De Ouderkerker Cross levert altijd spektakel

De 12e editie van de Ouderkerker Cross is vandaag op de natte zondag verreden. Voor deelnemers en organisatie minder lekker dan gehoopt, maar wat is er gestreden op het scherpst van de snede. Dylan Groenewegen won na een epische strijd voor de 7e keer de cross. Na een mooi eerbetoon aan grondlegger van de cross, Wim Jansen, won Dylan de naar Wim genoemde Grote Prijs. Een verslag van een pittig dagje koers.

De Ouderkerker Cross 2022, geen gedoe meer met lockdowns, maar wel met regen, dat was onveranderd. Zaterdag kon er in heerlijk weer opgebouwd worden, maar zondagochtend druppelde het al en dat ging de hele dag door. Grof profiel was het advies van de kenners en dat was soms niet genoeg, vooral op de ultra-gladde dijkjes waar niet alleen de deelnemers, maar ook de linten het zwaar hadden. De parcoursbewakers moesten hier en daar vol aan de bak om alles steeds weer recht te zetten, kortom voor iedereen was het hard werken. Gelukkig bood de strandtent AandePlas warmte en gezelligheid met uitzicht op het geploeter. De winnaars waren in elke categorie de verdiende winnaars: Ouderkerk liegt niet.

Jeugd trapt af
De Jeugd A en B mocht (op een iets korter parcours) aftrappen en in beide categorieën stond een thuisrijder op het hoogste treetje. Briek Pelgrim vertrok vanuit de start en de rest  zag hem steeds verder uit beeld verdwijnen. Julien Kroder reed sterk en werd 2e. En dat terwijl de tegenstand onder andere van een vierling (!, de Dijkema’s) kwam.
In de Jeugd B pakte Grigori Ivakhov al snel de kop en liep zonder al te veel foutjes uit naar een kleine halve minuut.
Na de jongste Jeugd werd het parcours al snel iets aangepast en een paar erg lastige passages werden iets makkelijker, maar wat bleef was de lange zandstrook waar zichtbaar verschil kon worden gemaakt. De een deed dat door te rennen, een ander door te blijven fietsen. Niet duidelijk was wat het snelste was, maar Meis Poland van WV Noordholland pakte daar wel winst en wist mede daardoor de winst te pakken en met 25 seconden voorsprong op thuisrijdster Renéé van Hout (haar fiets bleef heel vandaag!) te winnen. Bianca van den Hoek werd 3e en Rosan Koper daar vlak achter vierde.

Bij de Nieuwelingen was een van de parcoursbouwers van zaterdag met voorkennis gestart en dat betaalde zich uit. Fabio had een felle strijd met Tijs Witte, maar in de laatste zandpassage nam Fabio toch afstand en pakte een mooie zege.
In de Jeugd C had Quinten de Jong een raketstart, maar de cross duurt langer dan een rondje en Quinten werd uiteindelijk 6e, ruim achter winnares Maxime Takken, die als meisje iedereen ruim achterliet. Nikolai Ivakhov werd 8e, Davin Huisjes 9e en Gijs Dijstelbloem daar net achter.

Vroom maakt gehakt van de Masters
Bij de Masters wint Ron Vroom de meeste wedstrijden, maar zeker op de snellere omlopen is er nog een beetje spanning. Die was er behalve in de eerste ronde nu helemaal niet: Vroom reed ver, heel ver vooruit onbedreigd naar zijn vierde ACC winst van dit seizoen. Op een minuut kwam John Behrens over de streep, weer bijna een minuut later klassementsleider Nick Evans en op de vierde plek na drie minuten wachten kwam Pierre Deen binnen. Pierre miste zijn vaste sparringpartner Broex, maar werd gemotiveerd door de opkomende Simon Polstra die op een knappe vijfde plek finishte.

Groenewegen wint het spektakelstuk
Het grootste startveld was vandaag in de 45- met vele sterke renners aan de start. Naast Dylan waren er meerdere kleppers als Niek Voogt (winnaar 2021), Bart de Veer, Wessel Mouris (won al twee ACC’s dit jaar), Nils Eekhoff en Victor Broex.
In de eerste ronde scheidde zich al een drietal af (Dylan, Wessel en Victor) en later kwam de technisch begaafde Bart de Veer ook aansluiten. Victor nam even de kop, maar een lint in het achterwiel noopte hem tot stilstand en Dylan en Bart namen een kleine voorsprong. Toch leken Victor en Wessel weer aan te sluiten, maar een afloper en een val op de bunnyhop zorgde er weer voor dat Victor afhaakte. Wessel moest ook de rol lossen en in de laatste ronde leek het vooral te gaan tussen Dylan en Bart om plek 1 en Victor en Wessel om plek drie (en dat alles binnen 15 seconden). Dylan wist Bart te overbluffen in de laatste zandstrook en dat deed Victor ook met Wessel. Dylan won daarmee de GP Wim Jansen en zijn 7e Ouderkerker Cross. Mooi was het ook dat zij alle vier al vele jaren mee doen en Bart en Victor er zelfs al bij waren in de allereerste bevroren editie in 2010. Schitterende strijd, en Wim Jansen zou het prachtig gevonden hebben.

Funklasse
Na een paar jaar afwezigheid was er dit jaar ook weer een funklasse. Iets minder deelnemers dan vorige jaren, maar misschien komen die volgend jaar weer. Teun Mouris (in het verleden ook vooraan in de ACC) won met voorsprong. Victor van Velzen werd 2e en Tinus Grabijn 3e.Uitslag Ouderkerker Cross 2022 Funklasse

Mylaps staat hier. Foto’s volgen nog.

Dank aan alle medewerkers
De cross kan alleen maar gehouden worden met de hulp van veel mensen. Een cross in het ‘buitengebied” vergt altijd meer werk dan op een clubparcours een wedstrijd houden. In de voorbereiding en tijdens (in de regen) en ná de cross. Dank aan allen die het weer mogelijk maakten en alles zo soepel lieten verlopen.

Foto’s van Dick Visser

Op naar de volgende wedstrijden: volgende week naar Het Twiske.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑