Weekend update: winnen en bijna winnen

De wekelijkse weekend update kent bijna elk weekend wel een paar mooie uitslagen en podiumplaatsen voor Amstelrenners (m/v). Ook afgelopen weekend werd er weer goed gepresteerd. Zo konden Junioren Jelle Boonstra (in Kleeberg-Mechelen) en Max Bergsma (etappe in de VAM-berg tweedaagse) een eerste streepje achter hun naam zetten. En er was meer.

Knallen op de VAM berg

In het hoge noorden was de VAM-berg weer een keer het toneel van wielerstrijd in de VAM-berg tweedaagse voor Junioren en Nieuwelingen. Het zijn wedstrijden voor districtteams en voor Noord Holland reden Nieuwelingen Samuel Gunnink en Thomas Landman mee, en bij de Junioren Max Bergsma en bij de Nieuwelinge-meisjes Jente Koops.
Allemaal deden ze mee voor de top-10 op drie onderdelen: individuele tijdrit, een criterium en een vrij lange omloop. Telkens weer met een of meerdere keren (per ronde) de VAM-berg. Gevolg: in alle koersen een fors uitdunnend peloton en uiteengeslagen startvelden.
In de tijdrit reden Thomas en Samuel een prima tijdrit van ruim 5 km met respectievelijk de 4e en 6e tijd. Max was de 13e Junior en Jente 4e in de tijdrit.
Max was bij het criterium verrassend sterk, maar met meer dan 20 keer de VAM-berg op ook wel in het voordeel met zijn (licht) gewicht lijf. In de laatste ronde wist hij een kleine voorsprong te nemen en de koers te winnen: eerste overwinning voor Max! En vast niet de laatste.
Jente moest 17 keer omhoog en werd 15e.
Thomas en Samuel zaten weer goed voorin in het avondcriterium waarin de resp 7e en 15 werden, maar wel ruim anderhalve minuut verspeelden op drie koplopers (w.o. een teamgenoot van het district NH).
Op zondag was de langere omloop met voor de Junioren twee klims per ronde (incl kasseienkant). Zwaar dus, en ook hier een uitdunnend peloton waarin Max uiteindelijk overeind bleef om 5e te worden. Daardoor werd hij uiteindelijk 3e in het eindklassement. Knap dus.
Bij de Nieuwelingen had Samuel ten doel de beste eerste jaars te worden en ook in de top-10 van het eindklassement. Samuel zat dan ook de hele koers mee in de aanval, maar zakte er in de finale toch nog doorheen. Toch werd hij keurig 7e in het eindklassement (en eerste eerstejaars). Thomas weer 9e en hun teamgenoot viel uiteindelijk net van het podium.
Jente handhaafde zich de derde etappe ook goed en werd 13e en daarmee 8e in het eindklassement.
Een prachtig en goed georganiseerd koersweekend, en een goede voorbereiding op het NK van eind volgende maand.

1-2 op de Kleeberg
Een van de mooiere en selectievere rondjes in Nederland is de Kleeberg Classic in Mechelen, met steeds de 800 meter lange klim die elke vier minuten terugkomt.
Bij de Junioren stonde Jelle Boonstra en Viego Tijssen aan de start en zij dicteerden de koers. De eerste paar rondjes hadden ze nog wat tegenstand, maar daarna gingen ze eendrachtig samenwerkend tekeer om uiteindelijk bijna twee minuten voorsprong op te bouwen, en zonder te sprinten Jelle naar de overwinning te loodsen. Viego zorgde ervoor om met niet waarneembaar verschil zijn wiel ná dat van Jelle over de meet te drukken.

In de Nieuwelingenkoers streed Michiel Mouris tot op de finish om de zege. Uiteindelijk werd hij knap 4e. Tyler Eyk werd 21e.

Een aantal andere Junioren reed in Luxemburg de GP Bob Jungels. Julian Vergouw werd daar uiteindelijk 14e. Ook Femke Markus reed zich weer naar eenb ereplaats. In de Ronde van Bretagne voor vrouwen werd ze in de etappe over (o.a. de Mur de Bretagne) nipt op de streep geklopt: 2e.
Een aantal Masters reed in Lisse en 50+ koers en het was de sterke Caspar Hermans die mee was in de goede vlucht van vier, en die o.a. na BBB de bloemen voor de derde plaats mocht ontvangen. Pierre Deen werd 5e door de sterkste en slimste te zijn van een achtervolgend groepje.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑