Amstel Vogezen week van start

Afgelopen zondag is alweer de zesde Amstel Alpen week van start gegaan. In de Alpen? Nee, dit keer in de Vogezen. Alles anders dus, of bijna anders dan …Een traditie die in 2012 is begonnen: zes dagen een zelfgeorganiseerde koers vanuit Bourg d’Oisans en omgeving met kaderplaatjes, klassement, truitjes en premies. Naast klimmen van bekende cols ook korte omloopjes, tijdrit en later een ploegentijdrit. Centraal staat de handicaptijd per startgroep, zodat ook minder snelle renners kans krijgen op een (dag)succes.

Na de vijfde editie in 2020 was het voor de vorige directie tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie. Zou dit concept ook slagen in Vogezen? Standplaats tot en met vrijdag is de camping in Kruth, het dal ten westen van de Grand Ballon. Gezellige huisjes (vooruit, net even anders dan in Bourg, geen zwembad, en de supermarkt is niet meer op loopafstand). Wel met volop mogelijkheden tot uitdagende routes. De routiniers hadden wat lichte twijfel bij de op het oog kortere etappes. Vrijdag weten we of dat terecht is of niet.

Net als de laatste jaren weer een zeer gemêleerd gezelschap aan het vertrek: veel jonge jongens en 30-plus, wat 40-ruim plus en ook een handvol die de 60-min bijna kan aantikken. En  Renée van Hout, de enige dame dit jaar.

De week begon dit jaar met een gezamenlijke klimrit op zondag. Direct naar de hoogste top van de omgeving de Grand Ballon. Net als een ‘echte’ koers begon de wedstrijd geneutraliseerd, eenmaal op de klim was het direct het gas erop. Logisch, want op de relatief minder steile stuk lag een premiesprint. Joppe van der Weerdt mocht ‘s avonds de groene trui aantrekken, terwijl Alexander Evers een KOM reed op een segment (telt niet mee voor het klassement, slechts eervolle vermelding alhier). Al snel vormde zich een kopgroep bestaande uit Wessel Mouris, Niek Voogt, Lars Ruizendaal en Koos Jeroen Kers. Joppe en Alexander zakten verder terug naar achteren. En de slotkilometer sprong Wessel weg, behield zijn voorsprong op Koos Jeroen en Niek, en werd zo als eerste leider gehuldigd. Daarachter felle strijd voor de overige ereplaatsen. Debutante Renée van Hout reed meer dan opvallend sterk en handhaafde zich opvallend sterk tussen de oudere renners.

15 kilometer naar de start en 18 kilometer klimmen is vraagt om een extra ommetje over de prachtige Routes de Cretes. Een bergkam met prachtige vergezichten (nu heb je er nog tijd voor) gevolgd door een kronkelige afdaling terug naar de camping. Wilde je eerder afslaan? Ook dat kon. Vergeet dan niet dat links rechts wordt wanneer je tussen het vragen naar de afslag én de reactie op die vraag je 180 graden gedraaid bent. Aan de andere kant van de bergkam …

Maandag een (korte?) rit in lijn over 60 kilometer.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑