auto heen ging het over de landelijke crossen en de regen die misschien wel invloed op het deelnemersveld zouden hebben. Voor de jeugd in A en B is het altijd spannend wie er aan de start staan. Laat staan hoe dat is voor uw reporter, de nachtrust voor de zondagochtend wordt inmiddels danig verstoord. Flink wat ACC crossen verder kennen de jongens en meisjes elkaar inmiddels des te beter. Gesprekken over samenwerking, “we blijven gewoon bij elkaar en sprinten er dan voor”, geduchte tegenstanders naast je bij start/finish, klassementen onthouden en strategieën daar nu al op afstemmen? De formule 1 is er niets bij.

Ondanks het miserabele weer dat volgens sommigen vandaag toch echt als miezerabele gespeld moest worden was de opkomst overweldigend.

Inschrijven bij de prachtige kantine met bakken historie van Olympia en inrijden maar. Tenminste dat zou je denken, maar met de regen die niet afnam was het de vraag inrijden of schuilen.

De start was op het asfalt met gelijk de muur van Sloten. Als de korte beentjes nog niet warm waren dan zou dat nu wel snel komen. In de B waren Max en Gijs erg goed weg direct achter klassementsleider Joshua. In de B zitten al een paar grote motoren, dreigde er opblaasgevaar met zo’n start?
In de A ontstond een praktijkles in schakelen. Vanuit het perspectief van de jongsten was dat viaduct toch wel erg hoog dus de meesten begonnen eraan op een wel erg kleine versnelling. Gelukkig hadden ze nog een tweede ronde waar de tips van de begeleiders (geen ouders gezien ;-)) ter harte genomen konden worden.

Na de start doken de deelnemers in de black box van Sloten. Voor de toeschouwers dan. Achter het viaduct speelde zich van alles af uit het zicht van uw verslaggever. Na het lusje richting de kantine van WVA doken de bikkels weer op vanaf de top van het viaduct. Hier was de volgorde inmiddels danig veranderd, geruchten van valpartijen en bramenstruiken waarden rond.

In de afdaling van het viaduct onderscheiden de dapperen zich. Opschakelen en dat spekgladde veld induiken glibberend om die massieve boom heen. Dat was een variant. Stoppen met trappen of zelfs flink remmen behoorde ook tot de mogelijkheden. Niet aan te raden die laatste keuzes maar goed voor de jeugd om alles mee te maken.

Dan de koers. In B heeft Max zijn vorm te pakken sinds de cross bij de Amstel. Hij zat in het spoor van de ongenaakbare Joshua en moest na een glijpartij het hoofd buigen. Nicolai, nog steeds als bijschrijver, geeft nooit af en kwam er in de laatste meters nog voorbij. Amstel op 2 en 3! Gijs zag zijn klassementsambities in de bramenstruiken achterblijven, bleef knokken en werd nog 7de. Ook Arnau ploegde dapper door de regen en modder en eindigde ongeveer in het midden op plek 11.

In de categorie A reed de Amstel netjes mee. Thorben en Briek reden technisch sterk in het vettige deel achter start finish en onderhielden de hele cross een mooi tempo. Dit keer werden ze gesteund door Abe die een mooie wedstrijd reed. Briek als derde op het podium, Thorben 7 en Abe 9. Volgende week bij DTS gaan ze samenwerken naar nog grotere hoogten.

Nieuwelingen en Dames: 1x bloemen
Bij de Nieuwelingen hielden Rave van der Putte en Tom Landa zich redelijk staande in de prut met een 10e en 15e plek in de uitslag en bij de Dames was er een bos bloemen voor Jente Koops op plek 3.

Masters: Behrens slaat weer eens toe
John Behrens is dit seizoen de enige die er af en toe in slaagt clubgenoot en klassementsleider Michael Breedt te kloppen. Op Sloten was het weer zo’n dag; Mr Rocketman was simpelweg te sterk voor de rest. Daarmee was de derde zege voor Behrens in deze competitie een feit. Achter hem werd BBB van De Kampioen tweede. Michael kon beide mannen gewoonweg niet bijbenen en nam genoegen met plek drie. Had hij de inspanning van de nationale cross van Woerden een dag eerder niet verteerd?

Goed in de uitslag verder nog de bekende namen: Marcel Witte (4), Pierre Deen (7), Serge van der Putten (14), Jan van Herwijnen (15) en Dick Visser (16).

45-min: klassementsleider loopt averij op
Sander Boerkamp was voor de start de trotse aanvoerder van het roedel 45-minners dat om de eindzege in de competitie strijd. Helaas kreeg hij een DNF aan de broek door een lekke band. Was het een stootlek op een asfaltkantje of toch de uitloper van een braam die zich listig had verstopt in één van de modderpoelen?
De Amstel doet het dit jaar opvallend goed in deze categorie; maar liefst negen Amstelmannen bij de eerste 20 in deze race. Dat is wel eens minder geweest. De leiding in het klassement werd overgenomen door Niek Voogt, vandaag tweede achter de ongenaakbare Dylan Groenewegen.
Tristan Geleijn beëindigde zijn race op plek 5 en KJK reed in zijn eerste ACC van dit seizoen vanuit het achterveld naar een knappe 6e plaats. Nog net in de top 10:  Max Bergsma (10).

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑