ACC 2022 in Nieuwveen gestart (met update Jeugd)

Na de crossloze winter van twee jaar geleden en het nooit afgemaakte seizoen van vorig jaar ging gisteren de ACC 2022 van start. En zo te zien is de cross in de regio Amsterdam nog altijd springlevend te oordelen naar het kwalitatief en kwantitatief goed gevulde deelnemersveld bij de openingswedstrijd in Nieuwveen.

De Amstelrenners lieten zien het crossen nog niet verleerd te zijn en op menig podium stonden onze kleuren met de bloemen te zwaaien.

In Nieuwveen is altijd de vraag: gaan we linksom of rechtsom? Het werd dit jaar rechtsom en dat betekende dat het beruchte ‘stuk langs de sloot’ begon met een afdaling i.p.v. te eindigen met een (meestal onfietsbare) klim. Ondanks de regen van de afgelopen dagen lag het beruchte stuk er overigens snel bij. De wind en de aangename temperatuur zorgden dat het deel dat blubberig was ook snel opdroogde. Verder was het stuk op-en-af-de-dijk aanzienlijk ingekort i.v.m. werkzaamheden. Een aanpassing die zo kan blijven: het resulteerde in het verleden vooral in meer van hetzelfde. Nadeel wel: je haalde de achterblijvers ook weer vrij snel in.

Jeugd A

Jeugd en Dames
Bij de jeugd A (jongste jeugd) begint het meteen goed. Briek pakt na de start meteen de leiding en heeft die niet meer afgestaan. Hij rijdt uiteindelijk naar een heel comfortabele voorsprong en komt als eerste over de meet. Torben start vanaf pole position, maar komt wat meer in het gedrang. Hij weet zich goed te herstellen. In de laatste ronde maakt hij een achterstand van 50 meter goed en pakt de bronzen plek. De debutanten Joep, Julien en Lieuwe konden respectievelijk de 7e, 10e en 12e plek. Joshua moest, ondanks de ervaring van het vorig jaar, de race jammer genoeg staken. Die staat er de volgende wedstrijd weer.

Bij de jeugd B heeft De Amstel 4 debutanten. Grigory bereikte het podium en kreeg de bronzen plak omgehangen. Fien, Lois en Marcus rijden vol overgave en bereiken de 8e, 11e en 16e plek. Arnau is degene met de ervaring van vorig jaar. Vurig rijdt hij z’n rondjes en bereikt daarmee de 7e plek.

Het oogt wat wonderlijk voor de start, de oudste jeugd, nieuwelingen en dames staan gezamenlijk opgesteld. Toch is het koersverloop goed te volgen. Het zijn gescheiden koersen en uitslagen. Bij de jeugd C (oudste jeugd) volop strijd tussen Nick en Max (met Amstelmaster-achtige capriolen), een sterk stoempende Quinten, een na een glijpartij uitvallende Davin en de rentree van sfeermaker Gijs. Helaas allen naast het podium.

Bij de nieuwelingen ziet het er lang goed uit voor Fabio. Op dit parcours moet hij z’n rivaal een op een mountainbike uiteindelijk net voor laten. Keurig tweede. Mimi draait onverstoord haar rondjes. Moos stap af met een reeks klachten en Phearoun leert z’n clubgenoten vloeken in het Frans over de vele glijpartijen.

Bij de dames moet Rosan alleen de ogenschijnlijk ongenaakbare Bianca voor laten gaan. Rene wordt sterk 6de, daarachter finishen Janine, Jacqueline en Ellen. Na de wedstrijd ogen de meeste Amstel dames al snel snel redelijk fris, terwijl ze crossverhalen uitwisselen. Alsof ze niet zojuist ruim een half uur door de bagger geploeterd hebben, met het mes tussen de tanden.

En na afloop de klassieke, fraaie, ACC beelden. De oudste jeugd en de Nieuwelingen blijven samen rond het parcours hangen, troggelen hun ouders (of misschien ook wel anderen) geld af voor de snackbar en moedigen hun clubgenoten aan.

Een deel van de jeugd rijdt volgende de landelijk cross bij DTS. Daarom is de ACC wedstrijd rond de manage voor de jeugd een funwedstrijd. Een mooie oplossing voor alle crossende lokale jeugd.

Masters
Bij de Masters veel bewondering voor de come-back van de onverwoestbaar gebleken Serge van der Putten na zwaar blessureleed. Naar eigen zeggen had hij het de laatste ronden zwaar. Maar ja: wie niet? Verder waren de Masters van De Amstel er weer (bijna) allemaal. Allemaal weer een jaartje ouder en sommigen een kwaaltje rijker, maar veel bleef hetzelfde. Michael Breedt won zoals hij vorig jaar wel vaker deed en clubgenoot John Berhens werd derde. John zette zich bij de startopstelling al op lichte achterstand door er niet te zijn toen zijn naam werd opgeroepen. Het gerucht gaat dat de NT2-cursus – waar hij door een niet nader te noemen clubgenoot naartoe is gestuurd – uitgelopen was. Hij bleef wel de achterin gestarte Ron Vroom nog voor, maar Vroom wordt volgende week in zijn eigen Haarlemse modder weer van voren verwacht.

Op plek 6, 7 en 8 hielden resp. Marcel Witte, Pierre Deen en Auke Broex elkaar in het vizier waarbij weer ouderwets deuren werden dichtgegooid en in remmen werd geknepen uit vrees door de ander in de sloot gezet te worden. Kortom: ook buiten het podium weinig verandering.

45-: Mooie strijd
Ook in de 45-min een groot startveld met veel bekende Amstelshirtjes. Niek Voogt had het voorrecht vooraan te starten en dat zorgde na de eerste trechters al een schier onoverbrugbare achterstand voor o.a. Wessel Mouris en Koos Jeroen Kers. Toch werd het nog spannend en zelfs een onverwachte ommekeer in de finale. Wessel wist met UWTC-er Sven Buskermolen toch nog over Niek heen te gaan en nog de zege te pakken. KJK strandde op plek vier. Iets verderop stoomde Sander Boerkamp naar plaats 7 terwijl Max Bergsma nét buiten de top-10 eindigde.
Foto’s en klassementen van deze mooie wielerdag in Nieuwveen staan op de site van de ACC: amscrosscomp.nl . Volgende week staat het modderbad in de Waarderpolder gepland.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑