ACC Ulysses: naar de bakermat van het Amsterdamse veldrijden

ARC Ulysses heeft waarschijnlijk de langste historie in het Amsterdamse veldrijden. Voor de verhuizing naar Sportpark De Weeren lag de thuisbasis van Ulysses in het Vliegenbos en daar werden in de winter al veldritten georganiseerd onder de rook (lees: gifwolken) van de naastgelegen zwavelzuurfabriek Ketjen/AkzoNobel.

Na de verhuizing naar De Weeren werd de zondagse competitie van Ulysses samen met de zaterdagse competitie van de WVA de kurk van het Amsterdamse veldrijden voor het – toen nog – selecte groepje veldrijders in de regio en van De Amstel. En op maandagochtend steevast genieten van de afterparty van het veldrijweekend: in De Courant/Nieuws van de Dag (een op Amsterdam gerichte loot van De Telegraaf) deed Bertus Raats in bloemrijk proza (‘Bloemen voor Bouquet’) en rake typeringen (‘De frêle veldritspecialist’) verslag van de schermutselingen in het veld. Het leek ineens heel belangrijk dat geploeter in de modder, want het stond in de krant!

Voor de 6e rit van de Amsterdamse Crosscompetitie maakten de parcoursbouwers gebruik van hun ervaring van de laatste jaren met hier en daar een extra bochtje en met op het rechte end naar de finish – waar de snelheid aardig op kon lopen – een zandhoop. Weliswaar werd deze zandhoop bij elke passage steeds verder doorgezaagd, maar niet iedereen kwam er schadevrij overheen… (cliffhanger!)

Jeugd, Nieuwelingen, Dames
Zowel bij de A-jeugd als bij de B-jeugd stond op de hoogste trede iemand met een Amstelshirtje met de bloemen te zwaaien: Briek Pelgrim (A) en Grigori Ivakhov (B). Bij de A-jeugd stond ook Torben Flint (3) op het podium met de bloemen te zwaaien. Bij de oudste Jeugd bleef het podium net buiten bereik van Quinten de Jong (4) en Nikolai Ivakhov (5).
De Nieuwelingen moesten het vandaag doen zonder inbreng van De Amstel, maar bij de Dames was er top 10 voor Rosan Koper (5) en Renée van Hout (9).

Masters: Breedt toont zich een bikkel
Een Vroom op stoom is moeilijk te verslaan; ook vandaag weer. Nick Evans gaf goed partij, maar werd teruggewezen naar plek 2. Pas op plek 3 stond een Amstelrenner te zwaaien met de flowers; John Behrens. Michael Breedt – podiumkandidaat – ging bij de eerste passage van de zandheuvel over de kop, vervolgde zijn weg, reikte nog tot plek 4, maar had toch wel erg veel last van zijn schouder. Toch even naar het ziekenhuis: gewricht tussen sleutelbeen en schouderblad uit de kom…
De cross-tweeling Deen/Broex had zijn dag niet: Deen verprutste zijn start en moest renners in zijn omgeving dulden die hij anders alleen aan de koffietafel treft. Op het snelle parcours kon hij de opgelopen achterstand niet meer rechtzetten en een 14e plaats was zijn deel. Broex – wel goed weg – dacht een goede slag te slaan, maar trapte van enthousiasme zijn ketting in tweeën. Er was weliswaar een reservefiets beschikbaar, maar ook hij raakte op achterstand (22e). Coen Emmer (8) veroverde wel een top 10 notering. Overigens was er weer op veel fronten (Amstel)strijd: Simon Polstra wist Pierre Deen nipt voor te blijven en tussen Jaap van der Grinten (20) en Jeroen van Hoeijen (19e) was het verschil nauwelijks waarneembaar.

45-: Glibberen en glijden
Na de finish van de oudjes begon het licht te miezeren en het parcours kreeg steeds meer de vorm van vervlogen tijden: modder, zoals het hoorde bij Ulysses. Alexander Evers had een kopstart, maar bezweek onder de druk en gleed onderuit. Daarna nam Jasper Ockeloen (“trainen voor de strandraces”) met Owen Geleijn (“trainen voor de wegkoersen”) het commando over. Na de eerste ronde volgde op ruim 20 seconden  Victor Broex (terug na een lange blessure) met iets daarachter Niek Voogt. Vier Amstelrenners op kop. Victor wist al vrij snel Owen, die Jasper moest laten gaan in te rekenen en snel te lossen. In de modder liep Victor ook ronde per ronde een secondje in op de sterk rijdende Ockeloen. Maar met nog anderhalve ronde te gaan reed Victor lek en kon de zege vergeten. Jasper onbedreigd winnaar, voor Owen en daarachter Victor op een leenfiets. Niek reed ook lek en kon helaas geen geschikt vervangend vervoer vinden: DNF. Alexander Evers werd 12e, Tristan Geleijn 14e en Jan Hummelink 19e. De wekelijks strijdende Joris Maarleveld werd 27e.

Volgende week de grote battle in onze eigen Ouderkerker Cross waar in de 45- enkele grote namen van start zullen gaan in de GP Wim Jansen. En sowieso is het altijd één van de mooiste ACC crossen van het seizoen.

 

 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑