Wim Jansen onverwacht overleden

Deze week bereikte ons het trieste bericht dat Wim Jansen is overleden. Voor velen een bekend gezicht als supporter, organisator, renner. Wim, beter Willem, is vanaf het vroege begin lid van de (voorgangers) van WV De Amstel geweest, en na zijn eigen wielercarrière een fervent organisator, supporter en volger van onze club en haar renners. Een fietstochtje op zaterdag 14 mei aan de voet van de Alpe d’Huez bleek helaas het laatste ritje te zijn van de op het oog onverwoestbare Willem. Le Bourg d’Oisans, een plek waar hij graag met zijn vrouw verbleef. Voor de start van de Ronde van Nes aan de Amstel, van vrijdag jongstleden, heeft men Willem kort herdacht en is er een minuut stilte in acht genomen.

Carrière
Tijdens zijn wielercarrière was Willem een sterke kracht in de klassieke waaierkoersen in heel Nederland en daarbuiten. Als Nieuweling werd hij al tweede op het NK in Zandvoort (405 deelnmers!) en na veel goede uitslagen werd hét verhaal natuurlijk de editie van 1971 van de toen nog zéér prestigieuze Olympia’s Tour. Daarin reed Willem als lid van de kleine Acifit ploeg naar een verrassende 5e plaats. Dat terwijl hij tot de laatste vlakke en op het oog onschuldige etappe nog tweede stond. In de laatste rit werd hij “geflikt” en tuimelde hij nog van het podium. Onder de O van Olympia’s Tour is het hele verhaal hiervan te lezen. http://www.fotokoos.info/2020.1971.03.htm  Maar hij was in die tijd ook een bekend gezicht in de eerste waaier van de verschillende Nederlandse klassiekers zoals de Ster van Zwolle waarin hij menig top-10 klassering behaalde. Hij kon ook altijd met zijn plakboeken in de hand mooi verhalen over die mooie tijd, waarin hij onder  andere streed  met  mannen als Hennie  Kuiper  en  Joop  Zoetemelk.

 

 

 

 

Ideeënman, organisator
Nadat hij gestopt was slokten werk en druk gezinsleven veel van zijn tijd op. Maar later kwam Willem steeds vaker weer bij De Amstel langs. Voor sommigen was Willem misschien wat onzichtbaar, maar reken erop dat Willem een van de stille krachten was achter (vooral) de wielerronde van Ouderkerk en de Ouderkerker Cross, maar ook lid van het organisatiecomité van Nes aan de Amstel (een ronde waarin hij zelf ook schitterde: hij won de allereerste editie!) en ook bij de IJsclub De Amstelbocht en op de Jaap Edenbaan (als jurylid en starter) was hij een zeer actief vrijwilliger. Hij werd ook en vooral één van de drijvende krachten van de Wielerronde van Ouderkerk aan de Amstel én niet te vergeten de Ouderkerker Cross, waar hij tevens zorgde dat de trainingsfaciliteiten en lichten langs de Ouderkerker Plas elk jaar in orde waren. Een man met veel ideeën, een enorme inzet en energie. Energie die hij dan ook weer bij mede comité-leden opwekte. Willem genoot zichtbaar van de evenementen en de prestaties van de Amstel-leden.

Willem werd 74 jaar. Hij zal enorm gemist worden. Willem laat zijn vrouw Joke en drie kinderen met hun gezinnen achter.

Afscheid
Op woensdag 25 mei wordt er afscheid genomen van Willem in het gebouw van IJsclub De Amstelbocht aan het Molenpad in Ouderkerk vanaf 14.00 uur een herdenkingsdienst plaats, waarna om 14.45 uur een officieel gedeelte begint.

Willem als fanatiek Supporter

 

Een gedachte over “Wim Jansen onverwacht overleden

  1. Wat een naar bericht, het overlijden van Willem Jansen. Ik leerde Willem en zijn broers kennen als sportverslaggever bij het Amstelveensch/Ouderkerksch Weekblad. Willem reed toen als junior bij de WV Amstelland, de club van Bert de Bruin en Wil Nieuwendijk, en hij vocht in die periode felle gevechten uit met leeftijdgenoot Jules Bruessing uit Bovenkerk. Zij waren echte rivalen, het schuurde nog wel eens tussen die twee. Na zijn overstap volgde ik Willem nog in enkele nationale topklassiekers. Ik herinner me een loodzware Ronde van Midden-Nederland, waarin hij een mooie top tien scoorde. Daarna volgde nog een ijzersterke Olympia’s Tour. Als ik me niet vergis kwam hij als lid van de nationale selectie zwaar te vallen in de Ronde van Engeland. Het staat me bij dat dat het einde van zijn carrière betekende, maar zeker weten doe ik het niet.
    De afgelopen jaren kwam ik Willem wel eens tegen op de Amsteldijk of bij het criterium en de veldrit in Ouderkerk. Het waren altijd ontmoetingen om blij van te worden. Ik zal het contact met deze joviale gast missen.
    Sterkte aan Joke en de kinderen. Jacques de Jonge, Aalsmeer.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑