De cross die wel doorging: NK in Rucphen

Lockdown of geen lockdown, het NK veldrijden is zondag toch verreden. Weliswaar in afgeslankte vorm met slechts twee categorieën. Maar cross is cross, dus stonden er ook Amsteldames aan de start. Nadat Zaltbommel de wedstrijd had afgeblazen was het de organisatie van Rucphen die in het spreekwoordelijk gat sprong. De palen, linten en de carrousel konden blijven staan na de wereldbekercross van 18 december. De categorieën werden teruggebracht tot vrouwen Elite tot en met Sportklasse, met truien voor Elite en Beloften. Bij de mannen truien voor de eerste Elite- en Beloftenrenner. Geen Amstelmannen aan het vertrek.

De vrouwen daarentegen waren met z’n drieën vertegenwoordigd:  Puck Pinxt, dit jaar ook in Amstelkleuren, en Tessa Sandberg en Lisanne Immerzeel. Voor Lisanne was het haar terugkeer na een vervelende blessure die ze had opgelopen na haar val in de cross van Hilversum in november.

De wedstrijd werd live uitgezonden door Omroep Brabant (kijk terug), met een livestream via de NOS. Wie goed had opgelet had de clubkleuren een paar keer gezien. Tessa en Lisanne mochten starten van de achterste rijen, iets daarvoor stond Puck.

Tessa en Lisanne (16) zij aan zij na de start

Bij een cross van zulk hoog niveau is achteraan starten ook vaak achterin blijven. Echter, de Amsteldames konden in de eerste honderden meters wat plaatsen opschuiven in het startveld van ruim 50 rensters. Wat op televisie er eenvoudig uitziet, valt in het ‘echt’ vaak tegen. Zo is de schuine kant (foto onder) heel schuin en hóóg. Liggen er onderaan de brug diepe sporen die niet zonder gevaar zijn. Is het in het Rucphense zand heel moeilijk sporen trekken, en liggen er veel meer lastige modderstroken en diepe sporen op het parcours dan je via de camerabeelden kunt zien.

Lisanne en Tessa duiken de schuine kant in.

Onderaan minder kans op wegglijden.

Tessa en Lisanne bleven lang bij elkaar in het zicht rijden. Na een kleine 40 minuten zat hun koers er op, ze waren ingelopen door de Marianne Vos & Co. Tessa werd 42e, Lisanne 39e en Puck 33e. Een prima prestatie in dit veld van toppers, en dat na wekenlang zonder koersritme!

Meer foto’s? Volg het Amstel Damesteam via Instagram.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑