Tour de Himmelfart (deel 2): de meiden

De TdH 2022: Jongens en meiden rijden in categorieën van U11 t/m U19. En laten we vooral de meiden niet vergeten: Arie Koops doet verslag.


Mimi van Hall en Jente Koops reden mee bij de U17 en onze nieuwe aanwinst Jasmijn Soet vertegenwoordigde de Amstel bij de U19. De vrouwen sliepen samen met 5 andere vrouwen uit Noord Holland, ook in een gezamenlijk tenue, in een klaslokaaltje verderop dan de mannen. Ben en Jacqueline konden gelukkig de 20 Belgische jongens op veilige afstand houden, contact via Instagram kon Ben echter niet voorkomen.

Een nieuwe organisatie, zon, regen, hagel, windkracht 5 tot 6 en geaccidenteerd terrein alle ingrediënten voor KOERS en het werd een koers.

Punten pakken

Een 1e etappe met gelijk alle elementen van een internationale koers. Sprinten voor punten, sprinten voor de bergtrui en sprinten voor de winst (enveloppen) en boni seconden. Na bijna 2 uur koers had Jente haar eerste internationale punt voor de bergtrui binnen en met een mooie 12 plaats kon ze zeer tevreden zijn. Mimi miste helaas de groep door een valpartij voor haar en reed moedig de meeste solo kilometers van de dag. Jasmijn deed haar eerste ervaringen op en miste op een van de heuvels net de aansluiting met de groep en ging dapper de strijd aan met de elementen.

Tussensprinten

In de 2e etappe een kort klimcriterium pakte Jente 3 punten voor de bolletjes, jammer genoeg waren er meer vrouwen geïnteresseerd in het mooie rode truitje. Een 11e plek in de etappe was opnieuw goed. Mimi reed lekker mee, de tussensprint voor de bolletjestrui bleken echter net iets teveel voor enkele vrouwen met o.a. Mimi. Deze ervaring deed Jasmijn ook op, ondanks de net te harde tussensprints van de Noorse Kampioene reed Jasmijn haar eerste criteriumkilometers binnen het Internationale veld.

Tijdrijden
Op vrijdagochtend de tijdrit van 12,4 km met de start aan de voet van een klim van ruim 2 km. Mimi genoot van de ambiance en reed met een goed opgebouwde race een mooie tijdrit. Jasmijn reed na tactisch overleg behoudend om de andere meiden zoveel mogelijk te ondersteunen bij andere etappes en dat deed ze als geen ander. Jente keek uit naar de strijd met de stopwatch en reed met haar raceplan naar een prachtige podiumplek. Naast een Noorse stond Jente naast de Deense rijdster uit Odder op de derde plek, dit werd tevens de positie van Jente in het tussenklassement.

Zuur op de gravelstrook
Amper het zuur weer uit de benen en de vrouwen konden aan de 4e etappe starten. Met een nieuwe strategie startte Jasmijn erg goed,
De eerste heuvels en de stroken gravel waren geen probleem. Ze reed waar ze moest rijden en stortte zich op haar taak als knecht voor Meis Poland uit Warmenhuizen op dat moment in het bezit van de bolletjes trui. De gravelbocht met een centimeters dikke gravellaag was net te lastig, een gaatje en de harde zijwind deden de rest. Toch zat de taak er voor Jasmijn nog niet op. Jasmijn nam nog even een nieuweling van TEAM NH op sleeptouw naar de materiaalpost. Wielrennen is en blijft een teamsport en Jasmijn vervulde haar taak met passie, mooi!

De nieuwelingen hadden zo hun eigen opvattingen om over het gravel te rijden. Gretig als ze waren besloten ze 200m voor de officiële strook al links af te slaan om over een boerenkarrespoor om op bezoek te gaan bij de plaatselijke boer en boerin, oeps. Gelukkig kon de plaatselijke politie de nieuwelingen snel op de goede gravelstrook zetten. Na drie ronden wist Jente met een mooie 9e plek haar 3e plek in het algemeen klassement vast te houden. Mimi reed opnieuw de wedstrijd uit en genoot van de gravelstroken en stelde zich onderweg al een doel voor de dag van morgen de KING etappe die ga ik uitrijden!

De finale: nooit afstappen

De finale, 97 km  de junioren en 80 km voor de nieuwelingen, die wedstrijdafstanden hadden ze nog nooit gereden. De Pederstrup met tegenwind en ook de andere kilometers waren lastig maar mooi. Jasmijn overtrof haar eigen doelen en reed gewoon 4 keer omhoog. Alsof dat niet genoeg was bracht ze ook Lisa Band uit Noord Holland nog even in tegenovergestelde richting heuvel op bij de mechanieker op de Pederstrup. Mimi deed wat ze wilde doen uitrijden en dat deed ze, hulde. Het secondespel bij de nieuwelingen leverde een boeiende strijd op die duurde tot de laatste sprint op de finish. De dertien sterkste etapperensters streden voor de laatste boniseconden en voor de plekken op het podium. Jente deed wat ze moest doen, beet zich vast in haar naast concurrentie en wist met 2 seconden voorsprong haar derde plaats vast te houden.

Tour de Himmelfart, internationaal leren wielrennen in drie dagen, prachtige koersen en ervaringen voor het leven. Mimi en Jente hebben alvast geboekt voor volgend jaar.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑