De Nes weer voor de sterke renners

Afgelopen vrijdag werd na 3 jaar eindelijk weer een keer de Ronde van Nes aan de Amstel gereden. Een klassieker onder de wielerkoersen op het mooiste rondje van West-Nederland. In alle vier de klassen waren het sterke winnaars die de zege meenamen. In de Nieuwelingencategorie was er zelfs een clean sweep voor De Amstel met Michiel Mouris op het bovenste treetje.

De 54e Van der Veldt Ronde van Nes vond plaats op de dag dat na een zomerse week de omslag kwam. Een guur windje en nog wat lichte regen maakte dat het herfstig aanvoelde. Maar wel mooie omstandigheden voor een stevige koers. Vooral op de Nesserlaan stond de wind fel in de rug en de snelheid liep vaak op tot tegen de 60 km per uur. In alle pelotons werd daar regelmatig geprobeerd een eerste waaier te formeren. Soms lukte dat.

Na een indrukwekkend moment stilte vanwege het overlijden van Wim Jansen waren het de rijders uit de 40- klasse (Amateurs en Junioren) die als eersten de Amsteldijk mochten onveilig maken, met daarna de Masters 40+, de Nieuwelingen en tenslotte de Dames.

Bij de Amateurs werd de belangrijkste breuk geforceerd door een forse valpartij half koers. Daardoor ontstond er een forse eerste groep die zou gaan sprinten voor de winst. Daarin nog de Amstel-renners Lorenzo van Velzen, Joris van Nieuwkerk, Stephan Scherpenisse en de Junioren Max Bergsma, Viego Tijsen en Jelle Boonstra. Vooral Viego en Joris deden mee met de premiesprints en wisten wat enveloppen op zak te steken. Maar in de eindsprint waren de Amateurs de Junioren de baas: Paul den Edel van HSV De Kampioen won de sprint met overmacht, voor Geert van der Horst en Roel de Vries. Viego werd 5e, de kleine Max 6e, Joris 7e, Stephan 10e en Lorenzo 11e.

Bij de Masters was er in de laatste ronde wel een kopgroep ontstaan. Vijf man wisten een gat te slaan met daarbij de Amstelmasters Caspar Hermans en Pierre Deen. Naar goede masterstraditie werden zij keurig 4e (Caspar) en 5e (Pierre). Maar zij moesten wel afrekenen met BB Burggraaf (1e), neo Master Florian Smits (2e) en 3e Laurens Taekema. In het peloton hielden de andere masters na verricht afstopwerk zich rustig. Michael Breedt werd nog 15e en Jan Buisman 16e.

(Op de foto hieronder probeert Serge van der Putten nog mee te glippen met een vroege ontsnapping, op de Nesserlaan.

Bij de Dames waren er op het laatst (het weer dames?) veel afzeggingen. Het wat kleinere peloton bleef dan ook compleet tot de eindsprint die werd gewonnen door Myrte Sandu, voor Anouk Spies en Lisa Petersen. De Amsteldames Roos Markus (7e) en Rosan Koper (8e) eindigden in de top-10 terwijl Heleen Knibbelaar 14e werd. Judith Jelsma werd op achterstand 18e.

Het mooiste succes was er voor de Amstel Nieuwelingen met op 1-2-3 Michiel Mouris, Tyler Eyk en Thomas Landman. Zij waren half koers met één andere renner ontsnapt en wisten het peloton (dat eerst in tweeën brak) op achterstand te rijden. De Nieuwelingen weten wel met zo’n situatie om te gaan en maakten het met een volledig podium maximaal af. Daarachter werden Samuel Gunnink 6e Lieuwe ter Hoeve 10e, Luuk van Stuijvenberg 11e, Fabio Valerio 16e, Jesse den Otter 21e,Ravi van der Putten 27e.
Een sieraad voor het wielrennen: “de Nes”.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑