Koninginne-etappe in de AVW: slijtageslag

De vierde etappe heeft het AVW-klassement flink doen schudden. Sommige renners konden (al dan niet verwacht) boven zichzelf uitstijgen. Andere renners raakten volledig over de kook en moesten veel tijd toegeven. Wessel Mouris staat (weer)aan de leiding.Voordat we terugkijken naar de dag, eerst nog even de dag van gisteren.

De fanatieke volgers van de AVW wisten het direct: het oorspronkelijk parcours van de ploegentijdrit lag natuurlijk niet rondom het stuwmeer van Kruth, maar in het dal rondom La Bresse. Wout Split heet niet Wouter Split, hij heet Wouter Spit. Split is het ijsje, ook dat weet de trouwe lezer van deze website.

Terug naar woensdag. 93 kilometers met ruim 2800 hoogtemeters. De dagen van de korte etappes (in een niet nader genoemd huisje sprak men van “kabouteretappes” …) waren voorbij: de finaledagen zijn begonnen. Het lastige van de rit zat in voortdurende afwisseling van klimmen, dalen en direct weer klimmen. Tel daarbij op de toegenomen warmte. Via de loper Le Markstein naar de top van de Platzerwasel, steil naar beneden en onderaan scherp rechts direct omhoog naar de Petit Ballon, weer rap omlaag gevolgd door een kort stuk dal. Weer scherpe draai naar de First Plan, waar op de top de bevoorrading lag. Wat op en neer naar Lautenbach (via de Col du Bannstein)  naar de voet van de 15 kilometer lange slotklim naar Le Markstein.

Enkele vroege starters hebben vandaag maximaal gebruik gemaakt van hun voorsprong. Bijna zestiger Jan Buisman kende nog altijd weinig slijtage, weer top tien. Maar liefste vier Masters konden de ogen niet van elkaar houden in eindigden in de top tien binnen de seconde. Renée van Hout daar weer met klasse achter.

De leider in de rode trui, Koos Jeroen, werd vandaag (tijdelijk?) een lijder: opgeblazen na het weerstaan van de aanvallen van Niek Voogt. Op de Petit Ballon was Niek dag los, en bouwde zijn voorsprong naar bijna drie minuten op de streep. Wessel Mouris soleerde daarachter naar een knappe tweede plek. Oud-winnaar Sander Boerkamp is nog altijd in staat tot grote prestaties: derde achter de jonge mannen.

Wessel neemt het rood over van Koos Jeroen. Jip – winnaar van de premiesprint – mag donderdag in de groene trui starten. De aanmoedigingssokken gingen naar Wout Spit.

Donderdag nieuwe etappes met nieuwe kansen!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑