Mooie traditie in Achterveld

De Tour de Junior in Achterveld werd deze week weer verreden (en wel de 63e editie). Vele bekende Amstelrenners gingen de deelnemers van de afgelopen week voor. Deze week waren dat Mimi en Moos van Hall, Phaeroun Chaillou. de gebroeders Ivakhov en Jente Koops.

Arie Koops schreef een mooi verslag van de warme en intensieve week in cat 7 en de Nieuwelinge-meisjes. Heel herkenbaar voor veel oud-deelnemers!

Op maandag 8 augustus stonden de renners omstreeks 13.30 uur te trappelen van ongeduld om zichzelf in de shirts van de plaatselijke sponsors te presenteren aan het publiek in Achterveld. De teams bestondenuit renners uit categorie 5, 6, 7 en nieuwelingen van de diverse verenigingen uit Nederland, Engeland, Finland en Canada. In de 63 editie van de Tour de Junior reden categorie 5 en 6 samen, de categorie 7 reed samen met de nieuwelingen-meisjes en ieder dag stonden de jongens nieuwelingen als laatste op het programma.
Op klokslag 18.30 ging categorie 5 en 6 van start op de lokale omloopPloegenvoorstelling
van bijna 4 km met ruim 20 teams. Bij de categorie 7 en de nieuwelingen meisjes kwamen 2 renners met grote voorsprong ruim een minuut eerder bij de finish dan het peloton. De Amstelrenners bleven in deze harde wedstrijd (gemiddelde van boven de 40 km/uur) attent en Moos en Phearoun werden keurig zevende en achtste. De nieuweling-meisjes, Mimi en Jente, moesten in deze wedstrijd vooral de gretige jongens volgen en deden dit perfect door in de buurt te blijven van Moos en Phearoun en werden vervolgens tiende en twaalfde.

De tweede etappe op dinsdag was korte maar lastige klimtijdrit over 1000m met veel hoogte meters,oplopend tot een stijging van 8%. Phearoun had de juiste versnelling geschakeld en reed binnen 2 minuten naar een prachtige 3e plek, direct gevolgd door Moos die vierde werd in de klimgeweld. Bij de nieuweling-meisjes domineerden de Canadese rensters uit de nationaleMoos van start baanselectie en Fee Knaven. Op het podium stond ook de Noord Hollandse Lieke Huizink die met een nipte voorsprong Jente de baas bleef. Mimi reed met een keurig gemiddeld van 30,8 km de pittige heuvel op.
Na de klimtijdrit werd in de avonduren midden in Achterveld een criterium gereden. De renners reden regelmatig met hoge snelheid in een lang lint door het mooie dorp Achterveld. Een zevental categorie 7 renners wist te ontsnappen aan het peloton waarbij Phearoun de sprint won en achtste werd, Moos miste de aansluiting met de allersnelsten maar reed naar een keurige elfde plaats.
Het wegrijden van jongens inspireerde Jente en ze besloot met nog 5 ronden te gaan de oversteek te wagen. In een mum van tijd pakte ze een grote voorsprong en wist als eerste nieuwelingen-meisje de finish te bereiken en beloonde zichzelf met de roze trui. Naast feest was er ook de teleurstelling van een valpartij waarbij Mimi de wetten van de zwaartekracht tegenkwam en helaas de Tour moest verlaten. Gelukkig herstellen de wonden snel en Mimi kijkt uit naar de volgende wedstrijden.

Woensdag stond in het teken van een heuse klassieker over 40 km in het grensgebied van Utrecht en Gelderland. Na alle spierballentaal van de categorie 7 mannen bij de criteriums deden de nieuwelingen meisje een duit in het zakje om de koers hard te maken, om en om werd er aangevallen, het peloton kraakte en in de eindsprint wist Fee Knaven met het kleinst mogelijk
Jente in de kopgroepverschil te winnen. Jente werd keurig 7 in verloor enkele bonificatieseconden, de roze trui kwam
echter niet in gevaar. Phearoun kon het hoge tempo goed volgen en werd kon zijn positie in het
algemeen klassement goed te verdedigen met zijn zevende plaats. Moos kwam in de tweede groep binnen en werd mooi elfde.

Donderdagochtend mochten de renners in de vroege koele ochtenduren hun bergspieren weer
testen de heuvel van het militaire oefenterrein bij Leusden. Phearoun kwam slechts twee seconden tekort voor de overwinning, met maar liefst 45 km/uur werd hij derde en won hiermee ook de derde plek in het bergklassement. Moos reed met 41 km/uur naar de elfde plaats. De roze trui van Jente kwam ook nu niet in gevaar aangezien de schade slechts drie seconden was op de nummer 2 in het algemeen klassement.

Donderdagavond stond er weer een mooi criterium op het programma. Het massaal toegestroomde (vakantie)publiek kon genieten van een echte koers. De demarrage volgden elkaar in snel tempo op en de strijd voor de groen trui was heftig. Door de vele demarrages was wegkomen geen optie en Phearoun en Moos zaten midden in het peloton en werden 8 en 9. Jente was vastbesloten om de roze trui tot het bittere eind te verdedigen en stond opnieuw op het podium met een tweede plaats.

Pech in de tijdrit
Vrijdagochtend mochten de renners zich opmaken voor de tijdrit over 3,8km in de straten van
Achterveld. Met voor iedere renner een motor voorop scheurden de coureurs over de wegen,
waarbij Phearoun en Moos snelheden haalden van 37 tot 38 km/uur. De tijdrit voor de nieuwelingen-meisjes kon wel eens beslissend zijn, daar dachten de meisje ook zo over en om het podium te komen moest er minimaal met 40 km/uur worden gereden. De roze trui was goed onderweg totdat de lucht van de achterband aan de verkeerde kant bleek te zitten. Met een bijna valpartij en halfvolle band kwam Jente als vierde over de streep en haar gemiddelde snelheid bleef onder de 40 km/uur. Van de voorsprong van 18 seconden bleef precies 1Phauroun in de kopgroep seconde over op no 2 en nog 4 seconden op de no 3. Het secondespel was in alle hevigheid losgebarsten. Winnen in de sprints van de twee komende criteria was de enige oplossing. Helaas het sprintvermogen was net niet voldoende, maar na 9 etappes was er een overwinning, reed Jente 3 dagen in het roze en zij sloot af met een derde plaats in het algemeen klassement.
Moos sloot zijn Tour de Junior af met een elfde en tiende plaats in de afsluitende criteriums, Moos liet in de tijdritten zien dat hij hoge snelheden kon bereiken en tijdens de criteriums reed hij vele gaatjes dicht en ontwikkeld zich snel en werd beloond met de tiende plaats in het eindklassement. Phearoun liet zien dat hij over een ijzersterke conditie beschikte en werd vijfde in etappe 8 en reed vervolgens ronden lang in de kopgroep naar een vierde plaats waardoor hij zesde werd in het algemeen klassement.

De Ivakhovjes
De beide broers Nikolai en Grigori Ivakhov (beide cat V) reden in de gemengde cat V/VI wedstrijden de hele week heel goed mee. Ze eindigden bijna elke dag in de eerste groep en behaalden een mooie 11e en 16e plaats in het eindklassement.

 

Dat alles afgesloten met de feestavond in het dorp kwam een prachtige wielerweek ten einde. Voor de Amstelrenners die de Tour de Junior nu nog gemist hebben: binnenkort wordt de nieuwe datum bekend en zet hem dan meteen in de vakantieagenda!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑