Weekend update: het zit mee en tegen

Afgelopen weekend was het weekend van de eerste echte warmte. Daardoor voelden makkelijke koersen als zwaar en verschenen de zoutvlekken op het lycra. Michiel Mouris voegde een zege aan zijn palmares toe in Amersfoort waar ook een tweede en een vierde prijs werd meegepakt.

Zoals altijd een waarschijnlijk niet volledige update van een mooi koersweekend.

Nieuwelingen heersen hier en daar
De Nieuwelingen van De Amstel hadden dit weekend mooie wedstrijden in Midden-Nederland. Eindelijk niet ver reizen voor de koers en een mooie mogelijkheid voor een dubbel programma waarvan een paar jongens profiteerden.
In Amersfoort werd gekoerst helaas ipv op de Berg van Amersfoort op het parcours langs de A1. Maar wel met een sterk deelnemersveld waar MM won. Samen met twee andere vluchters reed hij weg van het peloton. Uiteindelijk reed Michiel nog weg en won hij alweer. Samuel Gunnink reed ook sterk en werd 4e. Lieuwe ter Hoeve werd 40 en Tyler Eyk had wat materiaal problemen waardoor hij 45e werd., Ook op zondag in Woerden goede prestaties van het team nieuwelingen met 100 man aan de start in Woerden. Het was een levendige koers. Om beurten zaten de jongens er attent bij. Halverwege ontsnapte o.a. de latere winnaar Antoine Quint, die sterk reed. Michiel ging eerst alleen in de achtervolging en kwam op 20 seconden van de twee koplopers, daarna sloot Thomas aan met nog 5 man. Met nog 1 ronde te gaan kwamen de achtervolgers terug tot op 12 seconden, waarna ook daar het kijken begon. Michiel werd 6e en Thomas 7e. Luuk manifesteerde zich met knieklachten goed in het peloton en werd 35e. Fabio zat in een groepje achter het peloton en werd 39e, daarachter werd Ravi 56e. Tyler reed attent maar moest helaas door materiaal pech uitvallen op 5 ronden voor het einde.
In Woerden reden ook andere categorieën. Joris van Nieuwkerk reed een ouderwets aanvallende koers bij de Amateurs waarin hij 6e werd. In het peloton finishten Alexander Evers, Stephan Scherpenisse, Lars Ruizendaal en Joppe van der Weerdt. In de Sportklasse reden Caspar Hermans (9e) en Romke van der Weerdt (14e) naar keiharde euro’s, en zagen Serge van de Putten en Pierre Deen het vanuit het eerste peloton gebeuren.

Amstel Dames hebben niet altijd geluk
Voor de Dames was er een dubbel koersweekend met op zaterdag de Omloop der Kempen (UCI 1.2 -122 km) en op zondag in Everberg (bij Brussel) de koers uit de Women’s Cycling Series.

In Everberg was het een mooie omloop van 10km met 2 beklimmingen/afdalingen erin en wat meer technisch met bochten rond start/finish. Eerste 2 rondes ging het redelijk tempo. Joke van der Ploeg en Suzanne Mulder werden helaas al redelijk snel gelost en geplafonneerd door de warmte. Aan de voorkant gebeurde niet veel, achterkant steeds wat rensters eraf iedere ronde.  2 rondes voor het einde reden er 2 dames en later nog eens 3 weg peloton vond het wel best en liet ze rijden.

Francien Looije, Puck Pinxt en Renée van Hout goed in het peloton mee kunnen rijden. Tessa Sandberg was heel actief voorin en nog meegesprint, waarin ze 20e werd. Renée van Hout leek ook voorin te eindigen (in haar debuutkoers), maar kwam om onduidelijke reden vlák voor de streep ten val. Ze werd afgevoerd naar het ziekenhuis waar helaas een sleutelbeen breuk werd geconstateerd.  Het talent om te koersen heeft ze wel. Heel jammer dat ze nu even uit koers is. Puck had overigens de dag ervoor de stratenrace rondom het Olympisch Stadion gewonnen.
In de Omloop der Kempen zat ook niet alles mee, want Lisanne Immerzeel, de dame in vorm, kwam in de laatste 20 km ook ten val en moest de koers staken. Rosan Koper en Marike Veldhuis eindigden de koers in het peloton.
De beste uitslag was er overigens van Femke Markus: in de laatste etappe van de vrouwenronde van Bretagne werd ze tweede. Femke is heel goed bezig dit seizoen.

Bij de Jeugd was er het DK voor de Jeugd wat tevens een NK selectiewedstrijd was. Bij DTS.
Details weten we nog niet, maar er was in ieder geval winst voor Briek Pelgrim en zilver voor Quinten de Jong.