De VAM-berg evaluatie: Wessel Mouris en Jente Koops van voren

De wegwedstrijden op de VAM-berg in Drenthe zitten erop en op het veelzijdige parcours waren er voor Amstel-leden (al dan niet met het shirt van een profteam aan)  behalve twee gouden en twee bronzen medailles nog meer mooie prestaties voor Amstelrenners (al dan niet bij een (semi) profteam.

Het weekend begon vrijdagmorgen met de Beloften in een (veel te korte) koers maar die vanaf de start gedomineerd werd door regen, harde regen en stortregen. En bij de finish, werd het droog! Drie uur door de regen betekende ook voorzichtig manoeuvreren en mede daardoor gebeurde er vermoedelijk nauwelijks iets. Het brak af en toe, maar alles viel ook weer vaak stil. Toch reed in de laatste twee ronden een groepje van vijf weg, mét daarbij Wessel Mouris! Wessel was al een keer na een breuk in het peloton  teruggekomen en dacht dat het beter was het heft in handen te nemen: terecht. Met een minuut voorsprong gingen de vijf de laatste ronde in en er was hoop op een podiumplek. Maar de laatste steile klim lag Wessel minder en hij moest genoegen nemen met een hele mooie vijfde plek. Niek Voogt (17e) en Owen Geleijn (18e) sprintten zich ook nog de top-20 in. Victor Broex, Daan Hoeks en Enzo Leijnse kwamen daar vlak achter binnen gedropen.

De profs mochten zich vervolgens de hele middag in droge en aangename omstandigheden uitleven, met daarbij Nils Wolffenbuttel die niet onverdienstelijk 50e werd. De Nieuwelingen die daarna moesten zagen helaas weer een stortbui op hen afkomen waardoor het parcours wederom glibberig en nat was. Bij die grote groep druistige pubers helpt dat meestal niet om

valpartijen te voorkomen en Samuel Gunnink en Lieuwe ter Hoeven kwamen al snel ten val, maar konden weer terugkomen. Lieuwes krachten waren daardoor wel gesloopt en hij moest later alsnog lossen: dnf helaas. Thomas Landman deed ook voorzichtig waardoor hij een keer een op zich knappe remonte moest maken tussen de auto’s en Luuk van Stuijvenberg moest ook lossen, maar kon de koers – net voor de bezemwagen – wel uitrijden. Het meest safe reden Tyler Eyk en Michiel Mouris. Hoewel ze geen echte potten konden breken reden zij zich het meest van voren in de uitslag: MM 22e en Tyler 36e.

Jente Koops (foto boven) reed zich zaterdag bij de Nieuwelingen-meisjes naar een mooie 7e plaats. Jente zat eerst wat ver toen er een kopgroep ontstond, maar zij wist toch nog de aansluiting te maken, hetgeen echt heel knap was. Jent heeft inmiddels in haar eerste koersseizoen een fraai rijtje uitslagen genoteerd. Voor Mimi van Hal ging het nog wat te hard en zij had een DNF.
Hoogtepunt van het weekend was uiteraard de Elite-Dames koers waar we elders al over berichtten: Riejanne Markus pakte de trui!

Op zondag mochten dan nog de Elite-Vrouwen zonder contract om het rood-wit-blauw starten met veel Amstel dames in koers. Veel van de meiden reden de koers heel goed uit in het eerste grote peloton hoewel ze niet mee waren met de uiteindelijke slag van een stuk of acht vrouwen.

Roos Markus kwam helaas ten val, en ook voor Suzanne Mulder ging het na een tijdje iets te hard. Maar Tessa Sandberg (25e), Puck Pinxt (33e), Marike Veldhuis (39e), Francien Looije (44e) en Rosan Koper (54e)  handhaafden zich heel goed in het eerste peloton. Lisanne Immerzeel had een wat mindere dag en finishte als 63e.

Komend weekend rijden de Junioren nog hun NK in Enter en een week later rijden de Masters nog een NK op Sloten. Bij de Junioren liet Julian Vergouw in de Acht van Bladel nog zien dat hij goed is. Hij won de 3e etappe en werd 16e in het eindklassement. De koers verliep niet voor alle Junioren even goed. Max Bergsma en Mees van Duren hadden door een val een DNF, maar hun NK lijkt niet in gevaar te zijn. Ook Jelle Boonstra kwam ten val en zal door een elleboogblessure wel het NK moeten missen.
Bij de Masters 50 plus gaf Caspar Hermans zich weer een extra ster voor het NK. Hij reed wéér podium: 2e in het zigzag rondje van Warmenhuizen. Vroeger een mooi koersparcours, nu extra veel gezelligheid op het nieuwe parcours en ook extra veel bochten. Dat werd niet door iedereen gewaardeerd, maar de winnaars hebben meestal gelijk.

 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑