De NK weken zijn begonnen…met een mooi NK Jeugd

Het is juni en dat betekent tijd voor de NK’s. De Jeugd trapte afgelopen weekend af in het zonnige Nijverdal met enkele mooie prestaties en ervaringen. Herman Pelgrim doet verslag.
NK Jeugd 2022 in Nijverdal
Het hoogtepunt van het wielerjaar voor de fanatieke jeugdwielrenner is het Nationaal Kampioenschap. Na twee NK-loze jaren door corona stonden alle lichten nu op groen voor het NK in Nijverdal op zaterdag 11 juni. De organisatie had op voorhand een selectief parcours beloofd en dat zou het ook zijn!

Bij de selectie wedstrijden in Hoorn, Amsterdam en Zaandam konden de jeugdrenners punten halen voor kwalificatie in hun categorie. Bij de landelijke wedstrijd in Veenendaal waren nog extra plekken te verdienen. Uiteindelijk hadden 8 leden zich geplaatst voor dit NK. Helaas moesten Davin en Max wegens blessureleed door valpartijen zich afmelden voor het NK. De zes renners die voor de Amstel de honneurs mochten waarnemen zijn:

Torben Flint en Briek Pelgrim in categorie 2. Teun Dijstelbloem in categorie 3. Arnau Egberts in categorie 4. Quinten de Jong in categorie 6. Allen bij de jongens. Jytte Timmermans deed dit bij de categorie 6 van de meisjes. Jytte reed wel in de club kleuren van UWTC, maar ze is toch ook een beetje van ons nu ze bij ons op de dinsdagen mee traint!

Vrijdag inrijden
Voor de meeste renners en ouders begint het NK al een dag eerder. Vanaf 18:00 is het parcours afgesloten voor de renners om in te rijden. Categorie 1 t/m 3 reden een rondje van net iets meer dan 1km met een gemeen stuk vals plat erin. Ook de afdaling en de bochten van het stratencircuit waren een uitdaging, maar niet onoverkomelijk. Voor categorie 4 t/m 7 was een extra klimmetje aan het parcours in de Nijverdalse villawijk toegevoegd. Een echte kuitenbijter.

Tijdens het inrijden werd al snel duidelijk dat het geen makkelijk NK zal worden. Bochten werden goed ingeschat, verzetten getest op de klim. Bedacht waar aanvallen zouden worden geplaatst, of waar gevolgd moest worden. Maar er werd vooral genoten van de sfeer. Ook op de dag voor het NK bruiste het al langs het parcours waar in de loop van de avond tientallen kinderen aan het inrijden waren. De startlijsten gaven al aan dat het grote pelotons zouden gaan worden. Dat gaf nog eens een extra dimensie aan deze wedstrijd. En, zo veel publiek bij het inrijden, dat beloofde wat voor de volgende dag.

De wedstrijd
Na een slapeloze nacht op een camping, B&B of hotel in de omgeving van Nijverdal stonden de volgende dag honderden renners klaar voor de wedstrijd. Vanaf 8 uur konden de jongsten zich inrijden en hun startnummer ophalen (een startnummer met je eigen naam erop! Het kan bijna niet echter worden).

Torben en Briek stonden om 10:20 klaar voor hun wedstrijd over 8 ronden. Met 46 deelnemers was het dringen bij de start, en dat ging dan ook een beetje mis. Valpartij na een meter of 5 koers met vijf kinderen op de grond. Torben en Briek waren wel al weg, maar de koers werd toch geneutraliseerd en herstart na een ronde bij de finish. Nu ging alles wel goed, en de koers barstte meteen los. Een peloton van een man of 25 sprintte de eerste keer hun klimmetje op, en bij elke ronde moesten er toch wat renners het peloton laten lopen. Zo ook Torben die zijn eigen tempo koos en uiteindelijk in een achtervolgende groep op de 31ste plek uitkwam. Briek kon het uitdunnende peloton volgen tot de laatste ronde maar moest voor de sprint een gaatje laten wat hij met zijn eindschot niet meer helemaal kon dichten. Maar met een 11de plaats was hij meer dan tevreden. Vooral het vele publiek, de aanmoedigingen, de sfeer, het rijden in zo’n grote groep, een echte klim en alles eromheen. Beide heren hebben er enorm van genoten.

In categorie 3 deed Teun mee. Zij moesten maar liefst 12 keer over het klimmetje. En hun peloton was nog groter! Teun smeet zich vanaf de start in de wedstrijd en heeft ronden lang aan het elastiek van het peloton gehangen. Tot de veer brak en hij uiteindelijk uitbolde om, kapot van al het klimwerk, maar helemaal voldaan, als 45ste de eindstreep te passeren. Hij straalde helemaal bij het napraten met zijn clubgenoten. Een hele ervaring rijker.

Nu was er even tijd voor de volgende categoriëen om het grote rondje nog eens goed te verkennen. Zo ook voor Anrau die 9 ronden op het grote rondje met de kuitenbijter moest gaan afleggen, in totaal 15.7km. Bij de eerste doorkomst boven op de klim zat Arnau goed van voren, handjes boven op het stuur. Het klimmen ging nog goed. De twee ronden daarna werd het al wat moeilijker om zich voorin de groep te handhaven en uiteindelijk moest hij het peloton laten gaan. In de afdaling smeet hij zich weel steeds naar beneden. Mooi om te zien! In het groepje waarin hij terecht was gekomen reden ze nog goed samen en zo bereikte hij de finish als 50ste

Aangezien er in categorie 5 geen deelnemers van WV de Amstel meededen was er gelegenheid om nog eens goed te kijken wat de beste plek was om de renners in categorie 6 aan te moedigen. Boven op het klimmetje, net na de bocht waar nog een stukje vals plat als gemene uitloper lag. Quinten mocht in zijn groep van maar liefst 75 deelnemers 15 keer naar boven knallen. En dat deed hij dan ook. Ondanks de vele aanvallen op de klim van de concurrentie hield hij zijn kruit droog. Uiteindelijk bleven er 21 renners over die de laatste ronde ingingen. Quinten draaide als een van de eerste het klimmetje op maar kon niks forceren zodat de deze hele groep uiteindelijk om de zege ging sprinten. Daarin wist Quinten zich goed te plaatsen en uiteindelijk 9de te worden. Alle voorbereiding en trainingen hebben zich voor hem uitbetaald met een geweldig resultaat als gevolg.

 

De enige dame van onze afvaardiging was nu aan de beurt. Jytte heeft de afgelopen maanden op de dinsdag meegetraind bij onze club en dat beviel heel erg goed, van beide kanten. Ook bij de meisjes categorie 6 moest 15 maal het klimmetje gedaan worden. Ook hier verliep de wedstrijd zoals de anderen hiervoor. Aanvallen die stranden in schoonheid en een steeds verder uitdunnend peloton. Uiteindelijk bleven er 14 rensters over. Met Jytte daar makkelijk bij. Nu was het voor haar ook goed boven komen op de laatste klim, de scherpe afdaling goed nemen en dan goed geplaatst de laatste bocht uit, en dan de laatste 450m ongeveer naar de streep. In de sprint werd ze uiteindelijk 7de! Safe the best for last dus!

Prachtig evenement
Het was echt een geweldige ervaring voor alle renners. En ouders. Een landelijke wedstrijd heeft altijd al zijn charme, maar dit was nog wel een ander paar mouwen. Zoveel sfeer door al het publiek. De omvang van de groepen renners. Het uitdagende parcours. Iedereen heeft een absoluut topweekend gehad. Echt een hoogtepunt van het wielerjaar!

Voor de oudere categorieën komende week meer NK’s, daarover meer op deze site.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑