ACC Het Twiske – waterkoude koers met een zinderende slotact

Tis fris in ‘t Twiske was ook een goede kop geweest voor alweer de achtste ACC-cross. Maar daarvoor doe je Koning winter te kort; het was gewoon koud. Eenmaal in koers was het trouwens te doen, de omloop lag relatief beschut tegen de oostenwind. Wie goed was opgewarmd én die warmte kon vasthouden haalde zondag het beste resultaat.

De Jeugd A en B mochten als eerste aan de koude gaan proeven. Op een iets aangepast rondje. (Weetje voor de liefhebbers: de organiserende vereniging De Trappist had maar liefst vijf kilometer aan linten uitgezet op zaterdag – aan het verzoek van een master om ook de bladeren op de singletracks weg te blazen werd helaas geen gehoor gegeven.)
Briek Pelgrim was wederom de snelste bij de A. Julien Kroder vijfde en Torben Flint zevende. Bij de Jeugd B ging Grigori Ivakhov het snelst door de vele bochtjes.


Bij de Jeugd C, Nieuwelingen en Dames stond als vanouds weer een flink startveld. Met podiumplaatsen voor de Nieuwelingen Thijmen de Jonge, Tijs Witte en Thomas Monkelbaan. Bij de Dames bewees Bianca van den Hoek dat je ook op gevorderde masterleeftijd nog heel hard kan gaan. Ze bleef Renée van Hout en Rosan Koper (foto links) voor. Tessa Sandberg en Jacqueline Hogenhout mooi mee in de toptien.
Bij de Jeugd C ging het podium naar Mike Jonkheer, voor Sven Collewijn en Sten van Niekerk. Quinten de Jonge net er naast, vierde. Ook nog toptien Nikolai Ivakhov.

Vroom het warmst

De 45+ zou fysiologisch gezien het meeste moeten wennen aan de koude. Er werd wat geklaagd dat ze ‘over hun conditie heen zijn’. Meer trainen deze week, op Sinterklaasavond bijvoorbeeld? Voor twee weken mee terug naar Spanje waren ze veel te lief geweest.
Met twee opeenvolgende 180-gradenbochten was opletten in de startfase. Pierre Deen was althans direct aangewezen op een inhaalrace nadat hij een achterwiel aantikte (of andersom) en ten val kwam. Na die eerste stofwolken dwong Ron Vroom zijn plek af door met beleid naar voren te rijden. Nick Evans en John Behrens (had weer een zaterdagcross in de benen) probeerden het wel. Op de meet zat het nog op een zakdoek, maar Ron trok aan het langste eind. Auke Broex was scherp na Ouderkerk, plek 6. Simon Polstra moest ver van achteren komen en werd knap tiende.

Die Mouris, die kan er wel wat van
Het slotnummer van de dag was weer een lust voor het oog. Net als vorige week zorgde de 45- klasse aan de voorkant wéér voor een spannende koers. Deze keer was uiteindelijk de jongste van het stel: Michiel Mouris, de winnaar. En hij klopte niet de minste namen!
De Amstelrenners toonden zich weer de besten in het grote veld. In de eerste ronde nam  Jasper Ockeloen het commando en daarachter vormde zich een elite groepje Wessel Mouris, Victor Broex, Dylan Groenewegen en MM in het rood-wit-blauw. Deze groep achtervolgers gingen in de tweede ronde Jasper voorbij en vooral Wessel legde er de zweep op. Maar voor iedereen zichtbaar was dat Michiel (op zaterdag al een goede warming-up met winst in de nationale cross van Enter) verreweg het makkelijkste de grasbochten nam en het leek wel alsof hij daar elke bocht weer twee meter pakte. Op de rechte stukken moesten de anderen dus steeds zien terug te komen. Nadat Wessel voorbij werd gereden door Victor, Dylan en Michiel nam Michiel brutaal de kop en meter voor meter reed hij weg van Victor en Dylan. Op anderhalve ronde van de finish draaide Dylan nog het gashendel open, maar hij strandde op 30 meter en zag de jonge MM weer verder wegrijden en heel knap de winst pakken. Het is maar ACC, en hij heeft al vele zeges op zijn naam, maar deze telt toch even meer als je Dylan (2e), Wessel en Victor vóór blijft….én de conclusie van de geklopten: die donderdagavond-bochtjes-training in het ACXC is zo gek nog niet. Jasper werd uiteindelijk 6e en Koos Jeroen Kers reed ook nog de top-10 in.

Foto onder: Michiel bleef Dylan voor

Amscrosscomp.nl
Alle uitslagen, standen en foto’s  zijn terug te vinden op de ACC-site. En daar is natuurlijk ook de column/scherpe blik van Pierre terug te lezen!

Het podium bij de 45- (in de regionale en landelijke pers zelfs reden voor een bericht: hier de NOS. )

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑